Veel gezochte termen

Psychosenet blog

S10 – Verhalen van buiten – Eurovisie songfestival 2022

S10 - Verhalen van buiten

Lotje schrijft voor PsychoseNet een bijzondere serie verhalen over bekende mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit keer schrijft ze over S10.

Stien den Hollander werd geboren op 8 november 2000. In 2014 werd ze opgenomen met stemmen en een depressie en in 2016 bracht ze haar eerste album uit met een label bipolair in de pocket. In die jaren die volgden was mentale gezondheid een belangrijk thema. Ze bracht nummers uit als Antipsychotica, Psychose en Lithium. Het is heel krachtig hoe ze haar creatieve stem vindt. Hoe ze uiting kan geven aan de door haar doorleefde gevoelens en daarmee die van anderen weet te vinden en te raken, door de verbinding van haar muziek. Collega’s waren onder de indruk en er volgden vele indrukwekkende samenwerkingen op muzikaal gebied.

Er is een documentaire over haar gemaakt in 2020:

Storm om mij heen, naar het gelijknamige nummer dat ze maakte. In die clip laat ze zien hoe de opname voor haar was, en speelt ze met hallucinaties door visuele effecten.

YouTube player

Veel van de beelden uit haar video’s zijn heel krachtig. In de documentaire zegt ze, terugkijkend op de tijd van haar opname: ‘ik snapte niks van het leven’. En: ‘Ik schreef met lippenstiftjes op de muren, soort van teringheftig’.

Veel lezers van PsychoseNet zullen zich daarin kunnen herkennen

Ik snap er overigens nog steeds niks van, van dat leven, maar het lijkt alsof zij tot de groep mensen behoort waarbij een psychose tot het verleden behoort. Wat is het fantastisch om haar werk en haar zelfvertrouwen te zien groeien, te zien hoe het mainstream wordt en heel Europa door gaat. Te zien hoe ze een traan laat in de halve finale omdat ze haar emoties net niet helemaal onder controle heeft, maar toch genoeg om te kunnen presteren. Zelf zegt ze overigens dat ze nu leeft als ‘een huisvrouw zonder kinderen’, maar dat iemand dit stresscircus aankan na zo’n moeilijke tijd is inspirerend en zet tot nadenken.

Tijdens de avond van het Eurovisie zelf…

hoorde ik een spreker zeggen dat ze had gestruggeld met depressie. Kennelijk was hij niet precies op de hoogte, of was het makkelijker om te zeggen omdat de betekenis van een depressie soms gedevalueerd wordt. Ik snap dat dat S10 niet voortdurend geassocieerd wil worden met de nasty details van mental illness, dat hoeft ook niet. Maar ik denk dat ik namens de hele community spreek als ik schrijf: wat zijn we trots!

S10 fans: laat je horen in de comments!

Illustratie: Marieke Nijhof

Reacties

Eén reactie op “S10 – Verhalen van buiten – Eurovisie songfestival 2022”

  1. May-May

    Mooie blog Lotje! En inderdaad, super trots op S10!
    May-May

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *