Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lotuslicht

José Smit schrijft onder de naam Lotuslicht op PsychoseNet. Ze kreeg op haar 49e haar eerste langdurige psychose met verlichtingservaringen

José haar leven is sindsdien enorm veranderd, ze leeft ze met psychoses en perioden in rustiger vaarwater.

Meer zien van Lotuslicht?

José maakte een opname op Facebook over haar psychose. Deze video is via deze link te bekijken. Ook is José te vinden op YouTube.

Terugkijken – een psychose heeft zin

blog -terugkijken -een psychose heeft zin

Tijdens haar psychosen was er klaarblijkelijk iets dat alles kon waarnemen, anders had zij haar boek niet kunnen schrijven. Zelfs toen zij de wanen geloofde en ernaar handelde was er iets dat dat waarnam. “Een psychose heeft zin.”

Zelfs toen ik stervende was en geloofde in het feit dat dat moest gebeuren was er iets dat dat waarnam en dat ook zag dat er ergens iets van mij over was dat een heel sterk geloof had in het Goddelijke waaraan ik mij toevertrouwde. Het was ook niet voor niets dat er werd ingegrepen en dat ik gered werd door tussenkomst van hulpdiensten in mijn tuin die mij uit huis haalden.

Bewustwording

Ik besef nu pas echt dat dat waarnemen er altijd is, dat het meer ziet en weet dan ik en dat ik nu kan leren van wat ik me bewust ben geworden over mijn psychosetijd. Want de waarnemer weet wel welke trauma’s uitgewerkt werden, wat er doorleefd moest worden, wat eruit kwam in de vorm van wanen en hallucinaties. Dat wist ik natuurlijk niet toen. Maar nu ben ik deels samengevallen met die waarnemer en kan er iets zinnigs van maken, al is de ultieme waarnemer buiten mijn bereik, mijn ikje wordt steeds bewuster.

Zo weet ik nu dat er een aantal jeugdtrauma’s speelden en dat de psychosen ook iets in de relaties naar boven bracht met familie en vrienden om zichtbaar te worden. Ook weet ik dat ik veel oud puin aan het ruimen was van generaties her, van voorouders en diepe conditioneringen. Maar het meest nog plaatste het mij eenzaam en alleen, zonder hulp, overgeleverd aan de mind en emoties die mij verder verwijderden van de wereld. Mijn eenzaamheid in mijn psychosen was enerzijds pijn, maar anderzijds gaf het mij kracht. Ik leerde meer op mijzelf vertrouwen, hoe dubbel dit ook klinkt, want ik hielp mijzelf de vernieling in. Of beter gezegd mijn mind deed dat.

Een psychose heeft zin

Zonder die avonturen had ik nu niet geweten en geleefd dat die mind los te laten is, dat je hem niet hoeft te geloven, dat je altijd ergens van binnen die waakvlam hebt die jouw ziel is en dat je je door je over te geven aan God kunt redden naar nieuw leven toe, naar liefde toe. Dat iedere ervaring er op het juiste moment is om je juist te helpen en je te bevrijden van al die geconditioneerde ballast, soms eeuwenoud.

Dat dat wat je werkelijk bent niet echt kan sterven, ook als je lichaam sterft. En dat een psychose ook een mooi kado kan zijn en niet het meest vreselijke wat je kan overkomen, ook al denk je dat dan, ook al denkt je omgeving dat. Het is ook louterend, bevrijdend, doorlevend en een wegwijzer naar waar je werk ligt.

De meeste mensen rennen hard weg voor diep innerlijk trauma. Een psychose brengt dat omhoog. Je moet er doorheen. En als de psychose uitgewerkt is moet je er verder mee aan de slag. Dat brengt diepe veranderingen en gaat allemaal echt niet vanzelf. Het vraagt moed en uithoudingsvermogen en het in de ogen kijken van je demonen. Maar je leert juist jezelf opnieuw te omarmen, te accepteren. Met alles wat bij je hoort. Je beseft niet dat je iedere keer als winnaar aan de andere kant eruit komt. Ja, psychose heeft ZIN! Zo kijk ik ernaar. Zonder mijn psychosen was ik niet waar ik nu ben. En dat is enorm veel bewuster en liefdevoller dan daarvoor.

José/Lotuslicht

Meer lezen over spiritualiteit?

Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash

Reacties

9 reacties op “Terugkijken – een psychose heeft zin”

 1. Jos Raaphorst

  Hallo José,

  Ik durf uit eigen ervaring te zeggen, dat het ondergaan van een psychose altijd zin heeft. Al kan de gene die de psychose ondergaat niet altijd de vinger leggen op de inhoud of oorzaak van de psychose.
  Bij mijn psychoses is het uiteindelijk heel duidelijk geweest dat ik in dit leven mijn holocaust-verleden en Auschwitz met de meest zware psychoses vanuit mijn geest moest helen. Ik heb in de isoleercel een vergassingservaring in een psychose moeten ervaren wat uiteindelijk een helende werking op mijn diepe wond in mijn geest heeft gehad.
  Uiteindelijk na een zwaar psychiatrisch leven met een schizo-affectieve stoornis heb ik na een bezoek aan Auschwitz in 2017 mijn beschadigde geest m.b.t. mijn vorig leven kunnen helen. Ik heb o.a. hierover een manuscript geschreven wat ik wil uitbrengen.

  José, bedankt voor de interessante blog.

  1. Jose Smit

   Bijzonder is dat toch, dat je op zo een manier leert doorzien wat psychose doet. Dankjewel voor je verhaal!

 2. Jose/ lotuslicht

  Dankjewel Meike!

 3. Jose/ lotuslicht

  Fijn dat er mensen zijn die dit herkennen en begrijpen.

 4. Prachtig josé, je beschrijft zo mooi de spirituele kwaliteiten die in psychose verborgen liggen. En dat je dat daarna dus te integreren hebt in je leven. Voor mij is jouw verhaal een pleidooi voor het combineren van psychologie en spiritualiteit. Alleen maar wroeten in de mind zonder je de beseffen dat wat je werkelijk bent die waarnemer is, is vruchteloos. Maar alleen maar verdwijnen in die waarnemer en ondertussen de trauma’s vermijden is vooral heel pijnlijk.

  Dankjewel voor je mooie verhaal.

  1. Jose/ lotuslicht

   Dankjewel Meike!

 5. Rogier

  José wat heb je dat mooi en krachtig geschreven. Met een bepaalde afstand en volwassenheid maar vooral kwetsbaarheid naar je eigen identiteit kunnen kijken is heel bijzonder. Wat een ontroerend verhaal en veel herkenning!

  1. Jose/ lotuslicht

   Dankjewel Rogier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *