Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

De sociale voedseltuin – gezond, lokaal en vers eten

Geeske houdt van verse groente. Ze heeft een oogstaandeel bij een sociale voedseltuin aangeschaft waarmee ze ook een ander gezin helpt.
Foto credits: De volkstuin van Geeske in 2013

Geeske legt uit wat een sociale voedseltuin is. Waarom is dit zo’n belangrijk initiatief? “Gezonde voeding, aarde & aarden, in verbinding zijn met anderen en lekker koken? Ik ben fan van sociale oogsttuinen en mag er sinds kort zelf ook oogsten.”

Mijn volkstuin

In het verleden had ik een mooie volkstuin waar ik allerhande soorten groenten en fruit op verbouwde. Ik heb er geleerd dat tuinieren me goed af gaat & dat het eten van verse, onbespoten groente uit eigen tuin leuk en lekker is. Ik heb er enorm van genoten. Toen ik ernstig uit balans raakte en dat langdurig bleek moest ik mijn volkstuin opgeven. Dat ging niet meer. De verse geoogste groenten behoorden voor mij tot het verleden.

Het is spijtig om iets te laten gaan waar je plezier aan beleefde en wat je graag had willen voortzetten als dat had gekund. Het plezier vond ik in de tuin in de kleine dingen: van het uitkiezen van het zaaigoed & bijzondere gewassen voor het komende jaar, rekening houden met wisselteelt, gedoseerd zaaien, de tuin onderhouden, bewateren en uiteindelijk het oogsten van de gewassen.

Ik zaaide, wiedde, oogstte en leverde de groente thuis aan. Mijn man ondersteunde hier en daar. En andersom gold dat ook: want hij houdt van koken. Hij bereidde mijn oogst tot de meest heerlijke gerechten, en bij het kokkerellen kon ik hem weer bij helpen. Win win!

Mijn volkstuin in seizoen 2013

Ja, wat kun je er 12 jaar later nog over zeggen… 100 m2 aarde, om helemaal naar eigen inzicht vorm te geven. Dit is wat het werd. Ik was er trots op. Een klein, persoonlijk paradijsje is wat het voor me was.

Mijn Engelse tuin

Na drie jaar nam ik afscheid van deze tuin. Ik kijk er goed op terug. Het is jammer dat het onderhouden van een volkstuin te veel bleek naast werk, gezin en andere belastende factoren. En -inmiddels heel wat herstel verder en jaren later- is het nog steeds teveel om een volkstuin verantwoord bij op te kunnen pakken.

Ik heb geen klagen hoor… Gelukkig heeft mijn huidige woning een prachtige, Engelse tuin met mooie volwassen bomen en vele bloemen, struiken, vijver en beukenhagen rondom het huis. Ik kweek hier bijvoorbeeld ook dahlia’s in verhoogde bedden. Er is hier geen ruimte over voor een moestuin en die wil ik ook niet maken. Dat vind ik zonder van mijn mooie beplanting. Zoals je leest kan ik mijn groene vingers hier nog steeds naar hartenlust aan het werk zetten.

De Sociale Voedseltuin

Een paar jaar geleden zag ik in de lokale krant een artikel staan over een sociale moestuin die van start was gegaan. Ik las hierin hoe mensen met een laag inkomen in aanmerking konden komen voor gratis groente die ze zelf op de tuin mogen oogsten. Ik nam een kijkje op deze website van de stichting.

Het initiatief maakte indruk. Ik merkte dat het aantrekkingskracht op me had. Verse, onbespoten groente direct van het land. Stel dat je die kans krijgt… Met de handen in de aarde zonder de wekelijkse arbeid en belasting die bij een eigen moestuin van flink formaat hoort. Ik behoor alleen niet tot de doelgroep voor wie het zo belangrijk is om de beschikking te hebben tot gezond eten en die het helpt om rond te komen. deelnemen was geen optie.

Ik heb er een poos niet aan gedacht. Ondertussen heb ik in mijn Engelse voortuin toch een royaal kruidenbed aangelegd (met grote pioenrozen ertussen), heb ik een appel en perenboom aangeplant en heb bramen, frambozen en een ‘braambozen’ afdeling aangelegd. Ik kan het toch niet laten.

Opnieuw kwam de sociale oogsttuin -via een advertentie- op mijn pad

Via de lokale digitale krant deze keer. Mijn oog viel op de kop “Oogstaandelen: voor jezelf én voor een ander” en ik las het bijbehorende artikel. Dat was echt zo’n moment dat je direct weet dat dit initiatief op jouw lijf is geschreven. Aan de andere kant is ook zo’n moment dat je je partner heel voorzichtig moet vertellen wat je graag wil gaan doen en welk kostenplaatje daaraan hangt voor jouw gezin.

Ik heb een poging gedaan om mijn man te vertellen dat ik dit graag wil. De combinatie van de verse onbespoten groente, plus het plezier dat ik uit het zelf mogen oogsten haal en dat weer gecombineerd het feit dat er dankzij onze deelname nog een gezin dat het niet breed heeft ook kan oogsten… Ja, dat is toch heel mooi. Ik heb mijn verhaal duidelijk moeten uitleggen, het gaat om een groot bedrag dat we gaan missen. Maar er komt veel voor terug. Mijn lieve man stond er open voor, wel op voorwaarde dat ik er eerst een kijkje zou gaan nemen.

Mijn kennismaking met de sociale oogsttuin

En dat mocht enkele dagen later al. Ik mocht op de tuin, waar ondanks het vroege voorjaar, al mooie groenten gereed waren om te oogsten (prei, snijbiet, radijsjes, jonge knoflook, sla, paksoi en rucola) voor mijn gezin en ook voor 300 andere gezinnen uit de regio.

De oogst van april 2025: prei, snijbiet, radijsjes, jonge knoflook, sla, paksoi en rucola/
De keuken kleurt groen met net geoogste groenten.

En wat wat was het fijn. Vieze handen krijgen. Ik had er gelijk leuke gesprekken met mensen. Die week hadden we thuis een royale hoeveelheid verse groente op tafel (ik was weer co-kok, gezellig!). Ik kreeg groen licht van mijn partner om me aan te melden voor een oogstaandeel bij de sociale voedseltuin voor ons gezin.

Mijn aanmelding bij de sociale voedseltuin is rond

Dit seizoen kan ik iedere week weer (een beetje net als vroeger van m’n volkstuin) prachtige, onbespoten groente oogsten op een manier die verantwoord is voor mij, die bij mijn balans en belastbaarheid past. Deze beleving (vers, onbespoten en pas geoogste groente eten in zijn natuurlijke vorm met alles wat natuurlijk is zoals soms een beestje, met modderresten, loof en/of wortels eraan) is iets dat ik aan mijn kinderen mee kan geven. Het seizoen begint pas, maar ik heb er nu al een hele boel zin in.

Meer lezen van Geeske Roorda?

Verder lezen over sociale voedseltuinen?

Documentaire over de sociale voedseltuin & bezoekers:

Meer lezen over tuinieren?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.

Reacties

2 reacties op “De sociale voedseltuin – gezond, lokaal en vers eten”

  1. Ha Geeske,
    Wauw, wat goed zeg, gezond voedsel uit eigen tuin! Voor mij voorlopig nog een verre droom, maar wie weet.
    Groetjes,
    May-May

    1. Geeske Roorda

      Thanks! 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *