Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Curriculum vitae met een gaatje – hoe update je je CV na ziekte?

Curriculum met een gaatje

Hoe herschrijf of update je je curriculum vitae als er een gat in de tijdlijn zit door ziekte of door andere omstandigheden? Geeske is haar eigen CV aan het updaten. Hoe erg is een periode van ziekte op je curriculum vitae? Ze gaat op onderzoek uit.

Het is vier jaar geleden dat ik mijn curriculum vitae (CV) voor het laatst een update gaf. Ik zoek hem -met enige moeite- weer op en werp er een blik op.

Wat valt me op?

De lay-out:

Wat enkele jaren geleden nog goed genoeg was, oogt vandaag de dag verouderd. Mijn oude CV heeft een zachtgroen kleurverloop dat ik nu overheersend vind. Ik maak er iets nieuws van, net wat ingetogener dan de oude versie.

De foto en adresgegevens:

Het adres is verouderd. Deze loop ik na en geef ik een update.

Qua foto had ik jaren geleden een mooie zakelijke foto laten maken die toen dus actueel genoeg was. Inmiddels is het 10 jaar geleden dat die foto genomen werd. Vandaag de dag oog ik ouder. Ik vervang de oude foto en plaats een mooie, actuele foto van mezelf.

Cursussen:

Heb je weinig cursussen of opleidingen kunnen volgen? Of heb je jezelf alle verschillende werkzaamheden aangeleerd zonder dat je daarvoor cursussen of opleidingen nodig had? Lastig! Ik worstel hier ook mee. Probeer te achterhalen of je invulling kunt vinden. Zorg wel dat het een klein beetje relevant is zodat je de toegevoegde waarde uit kunt leggen als er naar gevraagd wordt.

Werkervaring:

Ik vind het bijwerken van mijn werkervaring eigenlijk zelf de lastigste stap. In mijn loopbaan ben ik van een IT opleiding direct jaren de business in gegaan in diverse rollen. En dan weer terug naar IT. En dan opeens in de zorg. Kortom: Er zit niet echt veel structuur in mijn loopbaan. Ik vind alles leuk om te doen, en kan het ook. Wat wil mijn toekomstige werkgever zien?

Ik besluit mijn werkervaring per sollicitatie aan te passen. Het voordeel van een brede werkervaring is dat ik een echte allrounder ben geworden met een brede ervaring. Ik kan me zaken zelfstandig zaken maken. Daar zit voor mij de winst.

Uitkeringspaspoort:

Ik besluit open te zijn over het gat op mijn CV. Ik maak daarom het kopje ‘uitkeringspaspoort’ aan in mijn curriculum vitae.

Uitkeringspaspoort

01-06-2016 – 31-07-2018             : WIA – WGA
01-08-2018 – 30-06-2021           : WIA – IVA

Het is qua weergave simpel en eenduidig. Het is op deze manier in de tijdlijn zichtbaar dat ik afgekeurd ben geweest. Maar ook is via de beschreven werkervaring zichtbaar dat ik tijdens mijn uitkeringsperiode veel heb gewerkt.

Ook is zichtbaar en uit te leggen dat ik ben gegroeid. Echter… Een logische aanname van een werkgever kan zijn dat ik kwetsbaarder ben dan gemiddeld. En dat klopt ook. Willen ze dat niet? Dan hebben ze voldoende info om me niet uit te nodigen. Dat scheelt me een negatieve ervaring. Willen ze mensen met een kwetsbaarheid wel een kans geven? Dan kan ik open het gesprek in. Wel zo fijn!

Ik denk dat deze manier voor mij voldoende open en transparant is. Het voelt goed. Dat is wel heel persoonlijk. De beslissing of en hoe je je kwetsbaarheid wil vermelden zal voor iedereen anders zijn. Er zijn geen verkeerde keuzes.

Hoe kom je binnen bij een bedrijf?

Solliciteren is hard werken als je te maken hebt met een ziektegeschiedenis. Je moet niet alleen solliciteren en erover vertellen. Je moet van tevoren een heel (keuze)proces en emotionele voorbereiding doordoor om je voor te bereiden en je krijgt te maken met onzekerheid:

 • Vertel ik het wel of niet?
 • Hoe zet ik in mijn CV?
 • Gaan ze me op ziekteachtergrond afwijzen? Hoe ga ik om met die frustratie?
 • Hoelang gaat dit proces duren?
 • Kom ik op een goede plek terecht?

Een eerlijk advies uit de buitenwereld

Ik vroeg deze week face-to-face advies over solliciteren aan een ervaren manager van een groot Nederlands bedrijf. Hij vertelde me het volgende:

“Geeske, je kunt beter een gat in je CV uitleggen dan het geheim houden. Ook als dat met ziekte te maken heeft. Ook dan is het beter om het eerlijk te vertellen. Ik zou dat namelijk graag willen weten als ik je aannam. Dan is het in ieder geval eerlijk. Want een gemiddeld mens valt toch wel 1 a 2 keer in zijn leven uit. Ik vind dat niet raar”.

Ik vroeg hem of hij mij aan zou nemen als iemand als ik bij hem zou solliciteren:

“Als de kunde er is, dan zou ik er geen problemen mee hebben dat je een gat in je CV hebt”.  

Dat is hoopgevend

Ik heb al meer fijne, goede managers gekend die er geen probleem van maakten. Ze bestaan. Echt. De kunst is dus (of eigenlijk is het gewoon meer toeval) om de juiste tegen te komen.

Solliciteren met een gaatje in je CV

Het kan, beslis van tevoren wat je zoekt, bepaal waar je voor staat en of je open bent over de open ruimte(s) in je CV. Wees voorbereid.

Een emmer met een scheurtje

Mijn favoriete gedicht van PsychoseNet sluit goed op deze blog aan. Ook een emmer met een scheurtje heeft waarde. Net als een CV met een gaatje.

Meer lezen over solliciteren?

Wist je al dat PsychoseNet informatieve hoofdstukken heeft?

Deze zijn geschreven door onze professionals

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’ te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen. Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

7 reacties op “Curriculum vitae met een gaatje – hoe update je je CV na ziekte?”

 1. Jos Raaphorst

  Beste Geeske,

  Ik heb na een zwaar psychiatrisch leven geleerd met een aantal banen dat je open moet zijn over je psychiatrisch verleden bij een sollicitatie.
  Ik ben 1 keer ontslagen bij een groot bedrijf, omdat ik verzwegen had dat ik in het leger een zware psychose heb gehad en daardoor afgekeurd. Als je jezelf volledig accepteerd en trots bent op jezelf en waar je gekomen bent, hoef je niet te zwijgen over je psychiatrisch verleden.
  Ofwel het is juist Empowerment als je je ware Ik laat zien waar je trots op mag zijn.
  Ik zeg maar zo ‘Eerlijkheid duurd het langst’.

 2. Anoniem

  Dag Geeske,

  Ik heb het gat in mijn cv opgevuld met het schrijven van een website (blog) over de regie verliezen over je leven en het afbouwen van medicatie, waarbij ik nog in Google op de tweede plek verscheen en door Volkskrant Magazine werd benaderd. Ik heb in meerdere bladen gestaan met mijn verhaal. Maar het heeft mij belemmerd in mijn loopbaan en ik heb het gat opgevuld door gratis te werken (naast de WIA) bij commerciële organisaties om een portfolio op te bouwen. Uiteindelijk ben ik nu eindelijk financieel onafhankelijk als freelancer. Ik heb wel compleet afstand moeten nemen van mijn psychose. Het blijft dus een groot geheim.

 3. Jolmer

  Hoi Geeske,

  Interessant stuk.

  Het is vanuit de positie van de manager natuurlijk goed om dit te vertellen. Hij genereert zo positieve exposure voor zijn persoon. Als hij echt eens in deze situatie komt, denk ik dat hij altijd kiest voor de gezonde persoon (iedereen heeft overigens wel wat. De wereld is meedogenloos.

 4. Roelof

  Goed verhaal. Ikzelf ben na 10 jaar in de psychiatrie weer aan het werk gegaan. Ik heb er toen voor gekozen om deze periode niet expliciet te benoemen in mijn cv maar er een gat van 10 jaar in te laten. Tijdens de sollicitatie gesprekken kwam dat dan wel ter sprake.
  Later ben ik bij een sw bedrijf gaan werken, en daar is het hebben van een handicap alleen maar een pre. Na mijn pensioen doe ik alleen nog maar vrijwilligerswerk, en daar is nog nooit gevraagd naar een cv

  1. Geeske Roorda

   Hoi Roelof,

   Dank voor je ervaringen. Ook een mooie manier om het gat het gat te laten zijn. En waarom niet? 😉 Met vrijwilligerswerk is ’t inderdaad net even wat makkelijker.

 5. Maria

  Dag Geeske,
  Dank voor delen !
  Zeker lijkt ook mij een gat in een cv uit te leggen. Je geeft dat mooi weer.
  Ik lees alleen niet of jij nu als hoofdredacteur bij psychosenet betaald werk hebt of vrijwilligerswerk, of dat wat je hier schetst jou aan betaald werk heeft geholpen. Verder is mij niet duidelijk of jouw ervaring ondersteund wordt door onderzoek/cijfers.
  Mij lijkt overigens aan het werk komen met een oudere leeftijd (50 plus) lastiger. Dat hoor lees en zie ik veel.

  1. Geeske Roorda

   Dag Maria,

   Dank voor je reactie. Wat een goede opmerking! Ik ben al jaren gewoon betaald aan werk. Dat leek me zelf wel zo logisch gezien de aard van de functies dat ik het niet vermeldde, maar voor de lezer van mijn cv is dat het misschien inderdaad niet. Dat is zeker een goede! Ik zal het er wat duidelijker inzetten. Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *