Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Petitie voor het veilig kunnen stoppen met antidepressiva en andere psychofarmaca

World Tapering Org lanceert een petitie voor het veilig kunnen stoppen met antidepressiva en andere psychofarmaca.

World Tapering Org lanceert een petitie voor het veilig kunnen stoppen met antidepressiva en andere psychofarmaca. Wij gaan voor betere richtlijnen voor het afbouwen, laaggedoseerde medicatie die het afbouwen makkelijker en veiliger maakt en meer kennis onder artsen over hoe patiënten te begeleiden.

Wereldwijd gebruiken miljoenen mensen antidepressiva, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, stemmingsstabilisatoren en andere psychofarmaca. Het afbouwen van dit soort medicatie moet langzaam gebeuren om ontwenningsverschijnselen te voorkomen. Deze kunnen zeer hevig zijn. Sommige mensen slagen erin om succesvol af te bouwen, maar niet iedereen.

Bij sommige mensen kan te snel afbouwen (soms onomkeerbare) schade veroorzaken aan hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dit is een algemeen bekend feit, maar helaas kiest de meerderheid van de zorgverleners ervoor om dit te negeren.

De huidige standaard richtlijnen voor afbouwen zijn gevaarlijk

De meerderheid van de artsen volgt de huidige standaard afbouw richtlijnen; deze zijn echter niet geschikt en veilig niet voor iedereen. Onderzoek naar persoonlijke ervaringen van mensen die zelf hebben afgebouwd moet in nieuwe richtlijnen worden opgenomen.

Langzaam, geleidelijk afbouwen is BELANGRIJK

Veel mensen die het advies opvolgen van hun arts, die handelt vanuit de huidige richtlijnen, bouwen te snel af. Nieuwe richtlijnen voor het afbouwen moeten een veel langzamer tempo aanbevelen.
Onderzoek wijst uit dat, hoe verder er wordt afgebouwd, hoe kleiner de verlagingen moeten zijn en hoe meer het tempo omlaag moet worden gebracht. 
Een meer persoonlijke benadering van het afbouwen zal zeker bijdragen aan een veiliger verloop van het afbouwtraject

Medicatie in lage dosering

In veel landen zijn antidepressiva en andere psychofarmaca alleen verkrijgbaar in hoge doseringen, wat het afbouwen extra moeilijk maakt. Wij vinden dat laag gedoseerde medicatie voor het afbouwen van antidepressiva en andere psychotrope medicijnen voor iedereen gemakkelijk toegankelijk moet zijn.

Verandering gaat stap voor stap

Op 9 oktober jl hebben de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en de Verenigde Naties een publicatie uitgebracht met de titel Geestelijke gezondheid, mensenrechten en wetgeving: richtlijnen en praktijk; aanbevelingen voor nieuwe wetgeving rondom psychotrope medicatie. Een citaat: “Het mobiliseren van de publieke opinie is cruciaal om wetgevers aan te moedigen voorgestelde wetgeving te bespreken en aan te nemen.”

Teken de petitie!

Deze World Tapering Day petitie wil wetgevers erop wijzen dat de publieke opinie erop aandringt om NU te handelen!

Tekenen?

Druk dan op deze button. De petitie is Engelstalig.

Dit is een initiatief van worldtaperingday.org

Wil je meer weten over deze petitie of over World Tapering Org? Is is nog veel meer over te lezen. Lees dan verder op worldtaperingday.org

Deze petitie wordt gesteund door:

Deze petitie wordt gesteund door o.a. IIPDW (International Institute for Psychiatric Drug Withdrawal, UK), Mark Horowitz (UK), Anne Guy (PsychD), Anders Sørensen (DK), Prof. Jim van Os (NL), Dr. Peter Groot (NL), Ewout Kattouw/Stichting PILL (NL) Vereniging Afbouwmedicatie (NL).

Meer lezen over het afbouwen van medicatie?

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.