Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe kan ik medicatie afbouwen als mijn psychiater niet meewerkt?

Vraag

Ik ben een Belgische patiënte die twee psychoses heeft gehad (eerste in 2009 gevolgd door een tweede in 2011 – na stopzetting anti-psychotica) . Mijn psychiater blijft volhouden dat ik niet mag minderen met m’n antipsychotica (Abilify maintenance 400 mg waarvan 2/3 de wordt ingespoten op maandelijkse basis).

Ik voel me al geruime tijd heel goed en ik vraag me echter af of ik ook zonder medicatie verder zou me goed blijven voelen? En zo ja hoe kan ik dit best verder aanpakken als m’n psychiater dit niet wil?

Antwoord

Beste R,

Sommige psychiaters zweren bij depot, en vinden dat dat veel beter werkt. Persoonlijk geef ik depot pas als ik er van overtuigd ben dat de patiënt niet therapietrouw is en zonder medicatie absoluut ten onder gaat. Of als iemand de voorkeur geeft aan een depot (en dat zijn niet veel mensen).

Het is altijd de vraag ben je goed door de medicatie of ondanks de medicatie. Wil je aripiprazol stoppen dan moet – ik herhaal moet – je het langzaam afbouwen. Als je niet afbouwt dan is de kans op een psychose groot. En dat kan alleen in de orale vorm. Vanaf 15 mg per dag langzaam gaan afbouwen. En dan zou ik er bijvoorbeeld voor kiezen om met 1 mg per maand af te bouwen. De apotheek moet dan passende capsules maken. Niet apotheker kan of wil dat doen.

Ik ken de regelgeving in België niet. In Nederland kun je inmiddels taperingstrips krijgen, ook voor aripiprazol. http://www.cinderella-tx.org/nl/

Succes! Als deze psychiater niet wil een andere zoeken.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook