Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Het fnuikende van comorbiditeit (en een heilzame ervaring)

blog- het fnuikende van comorbiditeit

Graag wil ik met jullie mijn ervaringen delen aan de hand van een aantal onderwerpen uit mijn leven: emotionele verwaarlozing, somatische tinnitus, psychose, slapeloosheid, de ggz en tenslotte somatic experience.

Hieronder beschrijf ik bedoelde ervaringen c.q. onderwerpen.

Emotionele verwaarlozing

Emotionele verwaarlozing loopt als een rode draad door mijn jeugd en zorgde ervoor dat het leven geregeld een kwelling werd. Ik voelde me niet gehoord en stressvol, en keer op keer leidde dat tot extreme reacties.

Die verwaarlozing was sinds 2010 steeds een punt van aandacht bij mij en ik vroeg daarom of schematherapie mogelijk was. Die was alleen in groepen beschikbaar en als ik er nog een label bij kreeg waarschijnlijk ook verzekeringstechnisch wel mogelijk. Dus toen trok ik naar een vrijgevestigde therapeut in Den Haag; maar uiteindelijk vond zij dat mijn problematiek op dat moment onvoldoende was voor schematherapie en hielden we het op gesprekken alleen.

In 2017 opperde mijn toenmalige psychiater om nog een poging te wagen; maar een instelling in Den Haag voor onder andere schematherapie weigerde mij vanwege mijn psychosegevoeligheid.

Somatische tinnitus

In 2020 kwam de somatische (pulsatiele) tinnitus terug: een vorm van tinnitus veroorzaakt door kaak en nek. Het is een continu sissend geluid, bij mij in het linkeroor. Anders dus dan het klassieke oorsuizen, dat veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld gehoorbeschadiging of stress. In 2016 kon het suizen nog worden verholpen door oraalfaciale fysiotherapie en kaakmassage, maar dit keer mochten alle pogingen (CT-scans, fysiotherapie, osteopathie, botox in de kaakspier, chiropractie) helaas niet baten.

Psychose

In 2022 kreeg ik op vakantie met mijn partner in Griekenland een psychose, helaas de zoveelste in mijn leven. De opname-omstandigheden aldaar waren op z’n minst spartaans te noemen en de doctoren vonden het een goed idee mij te drogeren met de dubbele hoeveelheid Haldol van wat in Nederland gangbaar is (20mg). Overschakelen terug in Nederland naar Albilify was vreselijk: ik ondervond verschrikkelijke onrust en stress. Na een tijdje kwam ik in de dagbehandeling, dit ging redelijk voorspoedig en ik was optimistisch over het herstel.

Ik begon hierna aan dagactiviteiten, maar de cursussen yoga, mindfulness en zwemmen waren allemaal vol. Zo kwam ik bij koken terecht, waarvan ik achteraf vond, dat het niet echt voor herstel geschikt is (veel prikkels). De kok schond mijn privacy door in mijn dossier te kijken (de cliëntenraad van de ggz-instelling is nog steeds bezig met de klachten) en ik belandde thuis zonder activiteiten. Ik werd somber en gestresst. Ik schoot in paniek, sliep soms nauwelijks, voelde mij onveilig en was bang voor een terugval in psychose. Zo kwam ik toen bij een respijthuis: een kleinschalige logeerplek voor mensen met psychische problemen om op te laden. Om bij te komen en uit te rusten onder begeleiding van onder anderen ervaringsdeskundigen. Hoewel dit een prettige plek was om afstand te nemen en steun te ontvangen, bleef de innerlijke onrust.En zo mocht ik nu een intake doen bij de ggz voor schematherapie, er moet alleen beoordeeld worden of ik niet te uitgeput ben door de slapeloosheid.

Slapeloosheid

Mijn emotionele verwaarlozing en de zorgen voor een terugval in een psychose door slaapgebrek, en vervolgens het overlijden van mijn moeder in het buitenland resulteerden in nog meer slaapproblemen. Mijn systeem was in overdrive en kon niet stoppen. Daarom mocht ik deelnemen aan een cognitieve slaapcursus, maar tot nu toe ben ik te uitgeput om het huiswerk bij te houden. Een grote trigger voor de slapeloosheid is ook de tinnitus; die werd in 2022 weer een probleem doordat mijn draagkracht lager was en ik slechter sliep. Dit keer nam ik contact op met een tinnitus-psycholoog en kwam op de wachtlijst. Ook bij de ggz trok ik weer aan de bel.

GGZ

Bij de ggz merkte ik dat het omgaan met klachten zoals het jeugdtrauma en de somatische tinnitus lastig was. Ik zocht contact door veel te mailen en dat resulteerde denk ik in een onderschatting van mijn situatie, waardoor ik me nog minder gehoord ging voelen.

Somatic experience

Ik heb een korte ervaring gehad met somatic experience, een lichaamstherapie voor traumaverwerking. Deze therapeut bood aan om mijn systeem tot rust te brengen. Niet zozeer door met ingewikkelde traumabehandeling aan de gang te gaan, maar met lichaamsgerichte therapie. Bij haar kom ik helemaal tot rust en kom ik weg uit mijn hoofd. Ik zak in mijn lijf en kan me volledig ontspannen. Ik had dit veel eerder moeten doen.

Afbeelding creative commons (Pixabay)

Reacties

2 reacties op “Het fnuikende van comorbiditeit (en een heilzame ervaring)”

 1. Iris

  Indien Pien behoefte heeft aan gratis advies voor tinnitus?

  Als ik Pien haar klachten zo lees, dat de tinnitus aan een kant zit. Doet mij vermoeden dat het “mogelijk” een zeldzame aangeboren kaak afwijking kan zijn, zoals bijvoorbeeld onderbeet

  Ik heb hier onlangs zelf een blog over gemaakt. Overspannen kaakspieren kunnen TMJ klachten veroorzaken. Het sissend geluid is waarschijnlijk een onsteking of overactieve spier, waar iemand met kaakfysio of diy oefeningen niet zo simpel vanaf komt, omdat deze oorzaak aan binnenkant schedel zit. De kauwspieren rondom het oor ook verbonden zijn aan de gehemelte en bovenkaak.

  Zelfs als ik stress vermijd blijft tinnitus. Ik herken mezelf in de klacht van tinnitus aan linkerkant oor. Een gnatholoog of kaakchirurg kan testen doen of iemand (on)juiste beet heeft. Momenteel ben ik in behandeling voor een beugel. Kaak of tand correctie kan tinnitus erger of minder doen maken. De pijn aan mijn kauwspieren was voor mij de afweging waard om beugel en kaakoperatie traject in te gaan.

  Ik dank Pien voor haar artikel. Fijn dat de somatic experience voor Pien werkt met het tot rust komen. Pien heeft mij ook geïnspireerd. Ik wens Pien succes en bovenal veel sterkte.

  Groet, Iris
  Tinnitus deskundige

  1. Pien

   Hallo Iris, dank voor je reactie! Het zit bij mij inderdaad ook in het kaak gebeld, het lijkt op een vat dat knel zit wat ik hoor. Bedankt voor de tips en ervaring en fijn dat de blog jou inspiratie geeft! Bedankt en ook voor jou veel succes gewenst.

   Pien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *