Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Hoe voorkom ik een terugval na stoppen tramadol?

Vraag

Sinds de dosis van mijn tramadol verlaagd is moet ik echt vechten weer, het gaat erg op en af. Omdat we aan het denken zijn om misschien aan kindjes te beginnen moet ik helemaal stoppen met die medicatie tegen de pijn. Is er een manier om te voorkomen dat ik niet terug in een depressie val, omdat de tramadol me eigenlijk voor een groot stuk ook uit de depressie heeft gehaald?

Ik neem nu Prozac 20mg, lamotrigine 200mg en tramadol is afgebouwd van 200mg naar 150mg per dag wegens een ernstige dicus-degeneratie waarbij een fusie de pijn niet heeft kunnen wegnemen.

Antwoord

Goede vraag! “Hoe voorkom ik terugval in depressie, nu ik mijn medicijnen afbouw in verband met een mogelijke zwangerschapswens?”

Allereerst een compliment: je bent aan het afbouwen, ondanks de pijn, en dat is supergoed! Ga zo door. Wat medicatie tijdens een eventuele zwangerschap betreft, best GEEN prozac gebruiken, GEEN tramadol (maar dat wist je al) en tja, lamotrigine mag wel, maar waarom zou je? Een goed anti-depressief middel dat tijdens een zwangerschap gebruikt kan worden is citalopram (maar pas op als je familie aanleg heeft voor bipolaire stemmingswisselingen). Ook kun je het beste voor je zwangerschap al psychotherapie volgen gericht op je mentale weerbaarheid vergroten, iets specifieks om depressie te voorkomen.

Qua pijnstilling moet je overleggen met je huisarts, en je zwangerschapswens noemen.

Succes!

Mvg, Remke van Staveren

Beantwoord door: Remke van Staveren op 4 oktober 2017

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
overige onderwerpen
Prozac
tramadol
zwangerschapswens

Lees ook