Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Goede bacteriën uit de supermarkt

Goede bacterien uit de supermarkt

Anna heeft de laatste weken geprobeerd of een wijziging in haar voeding een positieve bijdrage kon leveren om haar stemming te reguleren. In deze blog doet ze verslag van dit experiment. “Van de koude zuurkool maak ik een salade met fruit, dat maakt het leuker!”

In de digitale nieuwsbrief van De Jonge Psychiater stond een paar weken geleden dat mensen die waren opgenomen met een manie en probiotica kregen, minder vaak terugvielen dan de mensen die een placebo kregen. Wetenschappers willen een nauwkeurig en eenduidig beeld, en daarom zoeken ze verder naar een gepersonaliseerde biomarker die de patiënt vertelt welke probiotica hij nodig heeft.

Lieve mensen, daar wil ik niet op wachten

Er is eten te koop waar heel veel goede bacteriën in zitten, dat zijn rauwe zuurkool en kefir. Je weet niet precies of jouw reddende bacterie er tussen zit, maar voor een paar euro doe je jouw eigen onderzoek. En wat maakt het dan uit of je kans op herstel 10% of 40% is, je doet er goed aan om het gewoon te proberen. Er zouden geen bijwerkingen zijn, maar ik heb vlagen van kramp en buikloop gehad. Dan weet je zeker dat de kleine beestjes iets voor je doen.

Omdat ik dacht dat ik zelf kefir moest maken, en dat dit ingewikkeld was, kocht ik supplementen met probiotica uit een goede reformzaak. Ik ging vooruit en met de nieuwe energie las ik een goed boek over het slimme darmendieet.

Ik was zelfs zo helder dat ik naar de supermarkt ben gegaan om te kijken of ik goede producten kon kopen

Als het werkte, kon ik het later altijd nog zelf maken. Ik vond bij een gewone grote supermarkt in de buurt biologische kefir van Arlazuurkool met levende melkzuurbacteriën, en later ook nog appelciderazijn. En het helpt gewoon heel erg goed bij mij. Van de koude zuurkool maak ik een salade met fruit, dat maakt het leuker.

De dosering is persoonlijk, neem in het begin niet te veel. Ik gebruik na een paar weken proberen twee glazen kefir op een dag en één ons zuurkool. Als je een stoornis hebt, maar fit bent, is een paar dagen testen geen probleem.

Als het werkt ben je niet meteen helemaal beter: je begint aan een proces van maanden

Ik was al snel mijn depressieve symptomen kwijt, maar ik kon nog wel hypomaan worden. Dan moet de omgeving je nog in de gaten houden. Daarom is het echt belangrijk dat je overlegt met de psychiater of de huisarts. En stop nooit met je medicijnen, vooral niet met je lithium!


Anna van Arkel heeft een een Bipolaire 2 Stoornis en het syndroom van Gilles de la Tourette met trekken van autisme. 

Meer lezen:

Reacties

3 reacties op “Goede bacteriën uit de supermarkt”

 1. Sidje

  Hi Anna,

  Top om te horen dat je depressieve klachten weg zijn! Hoe is de status nu? Ga er vanuit dat je nogsteeds kefir drinkt? Hoor het heel
  Graag!

  Heb nu namelijk zelf een soort gelijke ervaring en ben benieuwd hoe het op langere termijn is

 2. Sylvia

  Ik word heel blij van jouw blog Anna.
  Eindelijk lees ik dat deze voeding ook een bij ander mens een belangrijke bijdrage levert aan het herstel. Zo ook bij mij.
  Dank voor het delen!

  1. Anna van Arkel

   Fijn. Ik kende nog geen mensen met vergelijkbare ervaringen. Heb je nog tips voor mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *