Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Welke medicatie bij bipolaire stoornis, angststoornis en ADHD?

Vraag

Beste meneer Kupka, het is een eer u een vraag te mogen stellen.

Naast de diagnose bipolair heb ik een ernstige angststoornis ontwikkeld die mijn hele leven beheerst. Ook heb ik de diagnose ADHD. Ik slik voor mijn bipolaire stoornis (na twee manische ontregelingen met een opname tot gevolg) eindelijk na veel tegenzin lithium.

Het AMC wil mij graag behandelen voor mijn angststoornis, maar ze durven geen medicatie voor te schrijven. Dit wordt een Antidepressiva. Dit kan een manie uitlokken waardoor ze het niet durven. Ook zou ik erg graag wat slikken voor mijn ADHD en dacht aan wellbutrin.

Ik zou ontzettend graag aan u willen vragen welke medicatie wel te combineren is met een bipolaire stoornis/lithium voor een Angststoornis en ADHD.

Uiteraard zal ik dit met mijn eigen psychiater overleggen, maar u bent de allerbeste specialist. Dit heeft mijn psychiater mij overigens zelf verteld.

Antwoord

Het gebruik van antidepressieve medicatie bij een bipolaire stoornis is altijd een wat heikele kwestie. In jouw geval zou het dienen om niet een depressie te behandelen, maar de angststoornis, dan wel de adhd.

Ik kan zoals altijd in deze rubriek alleen algemene antwoorden geven, want ik ken je persoonlijke situatie natuurlijk onvoldoende. Als iemand met een bipolaire stoornis type I (manie + depressie) al een antidepressivum krijgt, is dat altijd in combinatie met een stemmingsstabilisator (zoals lithium) of een anti-manisch middel (zoals olanzapine). Ook is van belang of iemand eerder manische verschijnselen heeft gekregen bij het gebruik van een antidepressivum, dan kun je dat beter niet herhalen.

Als je toch een combinatie met een antidepressivum gaat toepassen, met de voorzorgen zoals hierboven genoemd, moet de patiënt goed worden gevolgd om te zien of er geen onrust, opwinding of (hypo)manie optreedt. Angstklachten en adhd kunnen overigens ook met andere medicatie of met psychotherapie worden behandeld.

Vraag eens aan je behandelaar of aan het AMC wat de alternatieven zijn.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 34
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

ADHD
Angst en Dwang
Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie
Wellbutrin

Lees ook