Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Crowdfundingsactie documentaire Narcisme van binnen U!t

Narcisme van binnen U!t: In 60 tot 90 minuten worden verschillende persoonlijke verhalen van mensen met narcisme parallel verteld.

De cinematografische documentaire NARCISME van binnen U!T portretteert de tragiek èn de veerkracht van mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Door een onveilige hechting in de jeugd kun je opgroeien van een verwaarloosd, miskend of mishandeld kind tot iemand die zelf ook geen rekening meer met anderen houdt. Deze film portretteert een aantal mensen die tot het moedige inzicht zijn gekomen dat ze narcistisch zijn, en laat zien wat zij doen om met deze handicap om te gaan.

NARCISME van binnen U!T laat zien dat narcisten niet kunnen vertrouwen op hun gevoel en van binnen als het ware uit staan. Daarnaast wordt een genuanceerd beeld geschetst van wat het narcisme hen heeft opgeleverd, wat het hen en hun omgeving heeft gekost en hoe zij ermee om (leren) gaan.

“Een narcist gaat over lijken…”

De meeste mensen hebben een eenzijdig en vaak negatief beeld van narcisme omdat het vaak wordt verward met psychopathie. Deze documentaire zorgt voor een totaal andere, realistische en meer begripvolle kijk op het fenomeen en biedt handvatten om er anders mee om te gaan, zonder de schadelijke gevolgen voor de slachtoffers van narcisme uit het oog te verliezen. Gemaakt met en door mensen die dagelijks met narcisme te maken hebben.

YouTube player
Video Narcisme van binnen U!t

In 60 tot 90 minuten worden verschillende persoonlijke verhalen van mensen met narcisme parallel verteld. Een sleutelrol in de film speelt Martin Appelo, psycholoog en narcist. Hij geeft inzicht in het ontstaan en de gevolgen van de hechtingshandicap en de narcistische persoonlijkheidsstoornis, ondermeer door metaforen die worden geënsceneerd. Ook geeft hij zichzelf voor het eerst helemaal bloot.

We registreren enkele therapeutische sessies en geven een inkijkje in het leven van de geportretteerden. Daarnaast worden interviews geïllustreerd door gedramatiseerde ervaringen die op indringende wijze in beeld worden gebracht.

Een van de andere geportretteerden is Jules Tielens

Hij is gitarist bij de Electric Space Cowboys, voormalig straatpsychiater in Amsterdam, oprichter van De Brouwerij; het eerste geïntegreerde clubhuis/behandel- en activiteitencentrum voor mensen met een psychotische gevoeligheid. Tegenwoordig is Jules werkzaam bij Complexe Psychiatrie bij Parnassia Noord Holland.

Eén van de metaforen die in de film wordt gedramatiseerd is die van de Wagenmenner van Plato. De ziel is te vergelijken met een wagenmenner die twee krachtige en energieke paarden in bedwang moet houden en op elkaar af moet stemmen. Het paard Eros is nobel en gehoorzaam. Het paard Thanatos is opstandig en eigenwijs. Ze staan respectievelijk symbool voor twee menselijke oerkrachten: de wil en de lust. Om zijn doel te bereiken heeft de Wagenmenner de medewerking van beide paarden nodig.

Op deze pagina kun je het project financieel steunen.


Filmmaker Manfred Poppenk (1970) maakte eerder onder andere het veelbekeken documentairedrieluik een klasse apart (2005, RVU educatieve omroep) over jongeren met een verstandelijke beperking op een school in Amsterdam-Noord en Grown in Detroit (2009, LLINK) over tienermoeders die hun eigen voedsel leren verbouwen en zo een zelfstandig bestaan kunnen creëren voor zichzelf en hun kinderen.

Meer lezen over narcisme?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.