Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Wat te doen bij agressieve aanval door een vreemde?

Vraag

Wat te doen wanneer bij agressieve aanval door een vreemde? Al een tijdje wordt ik belaagd in mijn flat door iemand die aanbelt en tegen de voordeur trapt, maar ik wist niet wie. Laatst heb ik hem betrapt en het was mijn eigen buurman die blijkbaar een psychose had/kreeg. Alles ging heel snel en voor ik het wist werd ik met de dood bedreigt en bekogelt met stenen! Samen met de omwonenden is via 112 de politie ingeschakeld. Ik lees hier veel over naasten vrienden of familieleden. Maar wat moet je doen als iemand met een psychose iemand in het openbaar zonder reden (althans in de echte wereld!) je fysiek aanvalt! Ik heb niks te maken met die man en geen ervaring met psychose. Nu heb ik eieren voor m’n geld gekozen en de politie gebeld maar dezelfde avond is hij weer thuis. Voor mijn gevoel moet ik die persoon eventueel de volgende keer duidelijk maken dat hij niet met mij moet sollen. Of maak ik het dan erger? Ik ga mezelf toch niet aanpassen of aan iemand die gewelddadig is, psychose of niet!? Ik woon nu met een tikkende tijdbom. Hoor graag advies hoe ik hier als iemand die hier niks mee te maken heeft het beste om kan gaan. Proberen te de-escaleren had totaal geen zin, omdat ik geen contact kreeg en geen band heb/wil.

Antwoord

Ik kan me goed voorstellen dat je je erg onveilig voelt, als je buurman je zo benadert. In de eerste plaats is inderdaad de politie inschakelen het beste. Vervolgens kun je later met de politie overleggen wat je kunt doen om voor je veiligheid te zorgen en of je een aangifte wil doen. De politie is ook gebonden aan wetten, regels en voorschriften. Veel mensen stellen ook de woningbouwvereniging in kennis. Vaak wordt informatie gedeeld via het Veiligheidshuis. Het Veiligheidshuis is in het leven geroepen om in dit soort situaties betere informatie beschikbaar te hebben en taken tussen hulpverlenende instanties te coördineren.

In het contact met de man niet in discussie gaan, maar slechts vragen stellen, in duidelijke taal kort zeggen wat je vindt en vooral je grenzen aangeven.

Veel mensen die in flats wonen en in de war raken ervaren geluiden, gesprekken, manipulaties door de buren en sommigen komen verhaal halen. Buitengewoon moeilijk om je daar tegen te verweren. Vooral informatie delen met hulpverlenende instanties, zoals boven uiteengezet.

Soms zijn er mensen in de flat die wel een goeie band hebben, of een potje kunnen breken. het is dan goed om gezamenlijk iets af te spreken, of dat die persoon op een vriendelijke manier kan worden aangesproken. Vaak echter ontaardt het in een actie tegen die bewuste persoon. Begrijpelijk. Maar vaak o zo jammer.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook