Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek - Zee van ruimte, Merijntje Betzema

Auteur:

Merijntje Betzema

Uitgever:

Uitgeverij Hermans

Verschijningsdatum:

3 april 2023

Zee van ruimte – Merijntje Betzema

Zee van ruimte, leven met autisme is een bundeling verhalen over het persoonlijke leven van Merijntje Betzema. Merijntje laat zien dat je ongeacht een diagnose kunt zoeken naar een manier van leven die past bij wie jij bent en wilt zijn als mens.

Zee van ruimte verhaalt over haar moederschap, haar ondernemerschap en de onverwachte kanten die het leven dagelijks met zich meebrengt.

Merijntje Betzema krijgt op volwassen leeftijd te horen dat ze autisme heeft op het moment dat ze op het randje van een burn-out zweeft. Ze heeft een eigen ontwerpbureau en is imago-adviseur, wil een goede moeder zijn, een goede partner, wil een gezellig gezin vormen en van betekenis zijn voor de samenleving, en o ja, ze wil haar vriendschappen onderhouden…

Met de diagnose valt de jas van het gewone als een zware last van mijn schouders

Merijntje Betzema op crowdfundingplatform voordekunst: “Op de rand van de burn-out voelde het alsof er een soort glazen plafond boven me ontstond waar ik doorheen wilde breken en wat maar niet lukte. Ik wilde van alles bereiken in mijn leven, alles goed doen, van betekenis zijn voor anderen, maar ik liep steeds vast met mijn plannen, met mezelf en met een gebrek aan energie. En ik had geen idee waarom.

In mijn boek laat ik zien hoe de diagnose autisme ervoor zorgt dat er zoveel puzzelstukjes op hun plek vallen. Het voelt als een nieuwe start van mijn leven.

Met de diagnose valt de jas van het gewone als een zware last van mijn schouders. Na veel vallen en weer opstaan ontstaat er uiteindelijk een zee van ruimte om het leven te leven dat me past.”

“Het liefst wil ik dat mijn boek op de bureaus van alle psychologen en therapeuten van Nederland komt te liggen”

“Zowel in de reguliere als in de alternatieve gezondheidszorg, zodat zij het kunnen meegeven aan hun cliënten en zeggen: lees dit zelf en geef het aan je naasten, je familie en je vrienden voor een stukje extra begrip.

De diagnose autisme uit het grote DSM-handboek is ook gewoon maar een middel om de wereld en de mens beter te leren begrijpen. Doe er je voordeel mee, zet je weerstand tegen het zoeken, hebben of vinden van een label aan de kant en kijk naar wie je bent als mens. Wat heb jij nodig? Wie wil jij zijn?

Zee van ruimte is tot stand gekomen met dank aan de steun van deze donateurs:
Provincie Gelderland, Barefoot & More, Prins Bernhard Cultuurfonds, Leve het geven


Merijntje Betzema (1978) is schrijvende ontwerper en imago-adviseur. Haar drijfveer is een wereld creëren waarin er ruimte is voor ieders kleur.

Verder lezen over autisme?

In deze mini-colleges en podcast geeft psychiater Jim van Os (UMC Utrecht) zijn visie op de rol van diagnoses:

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.