Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

John Jongejan

John Jongejan is al dertig jaar cliënt in de psychiatrie en sinds 2009 Ervaringsdeskundige. Zijn missie is dat mensen humane zorg krijgen waar ze van opknappen en manieren vinden in het omgaan met de gevoeligheid.

John is auteur van het boek Die gekte zit in ons allemaal en van de documentaire Leefsporen. Daarnaast is hij senior Social Worker, Ervaringsdeskundige bij FACT Breda, lid van raad van bestuur bij FACT Nederland, Ambassadeur vereniging voor Ervaringsdeskundigen, Lid vakgroep Ervaringsdeskundigheid bij GGZ Breburg.

Pijn maakt je sterker, loop er niet omheen

John: "In mijn werk heb ik geleerd dat delen en praten helpend kan zijn. Al haalt het boosheid, pijn en verdriet over vroeger & nu niet weg."

John: “In mijn werk waarin cliënten en ervaringsdeskundigen openhartig kunnen zijn heb ik geleerd dat delen en praten helpend kan zijn. Al haalt het de boosheid of verdriet over vroeger en nu niet weg. Geef je eigen pijn de aandacht die het verdient, je leven lang, dat maakt je sterker”.

Wanneer je een aandoening hebt is niets meer zeker

Je gaat dan  voorbij grenzen bij alles wat je voelt, denkt of meemaakt en dat heeft een grote impact op je leven. Tegenwoordig wordt gesteld dat iemand een keuze heeft, hoe met de aandoening om te gaan. Het lijden en de pijn wordt dan afgedaan als symptomen, die immers goed te behandelen zijn met medicatie of andere therapie.

Zoals iemand een zwakke rug heeft, zo kan een ander vreemde gedachten ervaren. Dat is bijzonder want dat doet pijn, heel veel pijn. Wanneer iemand langdurig veel pijn lijdt kan hij vreemd gedrag vertonen. Bij psychische aandoeningen kan dit de omgeving laten schrikken.

De eerste reactie van de omgeving bij iemand die bijvoorbeeld een psychose heeft, is afstand houden, apart zetten en wellicht afzonderen.

Ervaringsdeskundigen kunnen juist vertellen over pijn

Dit doen ze door te delen wat helpend en niet helpend is aan anderen die dit ook meemaken. Zoals de grootste pijn in onze donkerste momenten. Het is natuurlijk hip van mij om te zeggen dat ik de psychose heb overwonnen en nu weer werk heb als ervaringsdeskundige. Maar de gevoeligheid voor de psychose neem ik heel mijn leven mee. Niets is zeker, want ook ik ben over die grenzen heen gegaan. Het leven met de pijn zoals ik dat op slechte dagen doormaak houdt me soms in zijn greep.

Pijn kan je klein houden

Je mening wordt dan niet gehoord. Je hebt zelf zinnige, wezenlijke dingen te zeggen over je eigen leven. Jammer genoeg gaat het  in gesprekken met sommige hulpverlening nog vaak over de buitenkant. Zoals in het  gesprek met de psychiater over de bijwerkingen van een medicijn. Niet alle psychiaters hebben mij gevraagd: Heb je pijn en hoe ziet die er voor je uit? Is het nog dragelijk en welke manieren heb je geleerd om met de pijn om te gaan? Hoe kan ik je helpen?

Ik herinner mij als kind al pijn in mijn buik en vreemde volwassen gedachten. Ik neem aan dat ik die de rest van mijn leven nog wel zal hebben. De ellende die er in de loop der jaren bijgekomen is maakt het niet gemakkelijker. Een winstpunt is ik dat nu soms weet waar de pijn vandaan komt en dat wist ik vroeger niet. Dat maakt me sterker.

Ik heb een paar vrienden in de loop van mijn leven leren kennen

Met hen kan ik mijn pijn delen. Soms is dat dan ook bloed serieus. Soms is het galgenhumor en cynisme waar we elkaar op betrappen en zo steunen we en helpen elkaar er doorheen. Pijn te kunnen delen is fijn en waardevol. Ik voel me dan niet zo alleen.

In mijn werk waarin cliënten en ervaringsdeskundigen openhartig kunnen zijn heb ik geleerd dat delen en praten helpend kan zijn. Al haalt het de boosheid of verdriet over vroeger en nu niet weg.

Boosheid of verdriet is een krachtig wapen

Juist die boosheid of verdriet is een krachtig wapen om te ontladen van de pijn die jij moet dragen. Loop er niet omheen als je denkt dat je altijd maar positief moet gedragen. Geef je eigen pijn de aandacht die het verdient, je leven lang, dat maakt je sterker.

Photocredits: Suzanne Oord-Klijndijk

Meer lezen over pijn?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *