Main content

Vraag

Is Depakine of quetiapine een vervanger voor diazepam?

Ik word namelijk erg geremd door diazepam. Ik slik het al twee jaar en daarnaast ook clomipramine en venlafaxine.

Ik voel me er absoluut niet goed meer bij.

Antwoord

Beste M.,

In het algemeen kun je stellen dat diazepam (een benzodiazepine , gebruikt als demper van angst en spanning) een ander soort middel is dan valproïnezuur (Depakine) en quetiapine (Seroquel).

Valproïnezuur is een middel tegen epilepsie, dat ook wordt gebruikt als middel tegen manie en als stemmingsstabilisator bij bipolaire stemmingsstoornissen.

Quetiapine is een antipsychoticum dat ook wordt gebruikt bij de behandeling van depressie en manie bij bipolaire stemmingsstoornissen.

Het langdurige gebruiken van benzodiazepinen wordt meestal afgeraden omdat er dan gewenning (je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken) en afhankelijkheid (je kunt niet meer zonder) kunnen optreden.

Misschien moet je alle medicatie die je gebruikt weer eens met de psychiater doornemen en de volgende vragen aan de orde stellen: welk middel doet iets voor je, en wel middel waarschijnlijk niet? Kun je een van deze middelen geleidelijk afbouwen? Hoe voel je je daarna? Moet er iets anders voor in de plaats komen of juist niet?

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 58 jr
Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 juli 2020
  • Deel deze pagina: