Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Darmen als tweede brein: vasten

blog Darmen als tweede brein

Intermittent fasting, oftewel onderbroken vasten, is een afvalmethode die zes jaar geleden uit Engeland kwam. Anna is fan. Ze vertelt in deze blog meer over de oorsprong van ‘intermittent fasting’ en haar ervaringen met deze methode.

Voor de vastentijd vieren Rooms katholieken van onder de rivieren uitbundig Carnaval. Daarna volgen veertig sobere dagen omdat Jezus ooit veertig dagen in de woestijn was zonder eten. Het is iets ingewikkelder, maar ik wil duidelijk maken dat we vasten kennen als een religieus gebruik. De protestanten doen de laatste decennia een beetje mee met de katholieken. En de moslims hebben hun eigen Ramadan met een suikerfeest op het einde.

Door de secularisatie is de zin van vasten in de vergetelheid geraakt, men is gaan denken dat het helemaal geen zin had

Inmiddels is vasten terug aan het komen, maar nu vanwege de gezondheid. We zijn er achter aan het komen dat het gewoon verstandig is om een tijd met een lege maag rond te lopen. Een paar duizend jaar geleden was er geen koelkast waar je van acht uur in de morgen tot tien uur in de avond lekkers uit haalt. Er was geen continue aanvoer in de supermarkt. Bij tijden was er honger en daar is ons lijf op gebouwd.

Want als jij ophoudt met kauwen, gaat de akkermansiabacterie aan het werk

Die leeft niet van jouw boterham, maar van het slijm op de darmwand. De bacterie maakt de darmwand sterker, en dat is belangrijk omdat een lekke darmwand invloed kan hebben op je hersens. Bij psychiatrische stoornissen raakt die darmwand mogelijk lek van heel veel stress. De doorgelaten prut in de bloedbaan kan dan tot ontstekingen leiden, ook in je brein.

De bonus van vasten, is dat een werkende akkermansiabacterie een handje helpt met een gevoel van verzadiging. Ik vast 8/16, dat is in acht uur alles eten en dan zestien uur niet. Ik eet tussen 8 uur en 17 uur en daartussen heb ik wel trek, als ik bijvoorbeeld moe uit mijn vrijwilligerswerk kom. Maar ‘s avonds heb ik gelukkig geen honger. Ik doe dit alleen zo mogelijk, bij een verjaardag laat ik het vasten lekker los.

Het is hard werken aan je darmen als tweede brein

Het heeft me weer een stap geholpen in energie en stabiliteit. Voorheen had ik altijd honger, at ik nog vier boterhammen voordat ik naar bed ging. Door de verzadiging is dat niet meer aan de orde en daarom houd ik het goed vol. Hier ga ik niet volledig mee herstellen, daar ben ik al wel achter. Ik ga ook door omdat alle beetjes helpen.

Ik kan dit vrij makkelijk doen omdat ik alleen woon en omdat ik geen baan heb. Als je dagelijks in de file staat, of de kinderen willen trainen, en het is al moeilijk om een punt te vinden om samen te eten, tja. Maar het is voor het hele huishouden goed om mee te doen. Omdat we bedoeld zijn voor een leefstijl zonder supermarkt en zonder koelkast.

Zoek je meer informatie: Google dan op ‘intermittent fasting’.


Anna van Arkel (pseudoniem) heeft een een Bipolaire 2 stoornis en het syndroom van Gilles de la Tourette met trekken van autisme.

Meer informatie:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *