Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Marco de Winter

Marco de Winter (4 januari 1981, geboren te Terneuzen) leeft ondertussen al bijna 8 jaar op een woonlocatie van Zeeuws Gronden! Vroeger dacht hij: dat is niets dat dagbesteding. Nu is hij allround kunstenaar! Dat hij deze mogelijkheid heeft gekregen vindt hij fantastisch!

Ervaringsverhaal van twee instellingen in Zeeland

Twee erg bekende instellingen in Zeeland

Marco schrijft over zijn ervaring van twee verschillende instellingen waar hij opgenomen is geweest. “Zeeuwse Gronden heeft heel andere kwaliteiten dan Emergis, en de vraag is of dat nou eenmaal beter is of niet.”

Ik duik weer de shop in met mijn natgeregende hoofd als ik verstijfd ben van de kou

Ik zet mijn scooter neer en loop de kantine binnen. Met rooie oortjes van de kou en met mijn honderd kilo op de straat balanceer ik net als een ijsbeer. De winter voor de deur en vrouwen kleuren met het vergaan van de zomerse temperaturen! Ze krijgen ook rooie oortjes.

Afgezien van een leuke dag en met een dure sjaal rond mijn nek stap ik het winkeltje of de shop binnen om te kijken of ik iets van mijn keramiek heb verkocht. Welke winkeltje zal ik bedoelen? Juist de winkel van Emergis! Het cadeauwinkeltje!

Ook kijk ik even of ik bekende cliënten zie, waar ik dan een praatje mee maak

En of mijn vriendin erbij zit, want ooit had ik een schaamteloze uitspraak tegen een vrouw die ik nog steeds bij Emergis zie! Als zij het nu zal lezen, tja ik bedoel maar een wereldvreemde! Maar mijn erge impulsieve uitspraak had niet gehoeven!

Maar even terug naar Emergis. Tja ik ben helaas ook geen normale! En dat ook Emergis de punten op de i zet is een feit. Bij “Zeeuwse Gronden” betaal je 510 euro per maand.

Bij Emergis hoef je voor alleen een kamer niets te betalen

Trouwens Zeeuwse Gronden is een andere zorgverlener die zit in het begeleiden van een 14-tal cliënten per locatie om de woonbeleving zo goed mogelijk te maken. Plus wat kan het nou schelen als je op het grandioze park woont aan de Oostmolenweg!?

Zeeuwse Gronden doet daarmee wel de luxere variant voor! Maar op een groot park, daar waar je elk moment verrast kan zijn iemand anders tegen te komen. En niet opgestikt zit met 14 dezelfde cliënten!! Een wandeling en een picknick. Ook de 24-uur zorg is voor sommigen fijner dan de luxe die de begeleiding krijgt bij Zeeuwse Gronden. Soms ook echt die hulp nodig is, maar we laten ons niet kennen! Mensen die graag ’s nachts wakker zijn kunnen hier uitgebreid gebruik van maken, van de 24-uur zorg.

Ik woon bij Zeeuwse Gronden en onze 8-uur zorg is soms minder als er ’s nachts problemen zijn

En inderdaad werken deze werknemers geen nachtdiensten, dat is dus bij Zeeuwse Gronden een mindere kwaliteit. Doch er wel een telefonische nachtdienst is, eentje aan de zeeuws vlaamse kant en eentje op de bevelandse kant. Maar ja ook een optie zwerven zit er niet bij!

Neen bij Zeeuwse Gronden is het toch wat socialer of luxer! Je bent toch niet gek om dat te doen, zeggen ouders van onze familie’s. Zwerven is toch helemaal uit den boze! Dat willen wij niet voor onze kinderen en of naasten!

Neen Zeeuwse Gronden heeft heel andere kwaliteiten en of dat nou eenmaal beter is of niet! Wel een rage van bierpunten scoren met de Heineken app, maar Zeeuwse Gronden zijn toch een beetje kakkers.

Een andere taal en een luxere leefomgeving

Geld en inspraak maakt niets uit. Dat je niet te ziek wordt en stabiel blijft en soms is het beste nog dat je een voorbeeld bent met bepaalde feiten die je met je meedraagt!

Ik ben helemaal niet populair, maar soms wel een voorbeeld! Blowen kennen wij niet of bijna niet bij Zeeuwse Gronden, maar de helft van Nederland blowt en zuipt erop los! Althans in onze sferen is er veel zottigheid uitgesloten. Dat wel ergens anders kan. Bij ons gelden andere regels.

We leven overdag en niet ’s nachts!

Schrijven is erg leuk, dat vinden de meeste ouders een goede ontwikkeling!

Emergis doet zijn best en haalt financieel flink uit. Het is tenslotte begrijpelijk dat de verantwoording van Emergis groter is, omdat het een groot ziekenhuis is. We zijn allemaal dezelfde soort cliënten met dezelfde diagnoses en dat maakt de zorg erg leuk. Verscheidenheid is namelijk het juiste woord. Allemaal dezelfde strategie om van onze vrijheid te genieten.

Misschien word ik nog zieker en heb ik meer hulp nodig, dan is Emergis de juiste optie

En bijna een verplichte keuze!

Ik bof erg goed op Emergis, als ik eens een paniekaanval heb! Ik bel dan de HAP (acuut psychiatrisch hulpverlener) en vraag of ik niet naar Emergis kan. Ook als ik de tijden van opnames terug haal van vroeger, ben ik liever daar, daar met die ochtendrituelen.

De zorg is echt goed

En je leert gemakkelijk nieuwe mensen kennen. Jong en oud gaat samen. De grote afwisseling! En ook de normen en waarden liggen wat mij besterft hoger, omdat men veel opener is en ook de ochtendtherapie is voor mij erg bijzonder. Je wordt wel even depressief, maar verder is het echt diepgaand. Op afdeling 52 waar ik tweemaal heb gezeten. Een keer op mijn 17e jaar en ook nog eens 3 maanden toen ik 31 was.

Afijn ik kom nog steeds wel eens binnenwandelen op Emergis

Als je me ziet, zeg lekker: “hallo mc rammeo.

En kijk meteen even op spotify of Itunes! Of op mijn website.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook