Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Het paard als veilige spiegel in Spanje

paardencoaching Hester

Augustus, ook wel de zondag van de zomer. Veel scholen zijn nog dicht en gezinnen genieten nog volop op de camping in Frankrijk.

Met een psychische kwetsbaarheid is het niet altijd even gemakkelijk om overal op vakantie naar toe te gaan. Net als therapie volgen in een instelling. Vaak zijn die gevestigd in grote grijze gebouwen met kleine behandelkamers. Het kan er naar zweet of schoonmaakmiddel ruiken. De planten hebben dringend water nodig en psychologen hoor en zie je overleggen op de gang. Allemaal indrukken die overweldigend kunnen zijn, wachtend op je behandelaar.

Mensen die een psychose hebben gehad, hebben vaak een gevoeligheid ontwikkeld voor geluiden, kleuren en sfeer; kortom voor hun omgeving. Als systeemtherapeut ben ik gespecialiseerd in de omgeving die van invloed is op de psychische kwetsbaarheid van mensen en andersom.

Wanneer je als enige in het gezin een psychose hebt gehad, kun je al snel het gevoel krijgen ‘anders’ te zijn dan anderen. Dit kan gevoelens van eenzaamheid of uitsluiting veroorzaken en het wantrouwen naar anderen versterken. Hierdoor wordt het nog moeilijker dierbaren in vertrouwen te nemen.

In systeemtherapie leren ouders, kinderen en jongvolwassenen, maar ook geliefden elkaar weer begrijpen en anders communiceren. Dit versterkt hun band.

Invloed van het Mongoolse paard

Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, die extra gevoelig zijn voor hun omgeving, heb ik een behandelprogramma ontwikkeld in de Spaanse Pyreneeën.

Dit is ontstaan door een reis te paard in Mongolië. Daar leerde ik mijn gevoelens van verdriet kennen, mijn angsten onder ogen te zien en de lichamelijke en zintuiglijke taal spreken van het Mongoolse paard. Dit was zo’n mooie ervaring dat het idee ontstond paarden en de natuur te gebruiken in een andere vorm van therapie dan ik gewend was in de GGZ.

Op een kleinschalige ranch zet ik nu paarden in als co-therapeut, ook doen we onderzoek naar de therapeutische werking die het programma heeft op de deelnemers. Samen met onder andere een paardentherapeut behandel ik 6 dagen intensief één gezin of moeder en dochter die elkaar opnieuw willen begrijpen en hun band willen versterken.

De afgelegen ranch, gelegen in de bergen, heeft een rustgevende uitwerking op mensen met een psychische kwetsbaarheid. Er is letterlijk ruimte om verdriet en boosheid te uiten. Het kerndoel is elkaar weer begrijpen en vertrouwen met het paard als veilige spiegel. Zonder veel prikkels en harde geluiden. Met alleen het ruisen van de wind en het gehinnik van de witte paarden.


Hesther Selbeck is systeemtherapeut en werkzaam in haar eigen praktijk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Meer over

Behandeling en Hulpverlening

Lees ook