Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Rik Verweijen

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Wanneer je anders bent – spirituele wezens met een menselijke ervaring

zonsondergang

In dit blog schrijft Rik over het ‘je anders voelen’. Hoe verhoud je je tot anderen en de wereld om je heen, wanneer je anders bent?

Ik heb me mijn hele leven anders gevoeld. Anders dan andere mensen. Als kind voelde ik het al, maar ik wist het toen nog niet te duiden. Mijn ervaring van deze wereld lijkt zo af te wijken van hoe de mensen om mij heen hem ervaren. Het is een gevoel dat lastig te omschrijven is. Alsof ik van een andere planeet kom.

Ik heb gehoopt dat het zou veranderen, maar dat doet het niet. Mijn visie op dit aardse leven, de ervaringen die ik heb doorgemaakt, hoe ik contact ervaar, waar ik voldoening uit haal, de mate van gevoeligheid voor wat er om mij heen gebeurt, wat ik belangrijk vind…

Het lijkt wel of ik op een andere golflengte zit

Je kan er diagnoses op loslaten, of het proberen te ontkrachten. Het toejuichen, of niet begrijpen. Het maakt niet veel uit. Ik voel weinig echte verbinding met mensen in het algemeen.

Ik begin er langzaam op uit te komen dat ik misschien wel echt anders ben. Er zijn tenslotte maar weinig mensen die me echt lijken te begrijpen. Die open staan voor mijn gedachtegangen, en deze ook kunnen volgen.

Ondanks mijn gevoel van anders zijn, wil ik uiting geven aan wat er in mij leeft. Delen wat me bezighoudt. Ik heb nou eenmaal een visie.

Pierre Teilhard de Chardin had ooit de uitspraak: “We zijn geen mensen die het spirituele ervaren, maar spirituele wezens die een menselijke ervaring hebben.” Dat raakt ontzettend aan wat ik voel en ervaar.

Ik heb een rotsvast vertrouwen in mijn eigen toekomst en die van ons als mensheid

Ik geloof dat we hier op aarde zijn met een reden. Die reden maakt dat ik door de jaren heen ben verworden tot een overtuigd positivist. Niet alleen omdat het nou eenmaal werkt, maar ook omdat ik voel dat het nodig is.

Niet iedereen begrijpt me hierin, voelt het zoal ik het voel. Dat neem ik aan als een gegeven. Daarnaast maakt mijn afwijkende ervaring van de wereld dat ik me veelal eenzaam en onbegrepen voel.

En ja, ik weet ook dat er mensen zijn die wel begrijpen waar ik het over heb. Die soortgelijke of anderszins afwijkende ervaringen en overtuigingen hebben. Die zich ook hun leven anders voelen. I salute you people.

Reacties

11 reacties op “Wanneer je anders bent – spirituele wezens met een menselijke ervaring”

 1. Roy

  Allereerst: Dankjewel Rik en de mensen die gereageerd hebben. Veel erkenning en tranen in mijn ogen.

  Mijn mystieke ervaring:
  Ik deed een 1op1 ontwikkel traject over de lawofattraction. Het was een traject waarin je leert hoe je je manifestatie kracht kan in zetten. Dit ging eigenlijk allemaal heel goed. Ik kwam dichter bij mij zelf, voelde steeds meer wat ik zelf nou wilde in het leven en werd heel zelfverzekerd. Ik deed veel goede gewoontes waarvan mijn frequentie steeg.

  Er kwam een soort van wijsheid in mezelf omhoog. Ik begon in te zien dat iedereen op deze wereld alles waard is wat diegene wilt in het leven. Ik begon ook in te zien dat we in een wereld leven waarin wij mensen nog steeds geregeerd worden door mensen die denken dat ze heel machtig zijn.

  Mijn waarheid over het leven begon te veranderen. Ik voelde dat alles dat wat je vanuit jouw hart wilt manifesteren mogelijk is. Ik begon te doorzien dat de machtige mensen in deze wereld ons willen sturen. Want hoe raar is het dat je hier geboren word en moet betalen om hier te leven. De wereld is van iedereen. Hij is niet van mensen die de boel hier regeren en de regels waarnaar wij moeten leven verzinnen.

  Ik voelde zo sterk dat ik hier wat in wilde veranderen. En ondernam ook actie, ik voelde dat wij mensen ons zelf alles van binnenuit kunnen geven, binnenin daar zit echte macht. En ik begon dat ook te doen. Waardoor ik tot steeds meer in staat was tot mooie dingen.

  Ik ervaarde dat je alles van binnenuit kan krijgen inclusief wijsheid en waarheden over het bestaan. Het gaf een verbondenheid met het geheel en ervaarde hierdoor zo veel verlichting.

  Dit verruimde bewustzijn maakte mij ook bang. Ik dacht dat ik wat aan het doen was, waarvan de ‘’vieze machtige mensen’’ op deze wereld niet wilde dat ik het deed.

  Ik werd hier heel bang van, waarop ik op een dag dacht dat mensen mijn huis omcirkelde en mij wilde vermoorden. Er skateboarden een paar keer een volwassen man langs mijn huis en dacht dat het iemand in burger was. Een heel stuk verder parkeerde een auto met geblindeerde ramen, waarvan ik dacht te zien dat er 1 iemand achterin bleef zitten, ik dacht dat hij daar met een sniper zou zitten.

  Ik ben in deze angst een paar straten verder op naar mijn ouders gegaan en heb daar eerst in de woonkamer gezeten met mijn handen continu in het zicht, omdat ik ook daar dacht dat het huis omcirkelt werd. Ik dacht ik moet mijn handen laten zien dat ik niet gewapend ben en geen kwaad wil doen.

  Mijn moeder liep voorbij met bakvormen waarvan ook een rode hartjes bakvorm. Die pakte ik om vervolgens omhoog te houden om weer te laten zien dat ik voor liefde en licht sta. Na een tijdje voelde ik mij te bedreigd waardoor ik beschutting ging zoeken en boven op de trap ging zitten.

  De bedreiging die ik voelde nam toe en dacht ik moet mezelf beschermen. Ik heb op dat moment naar honderden mensen inclusief groepsapps gestuurd: ik sta voor vrede weet dat, als dit bericht verwijderd word was ik het niet zelf. Dit deed ik dus om mijzelf te beschermen.

  2 dagen hierna stond ik met mijn broer te praten en zag ik zijn zorgen en angsten. Dat raakte mij zo erg dat ik besloot niet meer mijn pad te volgen en drukte daarbij dus ook de angst weg. Ik heb die angst sindsdien voelbaar in mijn lichaam zitten. Er is dus nog niks opgelost.

  Mijn gevoel zegt dat het gene wat ik meegemaakt heb, hoorde bij het ontwaken en mijn pad volgen en het begrijpelijk is bij hoe het systeem van de dag in elkaar zit.

  Ik heb hier wat uit te halen, ik denk het overwinnen van bepaalde angsten, om datgene te doen waarvoor ik op deze wereld ben gekomen. Ik denk groot en ga doen waartoe ik in staat ben. Misschien is het niet zo gek dat daar ook angsten bij komen kijken.

  Mijn gevoel zegt dat ik de dingen weer moet doen waarvan ik diep van binnen voel dat ik ze te doen heb. Een voorbeeld, zoals het delen van mijn verhaal hier.
  De angsten zullen weer komen, maar er voor afsluiten schiet ik niks mee op. Ik heb ze te doorvoelen en omarmen zegt mijn gevoel. De kunst is denk ik, de angst er te laten zijn en niet vanuit de angst handelen. Gewoon doen wat ik wilde doen, hand in hand met de angst.
  Leren leven met de angst.

 2. Marion Evelien Kuit

  Saluut Rik.

  Je klinkt in ieder geval wel heel geaard ! Het lijkt of je wel goed in je vel zit.

  Maar ik herken dat ook wel, dat anders voelen. Ook op het spirituele vlak.

  Vaak heb ik heel bijzondere dromen.
  Visioenachtig soms.
  Laatst droomde ik over het verschijnsel : Tussengod.
  Interessant hè ? Wat zou dat zijn ?
  In mijn dromen ben ik ook wel op andere planeten geweest. En pas geleden in de Hemel zelfs. Er werd mij daar verteld dat de Hemel universums verwijderd ligt van de aarde. En er gebeurde meer. Iemand zei oa. tegen mij dat daar veel ‘mensen’ waren met Amerikaanse invloed (Goed Nieuws !).Ook moest ik daar een oefening doen.Toen ik wakker werd was ik rustig en enthousiast en had ik op mijn belangrijkste levensvraagstuk een antwoord.

  Verder heb ik met dieren altijd een beter contact gehad dan met mensen. Ik vind dieren trouwens ook heel spiritueel.

  Groeten,

  1. Rik Verweijen

   Hai Marion,

   Dat heb je goed opgemerkt! Ik voel me inderdaad goed geaard. Daar heb ik wel hard voor moeten werken.
   Mooi wat je beschrijft over dromen. Inspirerend. Ik lijk nauwelijks nog te dromen tegenwoordig. Dat verklaar ik dan weer door het goed geaard zijn. Overigens heb ik in mijn leven de nodige ervaring met uittredingen, dus heb mn portie ‘andere werkelijkheid’ wel gehad 😉
   En ja, dieren zijn fijn. Ik merk dat ze goed op me reageren. Een positief signaal, lijkt me!

   Hartelijke groet

   1. Marion.

    Tof. Dankjewel !

   2. Nicole keijzer

    Is allemaal heel relatief.heb ook uittredingservaringen gehad na het beoefenen van transcendente meditatie.maar die meditatie die ik allang niet meer.kan me uitstekend redden zonder medetaties, etc.heb al dat oosterse niet meer nodig.kwam ook op parznormaal beurzen, maar ook de laatste jaren niet meer.kom af den tie nog wel erns in edn r.k.kerk,daar kom ik altijd totvrust

 3. Stefan

  Het heeft met je mindset te maken. Als je angstig/verlegen/onzeker bent dan zie je de wereld op een andere manier dan wanneer je vrij/onbevangen bent. Ik vind dat de cosmetische psychiatrie zijn doelen voorbij gaan, daarmee bedoel ik dat ik niet geloof in medicijnen tegen karaktertrekjes.

  Waar ik wel in geloof is ontwikkeling en verandering. Ik heb meerdere mensen gesproken en vraag vaak naar hun visie op het leven. Sommige staan er niet bij stil en sommige die hebben een specifiek doel. Sommige mensen leven tijdelijk geïsoleerd. Ze leven binnen, opgesloten en vast. Ze staren de hele dag naar de muren. Zeeën tijd om een nieuw plan te verzinnen hoe ze dit leven nou gaan aanpakken. En op het moment dat de deur weer opengaat dan gaan ze er ook echt voor!

  Soms moet je doorpakken en soms moet je water bij de wijn doen. Het is afhankelijk van je problematiek. Maar de sleutel naar succes is connectie met je omgeving. Elkaar blij maken, zinvolle gesprekken voeren en samen doelen delen. Want ja, “Hapiness” is only real when it’s shared. Dat maakt de film “into the wild” wel duidelijk. Daar heb ik trouwens ook die spreuk van.

  Maar goed, wat ik hier allemaal me wil zeggen is dat als je je verdiept in bepaalde materie waarbij niemand(naast jezelf) een connectie heeft. Dan moet je je afvragen of je die eenzaamheid wel wil. Geld, spullen, kennis zijn allemaal leuk maar het heeft eigenlijk niks met het fundament van het leven te maken.

  Dit is puur mijn visie….

  Nou, Sterkte!!

  1. Rik Verweijen

   Dank voor je reactie Stefan!

 4. Sabine

  Dag Rik, heel herkenbaar. Ik voel me ook altijd al anders ?. Ik heb toevallig wel een diagnose, autisme, en dat verklaart een heleboel voor mij. Ik voel me niet minder dan anderen, maar het is vaak moeilijk om uit te leggen wat er anders is voor je of tegen welke dingen je ‘aanloopt’.
  Goed dat hier vooral aandacht is voor het positieve en niet alleen voor de beperkingen. Groeten, Sabine

  1. Rik Verweijen

   Hai Sabine,
   Dankjewel voor je reactie!
   Ik heb oorspronkelijk ook een Asperger-diagnose, maar ik weet niet of ik daar achter sta.
   Greetz

   1. Sabine

    Dag Rik, ja die diagnose heb ik ook. Ben wel benieuwd, waarom sta je niet meer achter die diagnose? Groeten, Sabine

    1. Rik Verweijen

     Ik kreeg de diagnose in 2003. Ik heb me er nooit echt in herkend. Ik verklaar symptomen die aan Asperger worden toegeschreven vanuit een andere invalshoek. Ik zeg weleens dat ik met 1 been in het spectrum sta, en met een been erbuiten. Omdat dat ‘officieel’ niet kan, heb ik me er van gedistantieerd. Misschien is het aan de orde, misschien ook niet. Het is overigens wel typisch dat het gevoel van een andere planeet te komen (‘wrong planet syndrome’) veelal wordt gelinkt aan Asperger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *