Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Rianne Levi

Rianne Levi werkt als ervaringsdeskundige, 3 principe facilitator en IZR practitioner. Voor meer informatie kun je de website van Rianne raadplegen.

Rianne heeft ook een boek geschreven: Gestreept door het leven. Dit is gratis te downloaden van de website denkpunt.nl.

3 principes – ervaren van gedachten en emoties

3 principes - Blog over het ervaren van gedachten en emoties

Eerder schreef Rianne over het ervaren van gedachten en emoties en de spiegel van heelheid, en dat de 3 principes haar manier van kijken naar het leven hebben veranderd.  Vandaag meer van Rianne over de drie principes. “Eigenlijk ben ik weer thuis gekomen.”

De 3 principes zijn het werk van Sydney Banks. Hij was een Schotse lasser. Geen geleerde psycholoog of godsdienstleraar. Hij kreeg tijdens een speciale ervaring een inzicht. Het was een simpel inzicht dat eigenlijk niet nieuw was want het beschrijft enkel hoe de menselijke ervaring werkt. Vele religies en wijsgeleerden schrijven hier ook over, ze beschrijven in verschillende woorden allemaal hetzelfde. In Amerika en Engeland zijn de 3 principes al meer bekend, ze worden gebruikt door psychologen en psychiaters en ook op scholen onderwezen (spark curriculum). De 3 principes zijn; Mind, Consciousness, Thought. In het Nederlands zou ik e.e.a. vertalen naar Ziel, Bewustzijn, Gedachten. Deze drie woorden zeggen je misschien niets, maar elke menselijke ervaring is er enkel door deze 3 principes, je ervaart door deze principes

Jij bent in dit leven gekomen

Je hebt er waarschijnlijk niet om gevraagd en toch ben je op een specifieke plek. Je bent in een lichaam en er is een levenskracht in je, je hart klopt vanzelf, je longen ademen, je voeding verteert, wondjes genezen en dit gebeurd allemaal zonder dat je er over hoeft na te denken. Deze levenskracht of levensenergie zit ook in alles in de natuur, een zaadje van lavendel wordt geen tulp, het zaadje van lavendel wordt een lavendel plantje. Misschien snap je niet waar ik naar toe wil, maar alles in de natuur heeft een specifieke groei kracht. En jij bent specifiek jij, je bent (metaforisch) misschien lavendel, misschien tulp, of roos, maar als je probeert een madelief te zijn dan wordt het lastig in het leven. Jij bent een ziel, een essentie, mind, en je bent verbonden met al het andere van de natuur die ook deze levenskracht heeft. Je denkt misschien dat je op jezelf kan bestaan maar dit klopt niet. Want enkel als je ouders er al niet waren, was jij er niet. Als er geen bomen meer zijn, kunnen wij niet ademen en bestaan. We zijn onderdeel van een geheel, een planeet, die alles en iedereen nodig heeft om te bestaan. Zonder bijen is er geen bestuiving, daardoor geen vrucht, daardoor geen voeding voor dieren, daardoor geen nieuwe bezaaiing. Het is een systeem dat afhankelijk is van elkaar, en ieder heeft zijn plek of rol, ook jij en ik zijn specifiek nodig in dit leven, anders waren we er niet.

Nu heeft de mens ook het vermogen gekregen te kunnen denken

dit is een hele mooie krachtige creatietool. Je kunt jouw leven van binnenuit naar buiten creëren. Wat bedoel ik hiermee? Stel dat twee mensen op een bankje zitten, en ze kijken beiden naar een park. Dan kan het zijn dat ze beiden iets anders zien of interpreteren. De één ziet misschien een chagrijnige buurman, maar dit ‘chagrijnige’ is eigenlijk al een interpretatie die van binnenuit gemaakt wordt. De ander ziet misschien een ‘man in gedachten’. Gedachten maken ook dat we ons op een bepaalde manier voelen. We voelen soms vreugde, verdriet, angst, boosheid, afkeer, liefde, of schuld en schaamte. Gedachten die we aannemen als waarheid worden onze overtuigingen. Maar ook zorgen deze gedachten en bewustzijn, dat we een heel special effect ervaren en voelen. Ons lichaam maakt allerlei stofjes aan, waardoor me ons opgejaagd voelen, of juist ontspannen. Dit besef dat je alles van binnen naar buiten interpreteert is een waanzinnige shift geweest voor mij.

Ik heb een vrij heftige jeugd gehad van mijn 14de tot mijn 19de

Op die leeftijd kende ik periodes van depressie, periodes van angst, en lange periodes van opname. Er waren veel gedachten als ‘ik ben waardeloos’, ‘niemand is te vertrouwen’ ‘het leven is zwaar’ ‘ik ben te ingewikkeld’. Deze gedachten maakten me niet echt vrolijk, maar deze gedachten had ik wel aangenomen als mijn waarheid. Het maakte dat ik alles somber inzag. En ook dat er  lichamelijk van alles gebeurde zoals tekorten aan serotonine. Wat anderen me ook lieten zien, het kwam niet helemaal binnen omdat ik zo gefocust was op alles wat mis ging, of alles wat pijn deed.

Nu zijn er veel methodes die juist dan de focus gaan richten op positief denken maar dit is eigenlijk ook heel onnatuurlijk voor een mens. We denken de hele dag door een stuk of 60.000 gedachten en soms vinden we die gedachten leuk en soms niet. Met sommige gedachten doen we iets, maar met andere doen we niets. Gedachten komen gewoon op, daar doe je eigenlijk vrij weinig aan.

Het besef dat jij degene bent die iets met die gedachten kunt doen ja of nee, heeft heel veel veranderd in mijn leven

Eigenlijk ben ik weer thuis gekomen zoals ik het nu zou zeggen. Er veranderden dingen vanzelf zonder dat ik er krampachtig voor aan het oefenen was. Zoals ik eerder al schreef, iedereen is een ziel, een essentie, waardevol. Dit is als een diamant, enkel hebben we ook het vermogen te denken dat we dit niet hebben. We hebben gedachten, gevoelens, en ervaringen deze kunnen als modder over de diamant komen. Thuis komen was deze modder wegvegen, doorzien dat gedachten niet per se waarheid zijn. Let wel, dit was echt niet altijd een vrolijk proces. Soms voelde ik pijn, verdriet, angst of boosheid, maar dit kon ik ervaren met het besef dat het modder was. Deze emoties gingen door me heen, en soms voelde ik me erdoor meegesleept. Maar telkens werd ik weer eraan herinnerd dat ik niet de modder was maar de diamant. Als iemand je herinnert aan je essentie, je innerlijke wijsheid, je psychisch welzijn, dan kunnen alle gedachten en emoties ervaren worden, en ontstaat er veel meer draagkracht.

Ik ben inmiddels al 12 jaar gelukkig

Maar dit betekent niet dat ik me nooit verdrietig voel, of boos, of bang. Toch is het anders dan vroeger, want ik kan geluk en verdriet tegelijkertijd voelen. Ik kan telkens kijken naar mezelf, ‘hé, welke gedachte geloof ik hier dat ik me nu in de kramp voel?’ En soms wordt ik toch even meegevoerd door de modderstromen van gedachten en verlies ik voor een kort moment mijn essentie. En ook dat is allemaal oké, want het is allemaal onderdeel van mijn menselijke ervaring.

Foto creative commons o.a. piqsels

Reacties

2 reacties op “3 principes – ervaren van gedachten en emoties”

 1. Ell

  Ik leerde van mijn Boeddhistische leraar, Mingyur Rinpoche, dat onder al onze gedachten en handelingen, van de meest simpele tot de meest negatieve eigenlijk altijd een beweging van liefde en compassie zit. Liefde omdat je probeert geluk te voelen, compassie omdat je probeert lijden te vermijden.

  Zo ontdekte ik onlangs dat onder al mijn zelfhaat en zelfstigma eigenlijk een enorme liefde zat, een enorm verlangen naar verbinding met mensen, met de maatschappij, naar goed zijn. Alleen werd dat door verwarring en misinformatie tot iets vervormd dat alleen maar meer pijn veroorzaakte in mezelf en de afstand alleen maar groter maakte.

  En ik probeer in te zien dat de negativiteit van anderen ook door angst en onwetendheid en onmacht wordt veroorzaakt. Dat maakt het niet goed, maar het zorgt er wel voor dat ik zowel het verkeerde van de actie als het inherent goede van de mens daarachter kan zien. En dat geeft mij weer op een of andere manier mijn macht en mijn eigen kracht terug.

 2. Vlinder

  Heel mooi geschreven !!! Zo kan je voor jezelf mooi het onderscheid maken tussen iets ervaren of iets zijn. Of waar kramp op zit of wat haast ‘vanzelf ‘gaat. Ik ben ook wandelend op dit pad.

  Fijn dat jij het al echt eigen hebt kunnen maken 🤗🤗

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *