Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Sinds mijn zoon een nieuw antipsychoticum gebruikt praat hij warrig, herken jij dit?

Vraag

Hallo Tim,

Mijn zoon van 25 is momenteel voor de derde keer psychotisch.

Hij is net begonnen met een nieuw antipsychoticum en sindsdien slaat hij af en toe wartaal uit.

Herken jij dit?

Vriendelijke groet,

Een moeder

 

Antwoord

Beste mevrouw,

Bedankt voor uw vraag.

Wat een lastige situatie om uw zoon voor de derde keer in deze staat mee te maken.

Ik herken wel dat een medicatieswitch effect kan hebben, maar wat betreft wartaal niet direct. Ik zou u adviseren om ondanks de verwarring toch te proberen om oordeelloos contact te maken.

Er zit wel degelijk wijsheid in wartaal, wat vaak een metafoor is om gevoel te omschrijven. Het moet eruit, schrijft hij z’n gedachten weleens op? Of is er iemand die dezelfde taal spreekt?

Ertegen ingaan werkt vaak averechts, maar teveel meepraten is ook niet altijd de oplossing. Maar wat is dan de middenweg? Probeer dicht bij uw gevoel te blijven en oprecht te blijven, adviezen werken vaak averechts.

Hij staat waarschijnlijk weer op een kantelpunt in z’n leven, en dan is deze taal een manier om uiting te geven aan wat in hem leeft. Voor hem kan het helpend zijn om het tastbaar te maken. En voor u, hoe machteloos of pijnlijk het ook is, proberen met verwondering/interesse naar hem te luisteren, of iemand erbij halen met wat meer afstand tot de situatie.

Hij gedraagt zich namelijk anders dan voorheen, u verliest de grip op uw zoon…. Dat zorgt weer voor frictie, en frictie eventueel voor escalatie.

Heel herkenbaar met mijn moeder ook, omdat het zo dichtbij komt is het extra confronterend. Hij is heel gevoelig waardoor alles harder binnenkomt, gevoelig voor taal en woordkeuze wellicht.

Mijn moeder kon toen niks goed zeggen, ik had overal commentaar op.

Heeft u iemand om uw verhaal mee te delen? Zorg ook goed voor uzelf!

Ik hoop dat u er wat aan heeft. Voelt u vrij om voor verdere vragen contact met mij op te nemen!

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Tim Knoote op 6 november 2020

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook