Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames. Zij wenst en hoopt dat er een stevige wind van verandering komt in de reguliere GGZ.

De wereld van werk – drie verschillende werelden

wereld

In deze blog legt Pien uit hoe ze de verschillende werelden van werk ervaart. Werk, vrijwilligerswerk en dagbesteding. Elke vorm van werk blijkt voor- en nadelen te hebben.

Een paar jaar geleden was ik met een goeie vriend naar een tentoonstelling van Jheronimus Bosch. Bosch is bekend van zijn andere werelden en bizarre wezens. Vooral zijn drieluik maakte veel indruk: ‘De Hooiwagen’. Hooi symboliseert het materialisme, geld, bedrog, ijdelheid en genotzucht. De andere twee werelden symboliseren het paradijs en de hel.

Werelden rondom werk, daarvan ken ik er drie

Zo een paar jaar in herstel, ervaar ik ook verschillende werelden: de werkende wereld; de wereld van het vrijwilligerswerk; en de wereld van de GGZ-activiteiten. Mijn vrienden bijvoorbeeld, leven in de werkende wereld.

De wereld van de werkenden

In de werkende wereld wordt over het algemeen druk ervaren: druk om te presteren of tijdsdruk. Er zijn echter geen zorgen om stigma: “Wat voor werk doe je?” is meestal geen probleem op feestjes. In tegenstelling tot werk, roepen antwoorden als: “Ik doe vrijwilligerswerk”, of “ik ga naar groepsactiviteiten”, vragen op. Ze kunnen een ongemakkelijk, of onprettig gevoel geven bij degene die het antwoord geeft.

De wereld van vrijwilligers

In de wereld van vrijwilligerswerk zijn er verschillende groepen mensen: onder andere mensen die geen werk hebben; mensen met meer tijd; mensen met een psychiatrische achtergrond of beperking. Als je zegt dat je alléén vrijwilligerswerk doet, wekt meestal vragen op bij mensen uit de werkende wereld: “Waarom werk je niet?”

Vrijwilligerswerk naast het werk, dat vindt men wél bewonderingswaardig

De waardering bij vrijwilligerswerk is anders: meestal wordt je gewaardeerd om het feit dát je komt werken, in vergelijk met regulier werk. Er heerst doorgaans minder tijdsdruk of prestatiedruk.

De wereld van GGZ-activiteiten

In de wereld van de GGZ-activiteiten zijn er mensen te vinden met een kwetsbaarheid of beperking. Hier valt mij meer zelfstigma op. Mensen doen ook vrijwilligerswerk of alléén GGZ -activiteiten. Er zijn mensen die werken, maar dit is geen meerderheid. In de wereld van de GGZ-activiteiten is er in het algemeen weinig druk en ligt de nadruk op dagbesteding, sport en educatie.

Zijn deze drie werelden te verenigen?

Tijdens het herstel pendel ik tussen deze drie werelden: contact met mensen die werken, vrijwilligerswerk en activiteiten via de GGZ. Alle werelden hebben voor- en nadelen, hoewel ik het werkend bestaan soms idealiseer op bepaalde vlakken. Dit komt ook door herinneringen aan een werkend bestaan.

Ik was toen trots op mijn beroep en wat ik had bereikt

Hoewel, elke wereld biedt kansen om trots te zijn.

Fotocredits: Kate Henderson

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *