Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Stilstaan op de aarde; zit er waarheid achter de psychose?

Blog stilstaan op de aarde

Anouk kreeg in 2008 haar eerste psychose waarin ze iedereen tegelijk stil moest laten staan om de aarde te redden. Anno 2020 staan we allemaal meer stil in deze crisistijd. Anouk vraagt zich af of de psychose eigenlijk wel zo gek was…

Op een dag stond ik op om een vriend naar het station te brengen. Hij stapte in de trein en ik draaide me om op het station. Ineens wist ik waar het om draaide, ineens begreep ik de zin van het bestaan.

Langzaam aan kwam ik in een film terecht op leven en dood waarin ik de hoofdrol speelde

Ik had een doel. Iedereen moest tegelijkertijd stil staan op de aarde, dan konden we de wereld nog redden. Ik sprong in de trein die vertrok richting Den Haag. Daar doolde ik rond samen met mijn hond Luna om te zorgen dat de opdracht vervuld kon worden.

Het was heel ingewikkeld en het schoot niet op. Ik voelde me euforisch maar het was ook heel erg eng.

Soms maakte ik meters door achterop de fiets te springen van een voorbijganger.

Soms stond ik minuten stil te wachten en gingen mijn gedachten als een razende.

Uit het niets bevond ik me op onbekend terrein

Dit gebeurde op 15 augustus 2008. Nu 12 jaar geleden. Wat bleek, ik had een psychose. Het zit niet in de familie en ik was er zelf ook nog nooit mee in aanraking gekomen. Wat volgde was een opname op de gesloten afdeling. En toen werd het pas echt lastig om zoals ik dat noemde ‘het raadsel te ontcijferen’.

Na een lange stabiele periode werd ik vorig jaar weer overvallen door een nieuwe psychose. De weg naar herstel was moeizaam.

Ik voelde me leeg en zag geen perspectief meer

Door dag voor dag door te gaan met koken, boodschappen doen, opruimen en voor de dieren en kinderen te zorgen werd het langzaam lichter en werd ik langzaam sterker. De beelden van de psychose kwamen nog af en toe terug.

Soms kwam ik in vergelijkbare situaties en was dat beangstigend maar langzaam werd de invloed minder. Kraaien die in bepaalde vormen vlogen, het ruisen van de bomen, een ontmoeting met een bepaald persoon deed me vaak denken aan de tijd van de psychose. Ook bleef de inhoud van de psychose op de achtergrond een thema; de aarde redden door allemaal tegelijkertijd stil te staan.

Ondertussen is het april 2020

We staan allemaal meer stil. De aarde is er blij mee. Bij mij speelt de vraag of de psychose wel zo gek was…


Anouk is in deeltijd werkzaam als econoom en ervaringsdeskundige. Zij schrijft af en toe over haar ervaring met psychoses.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *