Main content

Hoop is een proces. Hoop is niet iets statisch dat je ineens hebt, of ontvangt. Het is wel iets dat tussen mensen gebeurt, soms heel spontaan.

Je kan hoop hebben, krijgen, hoopvol zijn, de hoop verloren hebben, wanhopig zijn, of alles op een grote hoop gooien. Maar dat is weer iets anders.

Wat is hoop? Hoop is thuiskomen schrijft Rik in dit blog

Kan je ergens aan beginnen, zonder op resultaat te hopen? Is hoop het verwachte eindpunt van iets, al weet je nog niet hoe je er komt?

Hoop heeft ook iets moedigs in zich. De moed om ergens aan te beginnen, een soort van vertrekken, als een stap in een onzeker en onbekend gebied, waarbij je ook iets vertrouwds achter je laat. Gewoon, omdat je deze stappen hebt te zetten.

Wie is vertrokken, kan daarna pas weer huiswaarts gaan

Ontdekkingsreizigers hadden ook hoop. Verre reizen overzee met landkaarten die ergens ophielden, omdat men nooit verder was gekomen dan die laatste getekende landsgrens te midden van grote gebieden van bijna eindeloze oceaan.

Onderweg waren er herkenningspunten. Bakens van houvast. “Gelukkig, we zijn op de goede weg!”, werd opgelucht vanuit het kraaiennest geroepen.

En zo kwam ik voor dit blog bij de term ‘Kaap de Goede Hoop’.

Wikipedia leert ons dat ‘Kaap de Goede Hoop’ rond zeshonderd voor Christus al door de Egyptenaren voorbij is gevaren.

Later maakte Bartolomeu Dias in omgekeerde richting rond het jaar vijftienhonderd dezelfde beweging. Vanwege de vele stormen heette dit punt ‘Cabo das Tormentas’, oftewel ‘Stormkaap’.

Omdat de ontdekking van deze route de zeeroute naar Indië dichterbij bracht, kreeg het later de naam ‘Cabo da Boa Esperança’, oftewel ‘Kaap de Goede Hoop’.

PsychoseNet zie ik meer dan alleen een digitaal platform dat informatie biedt in onrustige of stormachtige tijden.

PsychoseNet brengt ook verhalen van mensen bij elkaar. En dat brengt vertrouwen, rust en verbinding

Een sterke onderlinge binding geeft collectieve kracht. Door deze gezamenlijke kracht zichtbaar te maken in het echte leven, kunnen allerlei processen in een versnelling komen.

We kunnen figuurlijk een ‘Kaap de Goede Hoop’ zijn. Mensen kunnen ons passeren en daarmee enigszins opgelucht een snellere route ontdekken naar wat voor hen ‘Indië’ is.

Hoop brengt je naar de plek waar iets waardevols is te halen, om dat vervolgens weer mee terug te nemen naar huis.

Zijn we met PsychoseNet een routeversneller; een shortcut; een sneltoets; een baken op zee; zo af en toe het schip zelf; een storm in een glas water; of fungeren we tijdelijk als landkaart op onbekend terrein?

Wat ik het mooiste vind van de term ‘Kaap de Goede Hoop’? Iedereen kan hier zelf een mooie beweging in maken. Wees je eigen kapitein.

Wie goede hoop nodig heeft: kaap ‘em! En hij is van jou.


Jeroen Zwaal schrijft samen met Jeroen Kloet om de week een blog ‘Jer en Jer’. Hij is ervaringsdeskundig coach bij Howie the Harp, redacteur bij PsychoseNet en geeft workshops met de VR ‘de verwarde man’.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. Heb je de nieuwe definitie rondom gezondheid (van Machteld Huber) ook gelezen? Herstellen in de vorm van opnieuw evenwicht bereiken kan zeker! In haar definitie rekent ze af met het stellige denken in gezond/ziek.

  2. Mijn hoop dat de psychiatrie of GGZ tot een oplossing komt voor psychiatrische problemen is nagenoeg nul. Wat ik wel gemerkt heb is dat mijn omgeving en mensen die afgehaakt zijn uit de psychiatrie mij goed kunnen begeleiden en waardevoller zijn dat zogenaamde experts. Zij gaan uit van genezing en beter worden een concept wat binnen de psychiatrie niet bestaat. Je bent levenlang ziek en levenslang kwetsbaar. Inmiddels weet ik dat dit onzin is. Natuurlijk kan je genezen van een psychische onevenwichtigheid. Maar dat lukt niet binnen de GGZ/psychiatrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *