Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Rianne Levi

Rianne Levi werkt als ervaringsdeskundige, 3 principe facilitator en IZR practitioner. Voor meer informatie kun je de website van Rianne raadplegen.

Rianne heeft ook een boek geschreven: Gestreept door het leven. Dit is gratis te downloaden van de website denkpunt.nl.

Verhuizen naar Thuis – wat is jouw definitie van thuis?

Verhuizen naar Thuis.

Rianne vertelt over haar verhuizing: “We zitten midden in een verhuizing. Over een maand vertrekken we naar een andere plaats, een ander huis”. Verhuizen naar Thuis.

Van tijd tot tijd vinden de kinderen het lastig omdat ze naar een nieuwe school moeten, een nieuw huis, en nieuwe vrienden moeten maken. En ik begrijp het goed alles wordt anders. Van tijd tot tijd vind ik het zelf lastig.

Verhuizen naar een plek waar ik ‘mij’ mag zijn

Lang heb ik gezocht naar ‘thuis’ een plek waar ik me prettig voelde, ik zocht het in de buitenwereld. Ik zocht naar een plek waar ik het gevoel kreeg dat ik mij kon zijn. Ik zocht een plek waar ik me vrij voelde. Ik zocht iets buiten mezelf en vond het niet.

Totdat ik ontdekte, dat alles wat ik waarneem, betiteld wordt door mij. Is het mooi of lelijk, of fijn of niet fijn. Ik besefte dat mijn waardeoordelen, gedachten die ik plakte op wat ik zag en ervoer, ook maakte hoe ik me voelde. Gedachten als ‘ik ben niet thuis, ik kan nergens mezelf zijn, ik ben anders’, maakte dat ik me ongelukkig voelde. Ik bleef opzoek naar iets waardoor ik wel ‘thuis’ zou voelen. Hiermee schrijf ik niet dat als je je niet thuis voelt, je dit moet veranderen of ombuigen. Ik schrijf hoe het mechanisme ‘gedachten’ werkt. De vraag is als je je onprettig voelt, wat wil het je vertellen? Welke gedachten geloof je, waardoor je je zo voelt? 

‘Thuis’ is geen gevoel

Als je een beetje kennis van emoties hebt dan weet je dat ‘thuis’ geen gevoel is. Gevoelens zijn ‘verdriet, boosheid, blijdschap enz.’ Wat is dan dat gevoel wat we ‘Thuis’ noemen? Als we zeggen ‘ik voel me thuis’. Of als we zeggen ‘ik voel me niet thuis’. Wat wil het je vertellen? Eigenlijk wil het je zeggen dat jij eigenschappen aan het ‘thuis gevoel’ hebt geplakt.

Bijvoorbeeld: als ik me thuis voel dan voel ik me open of rustig, dan voel ik me veilig of warm. Maar de vraag is, is er iets in de buitenwereld dat jou deze gevoelens geeft? Of is het in jou?

Wanneer voel je je open?

Of rustig of veilig of warm? Onze gevoelens gaan ook nog eens alle kanten op, veranderen de hele tijd. En stel nou dat ik me boos of verdrietig voel, betekent het dan dat ik niet thuis ben? Of stel dat ik me somber voel? Heeft dat dan invloed op ‘thuis voelen’?

Ik ben tot de conclusie gekomen dat thuis in mij is

Thuis is waar ik ben, waar ik ga, thuis is als ik open, warm, en rustig ben. En tegelijk is het woord voor mij ook gekoppeld aan een plek die ik gecreëerd heb, met mensen om me heen die ik leuk vind. 

Het is leuk om in jezelf te luisteren naar jouw definitie van thuis. Je kan bijvoorbeeld een moodboard maken. Wat zijn dan woorden die voor jou belangrijk zijn, wat definieert jouw thuis?

Misschien kom je er wel achter dat je vooral materie hangt aan dat woord, of een bepaalde status, of kom je erachter dat een bepaalde persoon die er nu niet meer is eigenlijk nog geplakt is aan die definitie  ‘thuis’. Misschien voel je gevoelens van verdriet omdat je nog gehecht bent aan een andere plek die je nog niet losgelaten hebt. Onderzoek het eens in jezelf, als dat prettig voor je voelt.

Ik heb veel zin om deze maand ons nieuwe huis, een thuis te maken, met een kamertje voor elk kind in de kleuren die een ieder zelf mooi vind. Een nieuwe plek, een plek waar onze aanwezigheid kan verblijven, om het thuis te noemen. Dus niet de plek maakt het thuis, maar onze aanwezigheid maakt het thuis.

Home is where the hart is (Elvis Presley)

Meer lezen over je thuis voelen?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Heb je een vraag?

Stel hem aan de experts van PsychoseNet! Gratis en anoniem.

Reacties

4 reacties op “Verhuizen naar Thuis – wat is jouw definitie van thuis?”

 1. Thuis voelen, de film “Cinema Paradiso” is geweldig en staat de spijker op de kop kwa thema.

 2. Maria

  Dag Rianne,
  Dank voor je vele blogs.
  Gefeliciteerd & geniet van het verhuizen & het thuis maken van je nieuwe plekje.
  Zelf ben ik een klein jaar geleden verhuisd. Deels ben ik het met je eens dat je thuis bij jezelf & je gedachtes ligt, maar voor mij persoonlijk is waar mijn woning ligt, de ruimte erin, de layout enz ook heel belangrijk. Mijn huidige woning voelde al gelijk bij bezichtiging als thuis. Dat heb ik nooit eerder gehad, zeker niet in mijn vorige woning, terwijl ik niet wezenlijk anders ben dan een jaar geleden. Mijn huis is als een jas die lekker moet zitten. In niet alle jassen voel ik mij mezelf. Dat geldt ook voor een woning.
  Groetjes & veel woonplezier toegewenst.

  1. Thuis is een bekende plek die de voorwaarden dat ik me veilig in mijn comfortzone kan terugtrekken zonder anderen waarborgt . Het is persoonlijke ruimte waarin ontspanning mogelijk is.
   Concreter kan ik het niet maken.

   1. Maria

    Mooi Mabel. Ook helemaal waar voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *