Main content

Deze maand staat het thema creativiteit centraal. Creativiteit in combinatie met psychoses of depressiviteit. Of – doe eens gek – een combinatie van beide. 

De buitenwereld ziet vaak niet hoe mensen in hun binnenwereld lijden. Terwijl het logisch is dat ook depressieve mensen zo lang mogelijk de schijn ophouden dat het goed met ze gaat. Of ze gebruiken medicijnen waardoor ze prima functioneren en er niets aan de hand lijkt. Ook mensen met psychoses kunnen trouwens best een tijdje psychotisch meedraaien, zonder dat iedereen in de gaten heeft dat het mis dreigt te gaan.

Toch staat iedereen stomverbaasd als een ander ‘totaal onverwacht’ een zelfmoordpoging heeft gedaan. Of is opgenomen op de PAAZ vanwege manische depressiviteit. ‘Hoe kan dat nou? Hij heeft alles wat zijn hartje begeert’ of ‘Je kon altijd zo met haar lachen!’. Het een sluit het ander niet uit. Sterker nog, hieronder vind je een imposant lijstje van mensen die anderen heel goed aan het lachen kunnen maken. Maar sommige van hen zijn er helaas niet meer.

Stephen Fry
Ruby Wax
Jim Carrey
Eddie Izzard
Robin Williams
Stephen Fry
Wim Sonneveld
Wim Kan
Hans Dorrestijn
Dolf Brouwers
Javier Guzman
Antonie Kamerling
Mike Bodé

Sommige mensen houden hun kwetsbaarheid hun hele leven lang geheim. Anderen durven los te breken uit de gevangenis van eenzaamheid en zijn zo dapper om ermee naar buiten te komen. Om te proberen woorden te geven aan iets wat bijna niet uit te leggen is. Luister naar hun verhaal!

Kevin Breel: Bekentenissen van een depressieve komiek

Start het filmpje (duur 10 minuten)

 


 

Stephen Fry: The Secret Life Of The Manic Depressive (deel 1)

Start de documentaire (54 minuten)


Regisseur Paul Dalio: On being proud to be bipolar

Start de video (2.25 minuten)


Komiek Joshua Walters: Being just crazy enough

Start de video (5.50 minuten)


Photocredit: Pexels
  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. Ik heb een aantal filmpjes, vooral de TED talks, opgestuurd naar een heleboel medewerkers van GGZ-NHN.

    Hope they get inspired and learn and teach the way..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *