Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Boekvoorstelling ‘Lena’ – 3e Te Gek!?-novelle door Brenda Froyen

Vrijdag 28 april vindt de boekvoorstelling van ‘Lena’ plaats bij Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis in België, in combinatie met de Te Gek!?-voorstelling ‘Kortsluiting in mijn hoofd’ van Brenda Froyen en Stefaan Baeten.

In haar vorige twee non-fictie boeken, Kortsluiting in mijn hoofd en Uitgedokterd, schreef Brenda Froyen over haar eigen ervaringen als patiënte in de geestelijke gezondheidszorg. Op vraag van Te Gek!? publiceert ze nu haar eerste fictiewerk. Voor Lena kruipt ze in de huid van de hulpverlener. Een verkenning van de andere kant, de andere wereld. Al betekent dat niet dat daarmee alle vragen zijn beantwoord.

Samen met Te Gek!? stelt Manteau op vrijdag 28 april de gloednieuwe novelle voor in Psychiatirsch Ziekenhuis Bethaniënhuis (België).

Samen met Stefaan Baeten trekt Brenda Froyen al een poosje rond met de theatervoorstelling ‘Kortsluiting in mijn hoofd’, een dialoog over psychose tussen patiënt en hulpverlener, verbonden door een mooi staaltje muziek. Die avond houdt de voorstelling om 20u halt in Zoersel. Voor de voorstelling gaat Evi Hanssen, meter van het  StigWA-project, in gesprek met Brenda over de voorstelling en de kersverse novelle.

Wil je daar graag bij aanwezig zijn? Of wens je een recensie-exemplaar aan te vragen? Contacteer ellen.vantichelt@wpg.be.


Lena werkt nog maar een maand als psychiatrisch verpleegkundige op de crisisafdeling als een patiënt wordt binnengebracht: onder politiebegeleiding, de handen geketend, een gevaar voor zichzelf

Hij hallucineert, slaat wartaal uit en beweert dat hij bijzonder is. Tijdens zijn verblijf kan Lena dat laatste alleen maar bevestigen. Maar hoe bijzonder mag je een patiënt vinden?

‘Christof vertelde haar over zijn stem, over zijn God, over zijn grootse heldendaden, over zijn ideeën, over het leven en de dood. Lena kon hem niet altijd volgen, en af en toe moest ze stiekem lachen om zijn grootsprakerigheid. Maar wat kon die man vertellen. Ze betrapte zich erop dat ze soms te lang bij hem zat. Dan vergat ze dat ook Marc graag een praatje wilde maken over hoe hij het verdriet om zijn overleden vrouw moest verwerken, dat Femke het zo apprecieerde als ze even meehielp aan de puzzel van duizend stukjes waar ze al een week mee bezig was, dat er nog dossiers met observaties aangevuld moesten worden, dat de medicatie klaargezet moest worden voor de nacht.’


Brenda Froyen kreeg een kraambedpsychose na de geboorte van haar derde zoontje en schreef er het beklijvende boek Kortsluiting in mijn hoofd over. Ze ontpopte zich als een van de voortrekkers van de vernieuwingsbewegingin de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen en Nederland. Haar tweede boek, Uitgedokterd, inspireert hulpverleners om met die nieuwe ideeën aan de slag te gaan.

Lena

 

Brenda Froyen, Lena
ISBN 9789022333990 | 120 blz. | € 15,- | Paperback
Verschijnt op 21 april 2017 bij Manteau

 

 

 

 

photo credit: uitgeverij Manteau

Reacties

Eén reactie op “Boekvoorstelling ‘Lena’ – 3e Te Gek!?-novelle door Brenda Froyen”

  1. kita

    Thumbs up!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *