Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Zijn bijwerkingen van medicijnen erg of valt het wel mee?

Vraag

Mijn behandelaar wil dat ik antipsychotica neem. Ik ben heel erg bang voor de bijwerkingen, zoals lusteloosheid, aankomen in gewicht, geen zin in seks. Ik ben bang dat de medicijnen niet aanslaan en dat ik dan weer moet overstappen op een ander medicijn.

Ik hoop dat jij mij hierin een beetje gerust kan stellen.

Zijn de bijwerkingen echt zo erg als ik op internet lees, of valt dat eigenlijk wel mee?

Ik weet dat iedereen anders op medicijnen reageert, maar in mijn hoofd is het best een groot ding geworden en nou durf ik er eigenlijk niet meer aan te beginnen.

Bij voorbaat dank voor je reactie.

Antwoord

Beste D.,

Bedankt voor je vraag. Wat je omschrijft zijn inderdaad veel voorkomende bijwerkingen. Ik begrijp je angst, je onzekerheid en je twijfel.

Waarvoor denk jij medicatie nodig te hebben? Waar zou de medicatie ondersteunend in kunnen zijn? Wat is de kern van je ‘uitdaging’? Als je met een open nieuwsgierige mindset erin duikt, dan ben je al goed op weg.

Uiteindelijk, met welk medicijn dan ook, moet je goed bijhouden hoe je je voelt. En dat weer terugkoppelen. Uiteindelijk kan de arts je met een passende dosis de deur uitsturen, maar alleen op basis van jouw input. Het is in zekere zin uitproberen.

Wat voor betekenis zou jij uit je belevingen kunnen halen? Wat wil eruit? Stel je zelf die onderzoekende vragen.

Medicatie kan je door een periode heen sleuren, maar het zal zelden de allesomvattende oplossing zijn. Die zit namelijk meer in jezelf dan we vaak denken.

Probeer het stukje vertrouwen in jezelf te vinden, want de angst werkt het alleen maar in de hand. Probeer die angst om te buigen, te onderzoeken. Wat wil dit nou eigenlijk allemaal zeggen?

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Mocht je nog wat willen vragen, dan hoor ik het wel!

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Tim Knoote op 23 september 2021

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Bijwerkingen
Bijwerkingen van Medicatie
Medicatie

Lees ook