Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek van taboe naar traumabewust

Auteur:

Kassandra Goddijn

Uitgever:

De Vrije Uitgevers

Verschijningsdatum:

23 augustus 2021

Van taboe naar traumabewust – Kassandra Goddijn

Trauma. Dat dat alleen zou gaan over afschuwelijke en uitzonderlijke gebeurtenissen, is een hardnekkig misverstand. Kassandra Goddijn legt op een begrijpelijke manier uit wat trauma wél is.

Niet de gebeurtenis zelf, maar onze lichamelijke en emotionele reacties daarop die nog tientallen jaren na dato voor grote problemen kunnen zorgen. Die problemen zien we in ruime mate overal om ons heen. We beseffen alleen niet wat we zien. We lijken het verband ook niet te wíllen zien. Taboe.

Kassandra Goddijn schetst in vlotte taal wat dat taboe betekent

Hoe het maakt dat trauma zich van generatie op generatie blijft verspreiden. Met een almaar groeiende hoeveelheid psychisch lijden tot gevolg. Want, zoals veel hulpverleners en ervaringsdeskundigen al lang weten: psychische en psychiatrische problemen zijn geen aandoeningen of hersenstoornissen. Het zijn invoelbare en diep-menselijke reacties op jong psychotrauma. Als we dat breed gaan erkennen, kunnen we een enorme winst behalen op het gebied van gezondheid en welzijn.

Van taboe naar traumabewust is interessant voor iedereen die belangstelling heeft voor psychische gezondheid en psychisch lijden

Het boek past in de beweging die er momenteel gaande is in de GGZ, een beweging naar de inzet van multideskundigheid, naar minder professionele afstand en naar normalisering van de uit de hand gelopen diagnostiek.

Met dit boek probeert Kassandra een brug te slaan tussen de werelden van GGZ en persoonlijke ontwikkeling. Het is daarmee ook bedoeld als inspiratie voor hulpverleners van alle soorten, zowel in de reguliere GGZ als in het ‘alternatieve’ circuit. Het integreren van trauma is de weg naar herstel. En dat begint bij traumabewustzijn.

Met aanbevelingen van Franz Ruppert (internationaal traumadeskundige) en Floortje Scheepers (hoogleraar innovatie in de GGZ).


Kassandra Goddijn, auteur van het boek taboe naar traumabewust

Meer weten over trauma?

Deze vier Podcasts van Jerry Allon zijn de moeite waard!