Main content

Vraag

Hallo Dirk.

Ik vroeg me af hoe je dat aan moet pakken, wel/niet afbouwen met medicatie (abilify 15 mg dagelijks), uiteraard in overleg met mijn psychiater.

Ik heb een keer tijdens een lezing van iemand met veel kennis over psychoses, gehoord dat in 80%van de gevallen mensen een te hoge dosis antipsychotica krijgen, voor de zekerheid. Ik heb in het verleden meerdere psychoses gehad, maar de stressfactor/aanleiding is er niet meer. Is het verstandig om eerst mijn opleiding af te maken en dan pas proberen om af te bouwen, in overleg, of is het beter om dat nu al te doen? Het medicijn heeft ook zoveel bijwerkingen op de lange termijn en slik het nu al ongeveer 9 jaar.

Antwoord

Als je het al zo lang gebruikt, 9 jaar, zou ik heel erg voorzichtig afbouwen. Download ook het boekje psychofarmaca afbouwen, de harm reduction methode en lees dat goed door. Goeie tips staan erin.

Tien procent per tijdseenheid wordt in het algemeen aangeraden. Wellicht in stappen van 2 maanden? Maar dat moet je zelf bepalen met de psychiater, hoe snel je dat doet. Er zijn taperingstrips met aripiprazol te krijgen, een psychiater moet dat voorschrijven:  http://www.cinderella-tx.org/nl/taperingstrips-voorschrijven-en-bestellen/

Taperingstrips worden door veel verzekeraars niet vergoed, wel door DSW.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017
Expert Avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link  vind je een overzicht van alle antwoorden van Dirk Corstens.

Meer informatie over stemmen:

  • Deel deze pagina: