Main content

Op 23 oktober 2015 gaf Jim van Os een lezing bij Werf20 van Astare met de titel: Schizofrenie Voorbij. In deze lezing legt hij uit waarom hij de ggz beweegt om de term schizofrenie te verlaten en plaats te maken voor hoop en optimisme.

Samen met een gemotiveerde groep professionals, ervaringsdeskundigen en betrokkenen zet Jim van Os zich in om de negatieve verwachtingen en doemscenario’s rondom psychose plaats te laten maken voor optimisme en hoop voor mensen met een psychosegevoeligheid. Daarbij stelt hij dat het echte diagnostische proces  niet gaat over het vinden van het best passende label, maar over de vraag: wat hebben mensen nodig om te herstellen?

http://www.youtube.com/watch?v=OP48XZ9XyEs&


Lees hier meer informatie over schizofrenie.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. Ik ben in behandeling bij een psychiater die graag met labels werkt. Zo noemt ze mij nog steeds schizo-affectief en schrijft in een medisch attest dat ik mij moeilijk kan concentreren. Dit laatste is zeker niet het geval, want ik doe nog steeds, momenteel halftijds, werk waarbij aandachtig zijn enorm belangrijk is en dat kan ik nog steeds uitstekend. Ook nu mijn moeder reeds een tijdje gestorven is, ken ik geen zwaar sombere periodes en hoogtes op emotioneel vlak meer. Wat wel blijft is de psychosegevoeligheid, die steeds weer de kop opsteekt als ik onder stress kom te staan. Buiten aripiprazole van 10 miligram, krijg ik niets om met deze gevoeligheid om te gaan. Als ik onder invloed van stress prepsychotische verschijnselen krijg wil ze onmiddellijk mijn medicatie verhogen of een ander middel voorschrijven, terwijl eens de stressfactoren verdwenen zijn, de verschijnselen vanzelf wegdeemsteren. De psychiater luistert niet naar mij, maar klampt zich vast aan haar diagnose en vindt zoals hierboven omschreven zelfs verschijnselen uit, die ik nooit gehad heb, maar wel haar diagnose staven. Ik vraag reeds jaren een therapeutische behandeling, maar buiten de medicatie krijg ik niets. Het wordt dringend tijd dat de psychiatrie afstapt van termen als schizofrenie, schizo-affectief enzovoort want in plaats van een hulpmiddel in de behandeling blijkt dit labelen eerder een obstakel om tot luisteren en gericht cureren over te gaan.

    1. herkenbaar! Zelf de diagnose paranoide schizofrenie gekregen, in 2007 uitbehandeld verklaard waardoor alles verloopt via de huisarts, aripiprazole 15 mg….Wat voor mij helpt is mindfullness en ’s avonds een wietje roken..minder last van de bijwerkingen! Ook ik krijg af en toe bij stress wat klachten die ik zelf verhelp met valeriaan/citroenmelisse tabletjes..werkt goed. Nog nooit therapie gehad gehad in de afgelopen jaren, noch een terugval, enkel zelf onderzoek gedaan dus ik raad je aan je wat te verdiepen in de materie. Succes! en anders een andere psych nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *