Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lotuslicht

José Smit schrijft onder de naam Lotuslicht op PsychoseNet. Ze kreeg op haar 49e haar eerste langdurige psychose met verlichtingservaringen

José haar leven is sindsdien enorm veranderd, ze leeft ze met psychoses en perioden in rustiger vaarwater.

Meer zien van Lotuslicht?

José maakte een opname op Facebook over haar psychose. Deze video is via deze link te bekijken. Ook is José te vinden op YouTube.

Schizofrenie is geen levenslang!

Schizofrenie is geen levenslang. Je bent ervaringsdeskundig, een sjamaan, een wounded healer! Heb lief! En stap uit de gevangenis.

Schizofrenie is geen levenslang. Schizofrenie is geen life sentence, geen levenslange straf, alsof je met dat label voor altijd weggestopt bent in de gevangenis. Ga naar de gevangenis en ga niet langs start, zoals we dat bij monopoly kennen, je krijgt dus je centen voor een nieuw begin er niet bij. Nee, dit is wat de meeste mensen geloven. Of wat ze misschien niet anders te horen hebben gekregen. Maar is dit werkelijk zo?

Je hebt een aantal langdurige psychosen

Tussendoor moet je herstellen en je hebt last van wanen en hallucinaties. Je hoort of ziet dingen die er volgens de omgeving niet zijn. En je gelooft dingen die niet overeenkomen met de waarheid en de realiteit waarin wij met zijn allen leven, volgens je omgeving dan. Een psychiater geeft je een diagnose achteraf, misschien wel na meerdere episoden pas en poef!! Je hebt je label en dus je life sentence te pakken.

Daar moet je het mee doen en met alle stigma dat daarop rust. Je doet misschien wat onderzoek, zoekt uit wat het betekent en je zit voor de rest van je leven opgescheept met bijhorende programmeringen vanuit de maatschappij.

Medicijnen natuurlijk, antipsychotica

En je bent voorlopig uit gerangeerd, werken en een vaste baan lukt niet meer. Je komt thuis te zitten, met veel of weinig opvang en hulp. Zogenaamde begeleiding vanuit GGZ en ervaringsdeskundigen. Vooral de buitenwereld in de eerste lijnen lijkt te weten wat je nu nodig hebt Jijzelf moet dat allemaal nog gaan uitzoeken. Moeilijk als je hoofd meermaals per jaar in beslag genomen wordt door psychosen. En je er daardoor even niet kunt zijn. Of als psychosen zo diep gaan, dat je jaren nodig hebt om bij te komen.

Zelf ben ik inmiddels ook ervaringsdeskundige

Na 10 jaar psychosen en jaren van verzet tegen medicatie, gaat het nu redelijk stabiel dankzij die medicatie. Ik heb al anderhalf jaar geen psychosen meer. Ik ben van een hogere naar een lagere dosering gegaan. Onderweg ben ik vele lotgenoten tegen gekomen, die allen hun weg aan het zoeken waren naar een wereld waarin leven met schizofrenie ook een positieve slag kon maken.

Er werd gekozen voor leven MET psychosen en wanen en hallucinaties, medicijnvrij, maar wel met veel uitval en vervreemdende belevingen. Men was dan even niet goed aanspreekbaar en soms ook een gevaar voor zichzelf of een einzelganger met gebruiksaanwijzing. De omgeving liet dan los en je kwam alleen te staan, maar werd wel oersterk in het omgaan met de eigen psyche.

Ook ken ik mensen die voor de alternatieve hoek kozen, voor niet chemische medicatie en medicijn, middels sjamanisme of homeopathie. Niet bij iedereen bracht dit verlichting, soms bleven de psychosen gewoon komen en moest men alsnog naar antipsychotica. Sommigen echter geloofden heilig in natuurlijke oplossingen en wonderbaarlijk ging het jaren goed met bijvoorbeeld maretak druppels. Je weet niet wat daarvan de werkende factor was. Soms blijven psychosen ook gewoon jarenlang weg.

Wat al die mensen die ik tegen kwam gemeen hadden?

Dat was dat zij zich niet op een zijspoor in de maatschappij lieten plaatsen, met als enige keuze zware medicatie, maar dat zij zelf hun weg daarin gezocht hebben. Dat zij actief naar oplossingen zochten en niet bij de pakken neer gingen zitten, al waren er vast perioden dat zij dat even zo voelden.

Zelf ben ik ook zo ver gekomen, dat ik kon gaan kijken naar wat psychosen me opgeleverd hadden. Heel veel mensen voelen zich levenslang slachtoffer, indien ze niet in gaan zien dat het hebben van psychosen ook groei en bewustwording brengen kan. En omdat het je uit de ratrace van de maatschappij haalt, je erbuiten komt te staan om ernaar te kijken, ga je zien wat de werkelijk belangrijke dingen in het leven zijn en heb jij de kans en het geluk dat je nooit meer in die ratrace hoeft te stappen.

Niet alleen kreeg ik de kans naar mijn diep bedekte trauma’s te kijken, die tijdens psychosen te herleven, maar me er ook van te bevrijden. En daarnaast zag ik wat ik werkelijk belangrijk vond in het leven. Dat liefde en bewustwording en leven vanuit het hart de dingen zijn waar het om draait. Als ik geen psychosen gehad had, zat ik nu nog gevangen in allerlei programmeringen.

Psychosen kunnen ook bevrijdend werken

Dus voor je je levenslang laat vast zetten door je label schizofrenie, weet dan dat je psychosen tijdelijk voorkomen en dat je hersens prima kunnen functioneren als je geen psychosen hebt tussendoor. En wie zegt dat psychosen niet ontstaan zijn om je te doen ontwaken, je bewust te maken? Je te laten zien waar veranderingen in je leven nodig zijn?

Dus voor je de gevangenis in stapt die je zelf creëert met hulp van je omgeving, creëer dan ook de bevrijding! Die ligt in je avonturen in je geest op je te wachten. Stap eruit. Waarom zou je langs start gaan, wanneer je ook de gebaande paden kunt verlaten? Niet meer aan het spel hoeft mee te doen. Je hebt keuzes, daar gaat het om, je moet ze alleen gaan zien en durven nemen.

Je zit niet gevangen in je geest, jouw geest laat je alleen maar zien waar je gevangen zat! En waar je heen mag. Dat betekent ook nee durven zeggen tegen je omgeving en de gevestigde autoriteiten m.b.t. psychose. Slik niet alles voor zoete koek. Je psychiater is ook maar een mens die alles uit boekjes heeft overgenomen en schizofrenie vanaf de buitenkant kent. Maar jij beleeft het, weet het! Dat is wat ik uitgevonden heb. Ik heb geen levenslang met dit label! Ik heb een nieuw begin.

Sommige mensen hebben andere levens-tragische gebeurtenissen nodig om tot diepe inzichten te komen, mensen met schizofrenie hebben hun psychosen die dat voor ze kunnen doen. En het hebben van psychosen is niet levenslang. Het maakt jou niet een mindere in de maatschappij, maar juist iemand met heel veel diepe ervaringen. Die eenzaamheid, verdriet, rouw en verlies kent, maar ook bijvoorbeeld het licht mocht zien vanuit verlichtingservaringen. Een proeve van de eenheid van ons bestaan, een opgelichte sluier waarin je mocht zien wie je werkelijk bent.

Geloof in jezelf

En in alles wat je meegemaakt hebt en de boodschap daarvan. Dit was jouw weg en dat maakt jou niet minder, maar juist bijzonder en uniek. Je bent ervaringsdeskundig. Een sjamaan, een wounded healer! Iedereen die door zoveel moeilijkheden gaat en zo diep gaat in zichzelf is geboren om zichzelf te overwinnen en lief te hebben. Heb lief! Jij met je labeltje! En stap uit de gevangenis! Laat je niet verdoven, maar durf te voelen. Je kan het! Jouw geschiedenis is daarvan het bewijs!

Jose

Meer lezen over .. .

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

12 reacties op “Schizofrenie is geen levenslang!”

 1. Christina

  Hi Jose,
  Dank voor je boeiende verhaal. Als moeder van een overleden meisje dat psychoses had, vraag ik me af wat de les voor mij is. Waarom had ik een dochter met psychoses die bij mij woonde en die ik zo goed als ik kon, probeerde te helpen.
  Ik mis mijn dochter erg, maar voel haar nog zeer nabij. Dat is dan weer een grote troost.
  Hartelijke groet Christina

  1. Jose

   Wat triest en moeilijk voor jou. Ik kan die vraag voor jou niet invullen. Loslaten waar je van houdt is een van de moeilijkste dingen in het leven. Toch heeft alles zin wanneer de liefde van het hart gezien en ervaren wordt daarin. Ik wens je veel steun en troost. Liefs x

 2. Josee

  Lieve José, je slaat de spijker op de kop!

 3. Jos Raaphorst

  Beste Jose,

  wat een hoopvol artikel!
  Men moet wel beseffen dat niemand van te voren weet met wat voor psychoses hij of zij te maken krijgt, en de zwaarte van de psychoses die je leven enorm kunnen ontwrichten.
  Ik heb in mijn leven met vier zware psychoses te maken gehad die te maken hadden met mijn vorig leven in Auschwitz en de Holocaust.
  Uiteindelijk hebben deze psychoses in het kader van regressie een helende werking gehad op mijn geest.
  Na een lange wisselende schizo-affectieve lijdensweg van 38 jaar,
  kan ik zeggen dat mijn geest met betrekking tot dit leven en mijn vorig leven in Auschwitz en de Holocaust geheeld is.
  Uiteindelijk heb ik in mijn hele proces van herstel met onderhoudsdosering van mezelf leren houden, wat het beste medicijn is tegen elk psychiatrisch lijden.

  Jose, bedankt voor de blog.

  1. Jose

   Dankjewel Jos. Dat is heel boeiend, jouw verhaal.

 4. Siko

  Dag José,

  Wat fijn om je positieve boodschap te lezen en respect hoe je lotgenoten helpt. Het ga je goed.

  Groet

  1. Jose

   Hee Siko. Leuk dat je reageert. Bedankt!

 5. Sissy

  Beste Jose,

  Wat een mooie artikel heeft u geschreven! Ik ben Sissy en ik ben 24 jaar en heb schizofrenie en autisme. Ik sta aangemeld voor de levenseindekliniek, omdat ik mij verschrikkelijk waardeloos vind en er geen betekenis kan geven aan wat mij is overkomen. Ik voel mezelf zwaar ziek en beperkt. Kan schizofrenie ook te maken hebben met God? Ik heb wel een visioen gehad waarin ik met God heb gesproken. Maar waarom is het dan zo slecht afgelopen met mij en heb ik meerdere psychosen gekregen? Waarom heeft God mij niet genezen? Zijn psychosen wel ziekten?

  Met vriendelijke groet,

  Sissy

  1. Jose

   Lieve Sissy. Ja het is zwaar en moeilijk om psychosen te hebben. Zelf heb ik vele episodes gehad in 10 jaar. Nu gaat het beter op medicatie. Dat duurde een poos. Psychosen laten ons soms verschrikkelijke dingen beleven maar ook hele mooie. Ik had bijvoorbeeld ook verlichtingservaringen en godsbelevingen. Ze laten ons ook zien waar we nog geheeld mogen worden. Therapie en lichaamswerk helpt. Zo sneu dat je al aan het beeindigen van je leven denkt. Er is nog zoveel mogelijk. Psychosen komen je vertellen over wie je bent. Wat je nodig hebt en waar trauma zit. Probeer het nog een kans te geven. Het wordt beter op den duur. Je bent veel te jong om op te geven. God doet dit jou niet aan, maar het leven laat zien dat er in de zwaarte van psychosen ook kansen liggen om te helen. Leer deze te vinden door anders te gaan kijken. Jij bent de moeite waard! Liefs Jose

 6. Heel mooi José en het klopt ook, ik probeer dit al enige jaren aan mijn dochter te vertellen die dit nu stukje bij beetje in begint te zien maar de weg daar naar toe was voor ons zeer zeer zwaar en vooral door de starre en en zelfingenomenheid van psychiaters bij die geweldige instelling antes !
  Bedankt voor je mooi en goede verhaal .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *