Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Zingeving essentieel voor een gezond leven – trappen tegen kanker

David bevindt zich ergens in het schizofreniespectrum en overleefde kanker. Hij schrijft over zingeving in deze blog "Trappen tegen kanker".

David blogt over zingeving, dat volgens hem essentieel is voor een gezond leven. Zijn vader leefde zonder een sprankje ervan, zo vertelt hij. Opgroeiend wist David zich geen raad met de stemmen in zijn hoofd. Als hij bij zijn vader daarvoor aanklopte als kind, verwees die het naar de wereld der fabelen.

Voor mij was het de bittere realiteit. Daarom leerde ik al heel snel te verbergen wat er in mijn hoofd rondspookte. Ik zou en moest het zelf oplossen. Dus ook de opdracht die veel van de stemmen mij gaven of mij van probeerde te weerhouden. Die opdracht kwam neer op het oplossen van de problemen in de wereld en het redden van de mensheid en de Aarde.

Trappen tegen kanker

Waarom vertel ik dit? Mijn beide ouders zijn overleden aan kanker. Mijn moeder toen ik 19 was en zij 52 en mijn vader toen ik 34 was en hij 66. Komende 3 september zou mijn moeder 70 moeten worden en is het 2 dagen na de 3e sterfdag van mijn vader. Zelf ben ik geopereerd aan teelbalkanker toen ik 26 jaar oud was.

Dit soort dingen vallen iedereen zwaar. In mijn geval verergerde het mijn waanbeelden. Dat is altijd een gevaar wanneer je leidt aan schizofrenie. Voor mij voelde het toch als een straf omdat ik eigenlijk niets teweeg heb gebracht en/of omdat ik mijn stemmen, positief en negatief, de baas probeerde te zijn.

Het gewicht van het leven op je schouders

Het is heel makkelijk om jezelf dan de schuld te geven van alles. Zo voelt het dan, je draagt het gewicht van het leven op je schouders, niet in de eerste plaats die van je ouders. Als je zogenaamd een messias bent waar iedereen op heeft gewacht, hoe kunnen dan je ouders zo zwaar getroffen worden door kanker. Hoe kan het dan dat je zelf een teelbal verliest. Waarom gebeurt dit als je tot zoveel in staat hoort te zijn. Hoe komt het dat je het niet voor elkaar krijgt om ook maar iets groots te realiseren.

Van 3 tot en met 8 juni is het de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid. Deze week ben ik begonnen met een fikse verkoudheid. Heel goed komt dat natuurlijk nooit uit, maar op dit moment ben ik bezig met een fundraiser. Een tegenvaller die mij zomaar kan triggeren. Dat het ook nog precies deze week gebeurt. Het moet en kan geen toeval zijn.

Zelfliefde

Zelfliefde is dan het antwoord, want ik moet helemaal niks. Maar het voelt alsof ik mijzelf teleurstel. Het is dan heel snel dat ik last kan krijgen van de negatieve symptomen van mijn ziekte. Voor degene die niet weten wat dat betekent, het is dat wat je niet meer doet. Zoals emotie tonen, jezelf verzorgen etc.

Daarom is het belangrijk niet de balans te verliezen. Juist mijn fundraiser hielp mij de afgelopen weken met de negatieve symptomen waar ik al mijn hele leven mee strijdt. Natuurlijk ben ik druk bezig met de fondsenwerving, maar mijn eigen gezondheid is uiteindelijk het belangrijkst. Daar hoort ook bij dat ik dat beetje energie steek in het huishouden en niet in mijn fundraiser. Al is het maar om de mentale gezondheid van mijn vrouw ook op peil te houden. Een ander punt is dat ik niet heel veel geld meer binnen haal en dat het als een mislukking voelt.

Overwinning

Er zit ook nog aan kant aan deze missie. Door de medicatie die ik neem en door mijn levensstijl, zijn mijn bloedwaarden zo slecht geworden dat je gerust kunt spreken van een metabool syndroom en pre-diabetes. Dus bewegen alleen al is een overwinning op mijzelf en hoeft niet begeleid te worden met elke dag een groot bedrag erbij in mijn fundraiser. Maar toch: de motivatie raak ik al snel kwijt als ik het gevoel krijg dat ik hysterisch in een put aan het schreeuwen ben. Alleen maar om de echo’s van mijn eigen hulpkreten aan te moeten horen.

Mijn fundraiser ‘Baluitdebroeks trapt tegen de grote K’ is voor mij dus ook vooral een manier gezonder te worden. Daarnaast probeer ik dus ermee geld op te halen voor kankeronderzoek, maar ik wil er meer mee. Want nogmaals de kant van kanker waar te weinig over wordt gesproken is hoe het psychische problemen kan veroorzaken. Zeker bij mensen met een aandoening binnen het schizofreniespectrum of een vorm van een depressieve of bipolaire stoornis.

Psychiatrische aandoening en kanker

Dus wens ik dat er meer aandacht komt voor mensen met zware psychiatrische aandoeningen die te maken krijgen met kanker bij henzelf of naasten. Of dat er meer aandacht komt naar wat het doet met de mensen en er vroeg bij zijn als iemand een weg begint te nemen in het hoofd die gevaarlijk is.

Trappen tegen kanker

Van mijn 37ste verjaardag op 17 mei tot en met 3 september ben ik 110 dagen bezig om te proberen 7.777 euro op te halen door 7.777 fictieve kilometer te trappen op mijn hometrainer. Dat komt neer op een gemiddelde van 2 uur trappen op 1 dag.

Dat ansicht voor elkaar krijgen terwijl ik gewoon naar mijn werk moet, mijn vrouw aandacht wil en ik ook nog naar de sportschool wil voor krachttraining, maakt dat er niet veel tijd overblijft. Toch ben ik positief gestemd dat ik mijn doel van kilometers ga halen. Het geld ga ik waarschijnlijk niet ophalen, maar ik doe mijn best!


David “Spookt ergens op het schizofreniespectrum, waar precies gelokaliseerd is nog altijd een serieuze zoektocht. HEMA medewerker met een poëtischer idee over het leven dan een rookworst met of zonder mosterd eten”.

Meer lezen over psychiatrische aandoening en kanker?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

3 reacties op “Zingeving essentieel voor een gezond leven – trappen tegen kanker”

 1. Jos Raaphorst

  Ik heb 3 jaar geleden blaaskanker gehad.
  En draag een potentiele schizo-affectieve stoornis in mij.
  Mijn zingeving is in aanraking komen met liefde, waardoor je je draagkracht verhoogd.

  Groetjes Jos.

 2. Jos Raaphorst

  Ik heb 3 jaar geleden blaaskanker gehad.
  En draag een potentiele schizo-affectieve stoornis in mij.
  Mijn zingeving is in aanraking komen met liefde, waardoor je je draagkracht verhoogd.

  Groetjes Jos.নমস্কাৰ

 3. Dag David,

  Heel erg goed verwoord. Je bent goed bezig. Was ik maar zo sportief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *