Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Van onschuldige voetbalstunts naar een eigen ontwikkelingsportfolio

Jean Hemmo Dineka maakt voetbalfilmpjes van zijn voetbalstunts. Een nuttige en effectieve manier om over je vaardigheden te reflecteren.

Jean Hemmo Dineka maakt video’s van zijn voetbalstunts. Hij ziet het als een zeer nuttige en effectieve manier om je eigen voortgang bij te kunnen houden en met anderen over je (voetbal)vaardigheden te reflecteren.

Als ik familieleden, vrienden, oude collega’s, kennissen of zelfs andere mensen mijn voetbalfilmpjes op mijn Instagram-, Twitter- of Facebookpagina laat zien, krijg ik vaak naast geweldige lovende reacties ook de terechte vraag te horen van:

Jean, waarom heb je besloten om video’s van je voetbaltrucs te maken? Wil je soms later graag een profvoetballer, zoals Soufiane Touzani, Jeand Doest of andere bekende profvoetballers worden, ofzo?

Dit klinkt nu misschien een beetje gek wat ik ga zeggen

Maar in het begin was het maken van video’s van de voetbaltrucjes die ik kon doen meer gericht op het toen realistische idee dat ik had gehad, waarbij ik later bepaalde trucjes door een ongeluk bijvoorbeeld niet meer zou kunnen doen. Of dat ik het gewoon zou vergeten, doordat ik het zelf niet vaak heb willen of hoeven te gebruiken als ik met vrienden of andere mensen aan het voetballen was.

Voor mij gold en geldt nog steeds overigens de kerngedachte: zo eenvoudig en effectief mogelijk  voetballen

Dat wil zeggen: zakken, verdedigen, de bal overspelen naar andere spelers en samen doelpunten maken. En alleen panna’s uitdelen als er geen andere uitweg is. Bovendien deed ik dat, en daar ging het voor mij met name om, om mijn verlegenheid te overwinnen, om mezelf te presenteren en om een positiever zelfbeeld te krijgen.

Maar nu heeft het maken van voetbalvideo’s een belangrijkere rol gekregen

In de loop der jaren kwam ik via mijn video’s weer in contact met veel oude bekenden en vrienden van mij, waarna we afspraken om ergens te gaan voetballen. Verder stelde dit mij in staat om meerdere gesprekken met nieuwe mensen te openen. Het liet me ook inzien dat ik onbewust andere mensen heb geïnspireerd om hun voetbalvaardigheden te laten zien en verbeteren door middel van video’s. Of dat ik zelfs mensen heb gemotiveerd om te gaan voetballen. Dat vond ik een heel bijzondere, maar mooie gewaarwording.

Het is natuurlijk fijn als je video’s op sociale media veel respons en likes opleveren. Maar het zijn meer de tips en tops die veel voor me hebben betekend en mij een betere voetballer hebben gemaakt dan ik in het begin was. De adviezen kwamen soms van voetballers die meer gevorderd dan ik waren of van de échte profs onder ons over hoe je aan je vaardigheden kunt werken.

Dit alles heeft me tot nu toe echt geholpen en het heeft mij zeker gemotiveerd om door te gaan. Ik zie het ook als een zeer nuttige en effectieve manier om je eigen voortgang bij te kunnen houden en (met anderen) over je voetbalvaardigheden te reflecteren.

YouTube player
Video – Soccer skills JHD met voetbalstunts

Daarnaast zie ik de eerste video als een soort vertrekpunt

De volgende video als een bestemming waar je naartoe wilt werken en waar je je vooruitgang aan andere mensen kunt laten zien. Omdat ik altijd al geïnteresseerd in design en het maken van filmpjes ben geweest, ging alles heel goed samen.

Zou ik andere mensen willen aanraden om het ook te doen? Jazeker!

Omdat het niet alleen heel leuk is om te doen, kan het zoals gezegd ook heel nuttig zijn om de voortgang van je eigen ontwikkeling van de hobby die je graag beoefent – in mijn geval is het voetbal – of die van anderen te volgen, maar het geeft je ook een positiever zelfbeeld, het versterkt je reflectievermogen  en het helpt je om jezelf beter of in ieder geval comfortabeler te presenteren.


Jean Hemmo Dineka is een fervente taalliefhebber, autodidact, familiemens, online privé taaldocent Nederlands (freelance), (freestyle) voetballer in wording, levensgenieter en voormalig tekenaar en schrijver.

Tip! Je kunt de video’s van Jean Hemmo dineka bekijken op zijn YouTube kanaal!

Meer lezen?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *