Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Tip: neem een appel – over ervaringen met Seroquel

Honger door antipsychotica

Oftewel: wat je moet weten voordat je met Seroquel start.

Begin 2016 was ik genoodzaakt Seroquel te gaan gebruiken. Ik heb een schizo-affectieve stoornis en was helemaal uit balans: ik sliep niet meer en de enige andere optie was een opname. Seroquel is een antipsychoticum dat ook erg goed zou werken als stemmingsstabilisator. Die werking op de stemming was precies wat ik nodig had. Maar er kleven ook nadelen aan dit middel.

Seroquel is een beruchte dikmaker

Je kunt er in korte tijd tientallen kilo’s van aankomen. Gelukkig kreeg ik vlak voordat ik startte met mijn eerste dosering wat tips van de psychiater. Zo durfde ik toch met dit medicijn te beginnen. Als je start met Seroquel krijg je vaak hongeraanvallen, meestal ’s avonds of ’s nachts. Geef je daaraan toe, dan is het einde zoek. Het is zaak om zo’n hongeraanval met een appeltje (of mandarijntje) af te wenden. Dus: na dat ene appeltje niéts anders meer eten (tot de volgende maaltijd natuurlijk!) Want als je dat een paar weken weet vol te houden, stoppen die hongeraanvallen vanzelf en komen ze niét meer terug!

Als je dit weet vol te houden, komen de hongeraanvallen niet meer terug!

Die eerste weken zijn pittig, maar wel cruciaal. Als je die goed doorkomt, heb je later geen hongeraanvallen meer en blijf je dus veel gemakkelijker op gewicht. Bij mij voelde het de eerste dagen echt alsof er een ‘hongermotor’ in mijn buik aanging die alles overheerste. Ik slikte nog maar 100 mg, maar dit viel mij vies tegen. Ik had die hongeraanvallen vaak ’s nachts, al werden ze na een paar dagen ‘appeltjes-regime’ al duidelijk minder intens. Wat bleef was een knagend hongergevoel waar ik ’s nachts wakker van werd. Ik at dan midden in de nacht een appeltje en sliep na een tijdje weer in. Na een week of drie (ik heb het bijgehouden) was ik van mijn nachtelijke honger af en sliep ik ’s nachts weer door. Het was gelukt, ik was enorm opgelucht.

Met Seroquel schuift je verzadigingsgevoel op

Normaal krijg je na 20 minuten eten een vol gevoel, maar met Seroquel gebeurt dit pas na 25 tot 30 minuten. Je loopt dus het risico teveel te gaan eten. Het is daarom belangrijk om een normaal eetpatroon te houden. Eet je tijdens de lunch altijd drie boterhammen, maak er dan nu geen vijf van. Om mijn verzadigingsgevoel een handje te helpen, ben ik producten gaan eten die een voller gevoel geven. Zo eet ik nu zilvervliesrijst en volkorenpasta. Ook had ik het idee dat ik met Seroquel gevoeliger werd voor zoete trek. Ik ben dan ook gestopt met koek, snoep en chocola. Dat klinkt misschien als een opgave, maar als je eenmaal van de suiker afgekickt bent, kost het je veel minder moeite die reep in de supermarkt te laten liggen.

Ik ben nu stabiel én blij met m’n gewicht

Eén en ander hangt ook sterk af van de dosering die je nodig hebt. Als Seroquel wordt ingezet als antipsychoticum ligt de dosering vaak tussen de 600 en 800 mg. Als Seroquel als stemmingsstabilisator wordt gebruikt, heb je soms al aan 200 tot 300 mg genoeg. Ik houd mijn dosering van inmiddels 200 mg (met directe afgifte) nu bijna twee jaar vol. De destijds gevreesde opname werd gecanceld en ik ben nu zelfs wat lichter dan voor de Seroquel. Ik ben nu stabiel én blij met m’n gewicht. Met dank aan de appeltjes.


Marijke

Reacties

15 reacties op “Tip: neem een appel – over ervaringen met Seroquel”

 1. Jose

  Ik gebruik geen serieus maar een ander antipsychoticum. Ben tientallen kilo’s aangekomen en niet anders gaan eten. Antipsychotica hebben invloed op hormoonhuishouding. Daar veranderen dingen. Als je aanleg hebt en ook wanneer dit minder het geval is km je aan. Proberen zoveel mogelijk te stabiliseren helpt niet. Lijnen en jojojen en bewegen hebben hierop weinig effect. Gezond blijven eten en bewegen is het beste en accepteren dat je met meer gewicht ook een prachtig mens bent!

 2. Hendrik

  ik slik al 15 jaar Seroquel. en als ik dit verhaal lees, baal ik dat er maar weinig tot niks aan gewichtstoename preventie werd gedaan. je kreeg je pillen en dat was het wel.

  gewichtstoename werd gezien als een bijwerking die er nu eenmaal bij hoorde en waar je dus? niks aan kon doen. begeleiding of tips om het te voorkomen, kreeg je niet. ik ben daar wel een beetje boos over. eerlijk gezegd.

  nu heb ik obesitas, en slik daardoor tegen hoge bloeddruk ook nog medicijnen. ik ben pas 47 jaar oud.

  sinds een aantal jaren loop ik bij de dietiste en sport ik een aantal keren per week. het gewicht gaat gelukkig een beetje achteruit, maar jammergenoeg met grammen per maand.

 3. Rick Verdonschot

  Ik zou me meer zorgen maken over het feit dat seroquel de levensverwachting met 30 jaar verkort. Zie: https://www.zielenknijper.nl/seroquel-xr-het-meest-dodelijke-antipsychoticum-goedgekeurd-voor-de-europese-markt.html

  1. Josien

   30 jaar korter leven? Blij om dit te lezen!

   1. Danielle Borchert

    Hai Josien, ik moest lachen om jou reactie ! Ben het helemaal met je eens !! Ik ben ook blij………. Groetjes van Danielle

  2. Anoniem

   Dit is geschreven door Arjan Dokelaar, een compleet doorgedraaide gek die de scientology kerk aanhangt. Hij stalkt tevens verschillende fora zonder dat hij daar gewenst is. Anti-Psychotica is schadelijk, maar niet zoals hij het daar beschrijft. Je hersenen zijn prima capabel om te herstellen na zoveel jaar medicijngebruik. Je ziet ook mensen die jarenlang in coma hebben gelegen en flinke hersenschade hebben opgelopen herstellen.

   Ik heb nog nooit een psychose gehad, toch een valse diagnose gehad. Het bleek hoogbegaafdheid i.c.m. een zenuwinzking te zijn. Nog nooit een waan, hallucinatie of stem gehad. Nu na 18 jaar eindelijk aan het afbouwen, en uiteindelijk zal ik volledig gezond worden. Ik ben het voorbeeld dat deze medicijnen ziek maken. Jim van Os is één van de weinige psychiaters die de goede richting opgaat, maar we zijn er nog lang niet.

   Neem nooit anti-psychotica, neem gewoon een tijd flinke rust en ga heel veel sporten. Geen werk, geen school. Pas als blijkt dat er ook dan na een jaar geen vooruitgang in zit zou je deze medicijnen kunnen overwegen. Een medicijn dat je zeker nooit moet overwegen zijn benzodiazepinen. Dit is hel op aarde als je hier vanaf probeer te komen.

  3. Sammie

   Mooi. Dan zou ik sowieso niet zo lang meer hoeven op deze shitwereld. Ik pak er nog 1 extra vanavond.

   1. Danielle Borchert

    Helemaal mee eens, ik pak er 2 extra….. Groetjes van Danielle

 4. Annemiek

  Jammer dat deze blog is geplaatst omdat het zo stellig ‘de waarheid’ pretendeert te verkondigen. Appeltjes. Kom op zeg.

  Zelf jarenlang 800 Mg seroquel geslikt en 40 kilo aangekomen. Op een gegeven moment waren 500 kcal op een dag niet raar, zo keihard was ik aan het lijnen.
  Toen ik mocht afbouwen ben ik in een half jaar die 40 kilo verloren, en ik ben juist meer gaan eten.

  Er zijn antipsychotica waarbij je meer trek krijgt, ik had dit zelf niet bij seroquel maar wel bij zyprexa.
  Toch hebben veel antipsychotica, ook als je gezond en gevarieerd eet en voldoende beweegt, erg veel invloed op je gewicht.

  Ik hoop dat anderen die kampen met overgewicht door medicatie niet net als ik als een idioot gaan lijnen en sporten maar met hun psychiater kijken of er een alternatief medicament is waarbij de gewichtstoename minder is.

  1. Sammie

   Eenmaal aangekomen val ik de 30kg niet meer af en mijn buik is t ergst. Die zwelt maar op, t ziet er niet uit.
   Tijd geen AP geslikt en er gebeurde??? Geen reet.
   Overigens kwam ik aan op 25mg. Ja heren en dames 25mg.de laagste dosis en had ik torenhoge prolactinewaardes waarvoor een mri nodig was lm een tumor in mijn hoifd uit te sluitenen natuurlijk alle bloedvetwaarden zijn compleet vern**kt. Ik reageer gewoon Bizar op die shit. Maar aangezien ik bijna 45 ben, de levenaduur verkort schijnt te worden met 30 jaar? Ach die paar jaar dik blijen kan er dan wel bij. Can’t wait.

 5. MARIANNE PILLEN

  Proficiat ! Ik kwam 25 kg aan sinds ik Seroquel neem. Echter niet meer gegeten…
  Ondertussen dosis op 55 mg en op 2 jaar tijd 9 kg lichter.

  1. Paula Hettema

   Gebruik 2 jaar een dosis van 225mg seroquel. Zou graag een beetje aankomen maar heb in tegenstelling tot andere geen eetlust, ben dan ook 11 kilo afgevallen.

 6. hilde maes

  zelf slik ik 800 mg en ben flink aangekomen. meer dan 20 kg. dus ja nu zal ik moeten dieeten vrees ik. dat worden dan appeltjes en mandarines. op hoop van zegn. ik wil stabie lzijn n mijn oude gewicht hebben!

 7. Joke

  Waw wat een droomverhaal! Ik ben tijdens een psychose moeten opstarten met seroquel. Ik heb als sinds jaar en dag een bipolaire stoornis. Owv zwangerschapwens bouwde ik twee j geleden mijn Tegretol af. Het is een jaar goed gegaan maar toen mijn relatie afsprong kreeg ik de psychose. Opstart van ziprexa en seroquel. Omdat ik niet werd ingelicht over de nevenwerkingen van dit medicijn weet ik mijn gewichtstoename vnl aan ziprexa. Pas achteraf, en van een andere arts kwam ik te weten dat seroquel zorgde voor dat hongergevoel. Ik heb maanden gevochten met dat overgewicht en heb de handdoek nu in de ring gegooid. Na het zien van verontrustende YouTube filmpjes over dit medicijn, heb ik besloten met afbouwen. Na een jaar allerlei antidepressiva te hebben geprobeerd die veel nevenwerkingen gaven en niet tot resultaten leidden, is mijn doel om enkel met Tegretol verder te gaan. Hopelijk slaag ik daarin. Zodra de Seroquel uit m’n lijf is start ik mijn suikervrij dieet, dan heb ik geen excuus meer 😉 tenzij Tegretol ook tot overgewicht zou leiden? Dat heeft het in het verleden niet expliciet gedaan…

 8. Oakley

  Beste,

  Ik ben recent overgeschakeld naar seroquel en gebruik dit voor psychose nao. Na jaren te worstelen met soms kleine psychoses (in de vorm van stemmen) zijn deze nu volledig verdwenen en dit door te minderen met medicijnen terwijl mijn grootste vrees was er meer te krijgen. Dit is natuurlijk een grote stap vooruit voor mijn activiteiten in het dagelijks leven, ook al waren mijn stemmen geen reden om ergens niet naartoe te gaan. Mijn gewicht is echt een probleem. Ik neem 300 mg seroquel, 200 XR en 100 gewoon. Ik wou dat ik u kon contacteren voor nog meer tips. Als ik de vraag stel aan diëtisten als ze ervaring hebben met gebruik van AP krijg ik meestal het deksel op mijn neus. Ik word er eigenlijk een beetje hopeloos van, zeker met de feestdagen die aankomen. In strikte regimes zoals obesitas programma’s en onder begeleiding is veel afvallen mij al veel gelukt, 10 kg down, 10 kg up. Ik ga mij nu appelen aanschaffen ook al heb ik meer een voorkeur voor bananen maar die bevatten 105 kcal. Ik voel me echt ellendig, voor een vrouw niet slank zijn is erg, maar als homo zwaar zijn word je volledig buitengesloten. Mijn medicijnen zijn echt mijn redding, wou dat er nog meer informatie was in je artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *