Main content

In deze blog deelt Thomas een metaforische en symbolische overdenking. “Ongrijpbaar natuurlijk voor velen, zeer interessant, maar buitengewoon frustrerend voor anderen, zoals het hoort bij een psychiatrisch patiënt.

Meteen metaforisch en diep-symbolisch, een psychoot die lucht over de basis GGZ, de specialistische GGZ, de wal en het schip, de ruimte en alles daaromheen en daarbinnen. Ongrijpbaar natuurlijk voor velen, zeer interessant, maar buitengewoon frustrerend voor anderen, zoals het hoort bij een psychiatrisch patiënt.

Stigmatisering, groots voor velen, klein voor de meesten, is ook een onderwerp in de GGZ

Een beperkt onderwerp misschien, iets wat we niet groot hoeven maken. Dreigend klinkt elk woord en tegenstrijdig met realisme is mijn gedachtewereld. Een keuze of een lot? Het is zo. Pijnlijk of bijwerkend. Het is zo. Zo pijnlijk kan schizofrenie zijn voor een mens als het ruimteschip niet gekeerd wordt. Zo dodelijk ook.

Wellicht interessant is het feit dat ook voor de mentaal-meer-vermogende medemens, vermogend in de zin van vrijheid waarschijnlijk, dat schizofrenie of een psychotisch decompensatie stoornis met alle karakters en kenmerken daaromheen voor de patiënt niet zo interessant is. Het is meer het speelveld eromheen, dat deel ik dus met de zogenoemde andere hulpverleners.

Ik erger me wel dagelijks kapot aan een gebrek aan evidence-based medicine in mijn medicatie beleid, zijnde een professional op dit gebied. Het doet mij dagelijks pijn dat mijn geschiedenis op deze gefrustreerde, licht suïcidale manier voortwoedt sinds 15 jaar. Het maakt mij buitengewoon depressief om de alombekende woorden “tegen beter weten in” nog een keer tentoongespreid te zien worden vanuit overmacht.

Zijnde een sterke knul van 33 lukt het me hierin staande te blijven

Maar wat doe je de wereld aan door dit gewoon lekker voort te zetten? Ik hoop dat het “ruimteschip Aarde” tot bedaren komt en deze wal van psychiatrische fenomenonie een keer laat keren en het mentaal kapitaal ten goede van ons allen wordt ingezet.


Thomas Vijn

Ook van Thomas:

Fotocredits: Thomas Vijn, 2020
  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *