Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Van psychose herstellen is bikkelen – uit het ei van psychose

"Van psychose herstellen is bikkelen", schrijft B. Ze schrijft over haar herstel dat samen gaat met spanning en moeilijk thuis kunnen zijn.

Van psychose herstellen is hard werken. B.: “Begeleid door ‘een brom en een siss in het oor’ (oorsuizen), en met de muziek op radio ga ik pogen een blog te schrijven over het uit het ei kruipen van mijn psychose. Ik heb vaker psychoses gehad. Mijn herstel gaat gepaard met veel spanningen en moeilijk thuis kunnen zijn”.

Vorig jaar zomer begon het met een aantal wanen

Het gebeurde toen ik een paar dagen naar het strand ging. Ik zag dat het een verzamelplek voor nazi’s was waar ik verbleef. Toen ik thuis kwam zakte dit weer enigszins. Echter ging ik minderen met mijn medicatie (precies wanneer of waarom is niet duidelijk). Eerder was mijn lievelingstante overleden. Ik nam een poes uit het asiel, stemmen zeiden dat ik haar moest kiezen. En voordat ik wist zat ik volop in een psychose.

Signalen vooraf

Achteraf waren er signalen of gebeurtenissen die ervoor zorgden dat het niet goed ging met mij. Anderhalf maand werd ik opgenomen, waarvan ik maar een deel herinner. Twee dagen lang liep ik weg. Ik liep een heel eind weg van de instelling om de bus te nemen naar den Haag. Hier verbleef ik in een hotel samen met stemmen die mij begeleidden. Doordat ik een keer overlast bezorgde in de lobby kwam de politie en de ambulance ter plekke. Ik werd terug gebracht naar de instelling.

Ook na het ontslag had ik ik stemmen (zoals je gedachten ervaart maar dan van iemand anders) alleen ik had zelf niet door dat het niet hoorde zo. Pas later sprak ik iemand die me adviseerde de hulpverleners te waarschuwen. Zo gezegd zo gedaan.

Het verlies van mijn stemmen

In het gesprek over stemmen, in mijn geval gedachtes die mij adviseren en aanstuurden, werd duidelijk dat de stemmen aan het verdwijnen waren. Ik miste ze een week en ben sindsdien ontzettend onzeker, gespannen en soms angstig geworden. Anderhalf maand opname en zes weken dagbehandeling (met weekplanningen en activiteiten, creatief en sport). Ze konden me niet voorbereiden op mijn verlies van stemmen en verschoven dagritme: Ik ging met de stemmen al s’ middags naar bed.

Worstelen met spanning

Nu: elke dag worstel ik met zeeën van tijd en een akelig gevoel, spanningen, niet kunnen relativeren, ondanks de vele activiteiten die ik (en de stemmen) hebben opgepakt. Thuis zijn is een crime en de spanningen en stress die ik ervaar zijn soms erg moeilijk te verdragen, zoveel uren niets doen en op de bank zitten… Komt er een eind aan?

Wat zijn de oorzaken?

Mogelijke oorzaken zijn naar mijn idee meerledig: een wankele kindertijd (KOPP-kind) emotionele verwaarlozing, verlating (s-angst), de vele psychoses en (traumatische) opnames en de psychoses zelf: de schok van de psychose, wat je gezegd gedaan hebt en wat er gebeurd is. Bij een zorgmachtiging moet je je de aanvraag, doornemen en wordt je midden in je opname hiermee keihard geconfronteerd (ik herinner mij weinig van mijn gedrag, dus dit dit was schokkend).

Weer uit het ei van psychose kruipen

Momenteel zit ik midden in het herstel, het is soms moeilijk de moed te houden dat ik eruit kom en van de nare gevoelens af ga komen. Tevens ben ik in de overgang beland. Wat tevens mogelijk verband kan hebben met een toename aan psychoses, door de afname van oestrogeen. Ik heb ook te leven met de gevolgen van mijn keuzes en gedrag door de psychose, zoals grote aankopen, enkele verstoorde relaties, verlies en onverstandige keuzes.

Zwemmen, dinsdag yoga of de buurtt-ontmoetingsplek, woensdag creatief, donderdag zingen in een inloopuur van een GGZ-bandje, vrijdag en zaterdag kringloop: vrijwilligerswerk. Het contact en de afleiding zijn helpend. Via de organisatie Anton Constandse krijg ik mogelijk nog extra ondersteuning. In de hoop dat het herstel zich voortzet.

Ook al voel ik me doorgaans slecht, heb ik gelukkig enkele trouwe vrienden die ik weliswaar niet vaak spreek maar die in hersteltijd af wilden spreken. Via een lorgenotenforum ondervind ik tevens steun. Met de luisterlijn heb ik bijna altijd goede ervaringen. Het blijft bikkelen.

Meer lezen over psychose en herstel?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

Eén reactie op “Van psychose herstellen is bikkelen – uit het ei van psychose”

 1. Dank voor je bericht.
  Heel herkenbaar, die spanning na psychoses. Ik heb 3 psychoses gehad in mijn leven , getriggerd door een paragnoste/ medium.
  Ik worstel ook met het alleen zijn en de angst.
  Ik voel mij niet meer veilig bij mijzelf.
  Psychosegevoeligheid is betekenis verlenen heb ik van Jim van Os geleerd.
  Dat is ook positief.
  Alle goeds Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *