Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Marco de Winter

Marco de Winter (4 januari 1981, geboren te Terneuzen) leeft ondertussen al bijna 8 jaar op een woonlocatie van Zeeuws Gronden! Vroeger dacht hij: dat is niets dat dagbesteding. Nu is hij allround kunstenaar! Dat hij deze mogelijkheid heeft gekregen vindt hij fantastisch!

Bewust omgaan met alcohol – mijn gezondheid

Marco worstelt, hij wil gezonder leven, maar roken en drinken zijn ook gezellig. In de blog bewust omgaan met alcohol zijn herstelverhaal.

Marco worstelt met dat hij aan de ene kant gezonder wil leven, maar roken en drinken ook gezellig vindt. Hij heeft al veel stappen gemaakt in het minderen, en hij is overgestapt naar alcoholvrij bier. In deze blog over bewust omgaan met alcohol zijn verhaal.

Ik ben een zware drinker geweest

Het maakte inderdaad een beetje mijn hersens kapot. Doch ik leefde met een schizofrene stoornis en had het eigenlijk niet zo door, omdat ik dacht dat ik niet alleen was. Het in mijzelf leven!

Alcohol ben ik gaan vervangen door 0.0% bier

Nog vier tot zes blikjes per dag. Ik hoor veel vrouwen over dat ze alcohol niet lekker vinden. Sinds ik dit bier drink vind ik bier echt vies. 0.0% vind ik nu echt lekker, gewoon één of andere aroma.
Van de een op de andere dag ben ik gestopt met drinken, maar dronk eigenlijk al jaren niet veel. Ik denk dat ik tussendoor een terugval heb gehad of niet echt meer weet of ik gestopt was of weinig dronk. Mmm raar!

Tja ik ben alleen en leef nog steeds in mijzelf

Dat maakt alles nog erg moeilijk. Ik ben ook geen ‘agenda’ die zegt van de afgelopen jaren heb ik dit allemaal gedaan. Maar ik heb in ieder geval geen afkickproblemen gehad. Het was zelfs zo dat wanneer ik ochtenden wakker werd ik geen rare gedachten meer had.

Nu wil ik ook stoppen met roken

En een betere leefsituatie creëren. Maar ik moet nog een heel eind! Zo’n situatie! Hoe creëer je dat? Wie gaat mij erbij helpen? Tandenpoetsen vind ik dagelijks al moeilijk.
Ik ben opgegroeid met alcohol en ik kon mijn pa vroeger wel alcoholist noemen, maar dan een kleine alcoholist net als mijn moeder die eigenlijk nog iets minder dronk.
Daarentegen dronk ik stukken meer, maar het was redelijk gewoon thuis. Hen zeggen dat de tijden veranderen! Alcohol is niet meer lekker en roken ook niet. Maar ik rook in plaats van tien sigaretten er nu vijf meer.

Ik ben een hele metamorfose begonnen toen ik negen jaar geleden ben opgenomen

Ik leerde één peuk per uur te roken en vond dit erg moeilijk. Soms deed ik er eentje meer op een uur. Dronk indertijd weinig, maar begon toch weer af en toe wat meer te drinken tot ik kapot was van te veel energie en ik weer ging joggen, fitnessen en met tijden ook nog kickboksen. Dat was echt zware cardio. Een les duurde ook anderhalf uur. Alcohol leek mij een sfeer. Ik dronk vanwege de bezigheid, want ik heb nooit afkickverschijnselen gehad. Van de één op de andere dag gestopt. Wel had ik twee jaar geleden die terugval, die erken ik nu, da’s ook positief. Maar het bracht mijn conditie erg omlaag. Gelukkig een beetje, want ik had totaal geen rust meer. Doch die vijf blikken 0.0% bier is ook niet goed.

Sport, daar krijg ik weer erg veel bewegingsdrang van

Nu sport ik ook weer, wat ik tijdens de corona weinig deed omdat ik andere hobby’s had. Ik vond boetseren en fotograferen leuk. Sport is echter de meest relevante manier om gezond te blijven. Denk hierbij niet aan topsporters. Dan ben ik liever een bekende rapper ofzo.

Maar sport en dagbesteding brengen voor mij de ideale combinatie

Sociale omgeving en gezondheid. Maar!!! Hoe moet ik nu de puntjes op de i gaan zetten? Iets minder eten, iets meer sporten, niet meer roken en ook wat minder 0.0% bier drinken. Ook snoepen laten!
Dan heb ik het ook niet over dat wanneer ik met een maatje uitga en wij dan soms toch stiekem drie of vier biertjes drinken. Of hier in de plaatselijke bar er nog vijf shotjes bijdoen. Dit is voor mij wel een beetje een ‘loser-moment’. Maar in het café ben ik een matige klant, zoals zij dat noemen, die na twee uurtjes alweer weg is.
Wat moet ik verder doen? Het leven is voor mij moeilijk, zoals jullie nu merken. Maar daar is ook niet iedereen zich van bewust. En dan komt daar ook nog de coronacrisis bij. Ik probeer gezond te leven en daar een punt van blijven te maken.

Maar ik vind ook een peukje nog lekker en lijkt alsof in de ‘zorg’ juist deze ongezonde leefstijl normaal is

Ja ik ben zielig en ziek en ongelukkig. Aangezien ik daarom toch vroeg doodga, waarom zou ik nog voor mijn lichaam gaan zorgen? Dat vraag ik me vaak af. Een oude man hier rookt de hele dag door beneden in zijn stoel, buiten en op zijn kamer. Naja ik rook al jaren buiten, maar wel soms bijna dertig sigaretten. Tijd met dringend stoppen was voor mij vijftien peuken. Dat is een groot verschil.

Ik moet mij weer gaan aanpassen

Ik moet weer terug naar die vijftien sigaretten. Vooral nu ik weer het sporten en wandelen ben gaan doen. Tja wandelen is beter dan dat je dagelijks veel sport. Werken en die discipline gaat moeilijk. Ik ben slim, maar niet opgeleid. Dus dan maar plan B.

De ongezonde leefstijl moet weg

Ik begin mij nu fit te voelen en ik denk minder aan sigaretten. Drink langzamer en geniet er meer van, 0.0% bier en een extra bite. Maar binnen het kader van ouder worden moeten er meer gezonde leefomstandigheden komen.

Hiervoor wil ik dolgraag naar een kliniek om al deze lessen te leren

Ik wil mijn leefomstandigheden verbeteren en stoppen met roken en hiervoor een andere invulling krijgen. Maar ik slik ook antidepressiva en antipsychotica. Hierdoor word je ook dik. Al met al zal het bij mij best meevallen en verstand komt met de jaren.
Ben echt benieuwd hoe ik eruit zie over tien jaar als ik vijftig jaar word.

Meer lezen over omgaan met alcohol?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *