Main content

Vraag

Beste Ralph,
Na 15 jaar is bij mij 9 maanden geleden de diagnose Bipolaire stoornis type II met psychotische kenmerken gesteld, waarvoor tweemaal kortdurend opname plaatsvond, in 2009 en 2017.

Voorheen werd ik behandeld onder de noemer recidiverende depressies met psychotische kenmerken. Ik ben inmiddels bijna 47 jaar. Mijn stemming met Lithium en Venlafaxine stabiel, net als tijdens episode vrije perioden (gelukkig soms jarenlang zonder medicatie). Ik ben academisch opgeleid en werk drie dagen per week, wat ik graag doe.

Bijwerkingen die niet weggaan zijn: extreme vermoeidheid (lichamelijk en in mijn hoofd) die beperkt in activiteiten, snelle verzuring van spieren (tsh oke), forse concentratie- en geheugenproblemen, belemmeren op het werk en prive. Heb in december op de sportschool mijn conditie laten testen, die is tot mijn verbazing goed. Mijn spiegel is 0,8 van de Lithium. Kan afbouw van de spiegel naar 0,6 (onderhoudsdosering) hierin uitkomst bieden?

Is er nog een andere weg die bewandeld kan worden om bijwerkingen te verminderen? Of eventueel zelfs overstappen op andere medicatie?

Antwoord

Beste M,

Dit email spreekuur is niet geschikt om dergelijke vragen over jouw behandeling te beantwoorden, daarvoor zou ik het hele dossier moeten kennen en je persoonlijk moeten spreken.

Meer in het algemeen is het altijd eerst de vraag of lichamelijke of mentale klachten een bijwerking zijn van medicatie of een andere oorzaak hebben. Of de dosis lithium verlaagd kan worden hangt erg af van iemands persoonlijke ervaring daarmee.

Als daarvoor een aanleiding is probeer ik altijd om het lithium in stappen van 200 mg te verlagen, en tussen elke stap tenminste 2 maanden te bezien hoe dat bevalt qua werking en eventuele bijwerkingen. Dit moet je altijd doen in overleg met je behandelend psychiater die samen met jou kan overzien waar de optimale balans tussen werking en bijwerkingen ligt.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Ralph Kupka op 14 januari 2019
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: