Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Van wanhoop naar hoop – durf te geloven en leven

Dinette schrijft over mensen die getraumatiseerd zijn door erg moeilijke ervaringen en gebeurtenissen maar die  toch herstel mochten vinden. 

Geraakt werd Dinette door het stuk van Jim van Os. Hij schreef over de wens van sommige mensen in de psychiatrie tot euthanasie. Uiterst zorgvuldig en meelevend formuleerde hij een boodschap van hoop. Van mensen die diep gekwetst en getraumatiseerd zijn door de meest moeilijke ervaringen en gebeurtenissen maar die toch herstel mochten vinden. Dinette schreef een blog over van wanhoop naar hoop

Waar het donker overheerst

Die woorden van bemoediging raken me diep. Zelf heb ik tijden zonder, zo leek het, uitzicht gekend. Zware zwarte dagen, angstig als wegzakken in een moeras, vast in de verwarring van een gebroken geest. Als je zo vastloopt lijkt de weg dood te lopen en lijkt de dood een uitweg. Immers je ziet geen hand voor ogen, weet niet meer waarheen je zou kunnen gaan.

Laat het Licht mogen doordringen

Hoe waardevol zijn dan de woorden van iemand die naast je gaat staan. Je ziet en hoort, niet wegkijkt maar meeleeft. We leven in een wereld die zo vluchtig, snel gehaast is. Waar geen tijd lijkt te zijn om pijn te mogen voelen. Wonden schoon te maken, te verzorgen en te verbinden. Toch weet ik dat ze er zijn, mensen die kunnen luisteren, troosten, hulp op maat geven wellicht door specifieke behandelingen.

Blijf zoeken naar mogelijkheden

Welk stempel heb jij al?
Het lijkt in deze tijd nodig om een etiket te geven en zo te bekijken welke zorg passend is. Hoe gemakkelijk wordt de mens zelf over het hoofd gezien. De blik te snel afgewend, het werkelijke probleem niet eens gezien of besproken. Misschien lijkt het gemakkelijk om te zeggen dat iedereen gehoord moet worden. De realiteit is toch zo anders. Toch pleit ik voor de benadering die Jim van Os beschrijft. Blijf zoeken naar mogelijkheden. Hoor de verhalen van mensen die geen kant meer op leken te kunnen maar die nu een zinvol bestaan mogen hebben.

Hoop voor de toekomst

Mijn wens…
Het liefst zou ik iedereen die in nood is willen zeggen: geef niet op, durf te kijken naar de toekomst. Blijf zoeken naar mensen met een open oor en hulpverleners die gericht hulp kunnen bieden. Deel je zorgen, spreek het uit, durf te geloven en leven, je bent waardevol en nodig hier en nu met hoop voor de toekomst. Er is een weg van wanhoop naar hoop, zodat mensen die getraumatiseerd zijn door ervaringen en gebeurtenissen toch herstel kunnen vinden. 


Dinette is een vrouw van midden veertig die al ruim twintig jaar te kampen heeft met psychische problemen. Meerder opnames meegemaakt. Gelukkig getrouwd en zelfs moeder mogen worden van drie prachtige kinderen. Een leven met diepe dalen maar ook schitterende hoogtes. Kwetsbaar maar dankbaar.

Meer lezen over de weg naar herstel?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

2 reacties op “Van wanhoop naar hoop – durf te geloven en leven”

 1. Ha Dinette,
  Bedankt voor je mooie en hoopvolle blog over het licht laten doordringen, de pijn van een stempel en het belang van hoop voor de toekomst. Ja, iedereen is waardevol!
  Lieve groeten,
  May-May

  1. Dinette

   Dag May-May,
   Hartelijk dank voor je reactie.
   Elk mens is kostbaar en waardevol!
   Laten we die boodschap laten horen aan iedereen.
   Hoopvolle groet, Dinette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *