Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Goede doel: Boek De Unieke Kapitein

blog-goed doel project: de unieke kapitein

Sophie is 25 jaar en actief in de scheepvaart als Maritiem Officier. Na een troebel verleden volgde de diagnose Post Traumatisch Stress Syndroom (hierna: ‘PTSS’). Sophie heeft verschillende vormen van therapie ondergaan om hiervan te genezen. Om hierover te vertellen en haar verhaal te delen heeft ze een boek geschreven. Dit heet ‘De Unieke Kapitein’.

Vanuit haar ervaringen als cliënt bij verschillende behandelaars en verkenner van verscheidene vormen van therapie deelt zij haar gevoelens en de drempels en obstakels waar ze tegenaan liep. Evenals de positieve vooruitgang bij het ondergaan van de verschillende behandelingen. Ze wil door middel van het boek mensen laten weten dat ze zich niet alleen, maar juist gesterkt moeten voelen om hulp te gaan zoeken om zelf ook te genezen van PTSS. ‘Door mijn jeugd werd ik gediagnostiseerd met PTSS’

Ik ben hulp gaan zoeken toen ik uit huis ben weggegaan in 2020 en heb die hulp ook gekregen. Inmiddels heb ik anderhalf jaar therapie gehad in allerlei verschillende vormen, om me van mijn PTSS af te helpen. Door middel van poëzie vond ik een weg in het vertellen van mijn verhaal, wat heeft geleid tot het boek ‘De Unieke Kapitein’.

Een handleiding om van PTSS af te komen met verschillende vormen van therapie

In dit boek probeer ik aan de hand van twintig gedichtjes mensen in behandeling moed in te spreken door ze op het hart te drukken niet op te geven. Of ik probeer  mensen die juist twijfelen over hulp aan te moedigen om hulp te gaan zoeken. Ik beschrijf de dingen waar je tegenaan kunt lopen en wat je kunt verwachten bij verschillende vormen van therapie. Ikzelf heb bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, schematherapie, EMDR en psychomotorische therapie/ beweging gehad voor mijn eigen PTSS behandeling. In elk gedicht zit daarom ook een boodschap die je eruit zou kunnen halen en die je moet gaan helpen door te zetten, een voorbeeld beschrijf ik hieronder.

Hetgeen waar ik het meest vaak tegen aanliep was misschien wel schaamte. Niet zozeer dat ik me schaamde over wat ik had meegemaakt (hoewel dat ook wel gebeurde). Maar ik schaamde me vooral over de manier waarop ik gehandeld had in nare situaties. Ik gaf mezelf de schuld van mijn handelen en had veel verdriet van de gekozen overlevingsstrategie. Tot ik door middel van therapie en intensieve begeleiding erachter kwam dat alles wat ik had meegemaakt mijn schuld niet was. Dat een mens maar een aantal verschillende overlevingsstrategieën kan kiezen en dat dat niet iets is om boos over te zijn. Het was misschien week in week uit wel de állergrootste drempel om overheen te stappen, vandaar dat ik deze nu ook beschrijf en wil delen.

Niet alleen

Een hele lange tijd was ik ervan overtuigd dat ik alleen was, alleen in mijn verhaal en de manier van overleven van mijn eigen jeugd. Mocht je jezelf nu herkennen in de verhalen die verteld worden in mijn gedichten weet dan in ieder geval één ding: je bent écht niet alleen.

De Unieke Kapitein is voor iedereen bedoeld die gevangen lijkt te zijn in zijn of haar verleden. Die de moed wel of niet al heeft gevonden om hierbij hulp te gaan zoeken. Want dat is een grote stap en beter worden doe je écht.

Aandacht voor de GGZ

Ik vraag door middel van dit boek aandacht voor de geestelijke gezondheidszorg. De wachttijden en lijsten voor mentale hulpverlening kunnen nog wel eens aanzienlijk lang zijn. Door middel van dit boek probeer ik ook de nadruk te leggen op hoe belangrijk deze vormen van zorg en therapie voor iemand kunnen zijn. Voor mij waren ze levensreddend en niemand zou daar lang op moeten hoeven wachten.

Alle opbrengsten van de Unieke Kapitein gaan ook naar een goed doel: Stichting Vrienden van PSYTREC (Psychotrauma Expertise Centrum). Zij doen wetenschappelijk onderzoek naar het verbeteren van de behandelresultaten en het ontwikkelen van innovatieve behandelmethoden voor PTSS.

Mijn inspiratie om te gaan schrijven kreeg ik van Mark Haayema die in zijn eigen boek ‘Word maar Beter’ schreef: ‘Ziek zijn is niet leuk, maar beter worden is een feest’. En daar draait heel mijn verhaal om. Ik wens je veel leesplezier en herkenning toe.

Grote Soof en Kleine Fie

De Unieke Kapitein is te bestellen via deze link


Sophie is 25 jaar en actief in de scheepvaart als Maritiem Officier. Je kunt het project volgen op haar Instagram

Meer lezen over initiatieven en herstel?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *