Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Verslaving en Abilify – Ervaringsverhaal

abilify

Vijftien jaar gelden was hij daar, de psychose. Dolend in mijn waar geworden fantasiewereld vertrok ik van huis en haard alles achterlatend. Medicijnen moesten mij weer terug de realiteit in brengen, wat ook gebeurde. 

Naast de negatieve symptomen kreeg ik er ook “gratis” een gevoeligheid voor verslavingen bij: alcohol, drugs, gokken, het maakte niet uit, de bevrediging was onvoldoende en het moest meer en meer. Uiteindelijk was ik gestrand met een kapitaal aan schuld en zwaar onder de medicijnen (antipsychotica en de benzo’s).

De bevrediging was onvoldoende en het moest meer en meer

Dit moest anders! Maar hoe? Vele therapieën gehad, opnames, Libermann trainingen en zo verder, kortstondig succes gevolgd door afglijders en complete terugvallen. Het leek hopeloos.

Zou ik ooit weer normaal kunnen functioneren?

De benzo’s maakten me overdag tot een levende zombie, onder begeleiding en opname ben ik hiervan afgestapt. Met succes! Mijn geest werd helderder en verloren vaardigheden als vlijt en ijver waren weer daar. Echter die drang van het kansspelen en te gebruiken bleef en daarmee bleef ook de schuldenteller oplopen. Na een jaar zonder benzo’s te hebben gebruikt durfde ik ook de stap aan mijn antipsychoticum (Abilify) af te bouwen, uiteraard onder begeleiding.

De angst om opnieuw psychotisch te worden was daar, maar ik durfde het aan

Iets opmerkelijks gebeurde met mij. De rem op mijn gezond boerenverstand was er opeens weer. Zonder enige vorm van aanleiding nam ik drastische maatregelen om het kansspelen en gebruiken te stoppen. Geen voornemen of een aanpak volgens een therapie…

Heel raar, maar de duivel in mij is overleden

Ik leg de relatie met verminderd gebruik van Abilify. Dit middel blijkt dus mijn innerlijke “rem” te hebben geblokkeerd. Nu ik nagenoeg niets meer neem, is die rem weer daar en controleerbaar door mijzelf. Een stukje verantwoordelijkheidsgevoel is terug en dat gevoel is jaren en jaren weggeweest.

Ik leef weer…


Hans (pseudoniem)

 

Reacties

10 reacties op “Verslaving en Abilify – Ervaringsverhaal”

 1. Marit Lotze

  Ik gebruik ook Antipsychotica en sindsdien ben ik verslavingsgevoelig….het kan mij niet eens schelen welke, alles wat je maar happy kan maken. Pfffff.
  En een vriendin van mij gebruikt Antidepressiva en heeft ook last van verslaving.
  We zijn allebei altijd hartstikke moe en nergens zin in, zien overal tegen op. Maar met bv drugs dan zijn we energiek, hebben overal zin in en happy.
  Ik begin nu te denken dat we allebei verslavingsgevoelig zijn door die medicatie.
  En mijn vriend heeft adhd en ik begreep daardoor dopamine te kort en hij is ook verslavingsgevoelig.
  En mijn vriendin heeft ook nog add dus ook via die weg dopamine te kort.
  En ik ben hsper super gevoelig maar die medicatie vlakt af dus misschien nog een reden voor mij dat ik naar dopamine zoek want zonder het super gevoelige, wat voor mij normaal is, vind ik alles ook nog saai.
  Sjonge jonge

 2. Stephanie

  Ik heb een vergelijkbare ervaring: met een zeer lage dosis Abilify (aripiprazol) nam ineens mijn koopgedrag enorm toe. Alles wat ik een beetje leuk vond, moest ik hebben. Ik had het verband met de medicatie niet gelegd maar nu ik een maand of twee gestopt ben met de medicatie merk ik ineens dat die koopdrang enorm afgenomen is.

 3. Sabine

  Ik herken mezelf hierin. De eerste paar maanden hielp abilfy goed. Daarna had ik het gevoel alsof ik iets miste. Opgevuld met drugs. Het lijkt idd dat abilfy verslavingsgevoeligheid aanwakkert. Misschien andere antipsychotica ook? Ik zit nu zwaar aan de medicijnen en ik wil er dolgraag vanaf.

 4. Pieter Plugjes

  Het Lareb reageert niet terug aan de gebruiker en doet nader onderzoek voor zover ik weet, van mij zijn er ook meldingen via behandelaar of verpleegkundigen naar het Lareb gegaan, de melding en dat was het dan. Op zich al fijn dat er een melding naar het Lareb kon, dat kan een persoon zelf ook niet doen dat moet gesignaleerd worden door de melder in functie.

  Je kunt de site van Lareb bezoeken over alles in de apotheek, dus schrik je niet te pletter bij een volgende medicatie, bij interpretatie van de cijfers en klachten die je gaat zien.

  Suc6!

 5. Hans

  Het is gemeld bij het LAREB, ik wacht nog op reactie

 6. SAN75

  Beste Hans,

  Van de drie stoppen met roken medicijnen, zijn er twee die juist dopamine stimuleren.
  Mijn boeren verstand zegt me dan dat als je met anti-psychotica 75 % van de dopamine blokkeert , dat je inderdaad verslavingsgevoeliger wordt. Misschien gaat hetzelfde wel op voor alcohol. Maakte jij ook mee dat verslaving vooral als eigen gedrag werd gezien? Of onderkennen professionals ook dat Abilify je verslavingsgevoeliger maakte?

  Dank voor je blog.

  Met vriendelijke groet,

  SAN75

 7. Hans

  Beste Pierre,

  Je verhaal, reactie en daaruit de sprekende frustratie van het zoeken naar HET medicijn wat alle problemen doet vergeten klinkt mij de oren als het kijken naar een spiegel. een waslijst aan medicijnen die ik ooit gebruikte kan ik je ook voorleggen. Blijft gewoonweg de vraag of al die medicijnen niet allen de kwaal wegnemen maar ook een stukje gezond boerenverstand.

  Veranderingen in je leven beginnen uiteindelijk bij jezelf. Alleen jij kan op die knop drukken van “het moet anders”

 8. Pierrre

  Beste Hans,
  Dank voor het delen.
  Na 2004 kreeg ik allerlei soorten anti psychotica.
  Na Olanzapine, Haldol ging men eens Abilify uitproberen, binnen aantal weken was ik er vanaf door dat wat het ontketende, activiteit die richting een dikke manie ging, ontregeling al om, die er al was door ervaring psychose 2004, die mijn eigen aandeel was door klooien met anti depressiva.
  In die tijd heb ik een alcohol verslaving ontwikkeld, ik sliep eerste drie jaren onder invloed van de eerdere anti psychotica. Erna nog een toer langs Orap, Seroquel, Risperdal, Orap. Die mensen experimenteren graag is nu mijn overtuiging, ernaast nog meer psychofarmaca als Lithium, Depakine. Alle benzo’s tot aan hoge dosering rohypnol.

  Inmiddels is het 2017 op zijn end.
  Heb ik geen psychofarmaca meer en de alcohol verslaving aan gewerkt, Refusal nog tijden genomen als inbouw beveiliging, wat geen garantie biedt omdat de een beetje hoofdpijn krijgt en de ander in ziekenhuis komt en men niks voor de persoon kan doen. Dacht je de hel gezien te hebben, zeggen mensen die het deden dan leer je de hel kennen. Na youtube opname van een bekende alcohol verslaafde, als ik, en wat erna gebeurde in dat leven heb ik me die combinatie uit mijn hoofd gezet. Was op zich wel aardig dat de partner erna nog een ambulance belde.

  Abilify noem ik Abillifly, denk dat je de Fly erin wel begrijpt.
  Net als Halfdol, Nikssnap, Zero+Kwel, Oorflap enz.

  Ben content met je successen op persoonlijk gebied en wens je best.

 9. Saskia

  Beste Wilma,

  Niet iedereen reageert hetzelfde op antipsychotica en niet iedereen heeft dezelfde bijwerkingen. Ik had een vergelijkbare slechte ervaring met Zyprexa, terwijl dat bij anderen juist goed helpt. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat antipsychotica ook averechts kunnen werken en aan de bel te trekken als dat zo is, maar raak niet meteen in paniek. Zoals ik al zei, het is bij iedereen anders.

  Groet, Saskia

 10. Wilma

  Oh jee,mijn zoon is een aantal weken geleden gestart met abilify terwijl hij hiervoor ook een verslavingsprobleem had,hij is trouwens ook ontzettend suf,echt absurd!bedankt voor je verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *