Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Eerste hulp bij thuiszitten met psychische klachten

Hulp bij psychische klachten

In de periodes dat werken of een opleiding volgen voor mij niet meer mogelijk was door psychische klachten vormden zich een hoop extra uitdagingen zoals lege dagen en weken.

Hier bespreek ik een aantal tips die voor mij werken om de nadelen van veel tijd hebben te verkleinen en meer te profiteren van de voordelen.

Misschien denk je nu: “Maar ik ben toch thuis om een reden? Ik ben ziek en heb klachten.”

Dat klopt en de situatie van thuis zitten maakte die klachten voor mij zwaarder omdat ik me eenzaam voelde, verveelde, gevoelens van zinloosheid en onterecht schaamte om het thuiszitten had en vooral alle tijd om te piekeren. Manieren weten om die extra druk enigszins verlichten is dan waardevol.

Misschien denk je nu: “Maar ik heb nergens meer zin in. Ga weg met je activiteiten!”

Dat kan heel goed en ik heb het zelf ook ervaren, maar ik wil geen mogelijkheid onbenut laten om, als je een beetje kracht voelt of een opening ziet, je bij te staan met ideeën om het wat makkelijker te maken.

En daarnaast: ik had vaak nergens meer zin in maar een beetje beweging zorgde al voor nieuwe paden in denken, voelen en doen. Daarna bekeek ik de wereld vaak met andere ogen. Ondanks alles de dagen toch een beetje vullen gaf me ruimte om hoop te houden en andere dingen te kunnen verwerken. Ik hoop dat ik je met mijn tips en ervaringen een beetje op weg kan helpen en op nieuwe ideeën kan brengen.

Het is vaak zoeken wat werkt maar het is geen ramp als het niet meteen lukt of niet blijkt aan te sluiten. In het begin toen ik last kreeg van klachten en met mijn opleiding stopte zat ik vaak thuis en speelde de hele dag computerspelletjes. Even weg van alle problemen door in een digitale wereld te duiken. Maar dat was verslavend en zorgde voor isolatie.

De digitale wereld biedt sowieso veel verleidingen om je dag mee te vullen: nieuws en social media in overvloed om te bekijken en op te reageren. Je aandacht is van waarde, soms ook voor de bedrijven die apps ontwerpen dus zullen ze die zolang mogelijk vast proberen te houden, maar wat is goed voor jou?

De eerste tip die ik heb is: houdt ritme en routine

Dat klinkt wat schools maar alles wat je vaker op vaste momenten doet kost minder denkkracht en wanneer je iets vaker doet ook minder moeite om aan te beginnen of vol te houden: de drempel wordt lager.

Dagelijks kan dat bijvoorbeeld op tijd naar bed en op tijd opstaan, ontbijt, lunch en avondeten zijn. Het maakt dat je wat makkelijker grip houdt op je ritme. Binnen die vaste structuur is er nog genoeg ruimte voor spontaniteit en vrijheid.

Ik merkte dat als ik laat opstond ik ook weer laat naar bed ging en dit elkaar versterkte en me geen goed deed. Vaak is de wereld ’s morgens nog stil en komt langzaam tot leven. Een fijn moment om gebruik van te maken en ik voel me vaak meer onderdeel van de maatschappij.

Ritme kan ook wekelijks zijn: stel je wilt op een vast moment in de week gaan tennissen. Daarmee kom ik op de volgende tip:

Maak een activiteit op jouw maat

Misschien vind je het een te grote stap om meteen bij een tennisclub te gaan of op tennisles.

Je kunt dan ook vragen of een vriend of kennis met je gaat tennissen. (Tennis is een voorbeeld: lees hier schilderen, salsales, golven, wandelen, hardlopen, yoga, klimmen, fietsen en dergelijke).

Ook binnen een activiteit kun je variëren: langer, korter, ander dagdeel, andere locatie (ruimte in huis, bos), ander tempo, minder mensen, andere muziek, een ander persoon, alleen of juist samen want dan ben je onder de mensen. Zoek wat voor jou werkt en onderneem dingen samen. Dat is mijn derde tip:

Wees samen met anderen of onder de mensen

Eenzaamheid ligt op de loer. Het gaf mij een fijner gevoel iets samen met andere mensen te doen of in ieder geval af en toe onder de mensen te zijn.

Met iemand samen maakt het soms makkelijker om iets te ondernemen en bijkomend voordeel: je plant iets en daardoor heb je een stok achter de deur. Bijvoorbeeld dat je op tijd op moet staan voor een afspraak. Afspraken met de tandarts, huisarts, fysio plan ik om een uur of 9 s’morgens. Als je geen behoefte hebt om veel te praten kun je een doe-activiteit zoeken.

Je hoeft niet per se altijd actief mét iemand iets te doen. Soms is onder de mensen zijn ook al fijn. Je kunt hierbij denken aan een boek lezen in de openbare bibliotheek of een museum bezoeken. Soms ging ik s’morgens meteen boodschappen doen zodat ik actief en onder de mensen was. En de volgende tip sluit daar op aan:

Kom je huis uit

Hoe langer ik thuiszat, hoe trager ik werd en des te vervelender vond ik het om er te zijn. Van thuis weg zijn hielp. Ik liep bijvoorbeeld vaak binnen bij een vriend die een meubelwerkplaats had. Een kop thee drinken, meedenken of over koetjes en kalfjes praten. Het breekt de dag. En als je iets kunt vinden is wat je vaker kunt doen zonder verplichting geeft dat houvast. Ik maakte dus gebruik van iemand die ik goed kende. Dat is de volgende tip:

Maak gebruik van een omgeving die vertrouwd is

Een activiteit vinden die je vaker kunt doen is makkelijker via mensen in je omgeving die je kent en vertrouwd voelen. Zijn ze bijvoorbeeld zelfstandige of organisator?

Zelf hielp ik mee bij een vriendin die een zaak had in catering. Groentes hakken, vlees snijden. Mijn hoofd raakte leeg en ik kon komen en gaan wanneer ik wilde. Ze was altijd blij met hulp. Het is belangrijk om te weten waarom je het doet en je grenzen aan te geven. Ik deed het voor mezelf om weer in een ritme te komen en was dus niet altijd beschikbaar als zij het druk had.

Wees weer nieuwsgierig naar je interesses

Hoe moeilijk ook: het gaf me nieuwe energie om mijn interesses verder te verkennen en ontwikkelen. Ik las een boek over een animatieprogramma en ging schilderen en fotograferen.

Dat gaat makkelijker als je de activiteiten voorbereid en dat is tip nummer zeven:

Hak je activiteiten in stukjes

De voorbereiding is namelijk ook een activiteit. Zo kocht ik (of Sinterklaas) eerst allerlei verf, doeken en penselen. Op het moment dat ik zin had om te schilderen kon ik dat meteen te voorschijn toveren en aan de slag gaan.  Of mijn wandelschoenen klaarzetten voor de dag erna. Kleine voorbereidingen die het me net allemaal wat makkelijker maken.

Wanneer jij laat zien dat je ergens interesse in hebt wordt de kans groter dat er dingen spontaan op je pad komen. Dat is tip acht:

Laat anderen zien wat je graag doet

Door mijn interesse in fotografie werd ik gevraagd een keer te fotograferen op een lokaal festival. Daarbij je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken. En daarmee komen we op de negende tip:

Geef jezelf een opdracht

Er zijn allerlei opdrachten te verzinnen: zoals fotografeer iedere keer drie dieren of bloemen tijdens je wandeling in het bos. Er zijn massa’s inspiratie en informatie beschikbaar om te leren in de bibliotheek of Youtube rondom kleine projecten: een eenvoudig meubel maken, kleren maken et cetera. ‘Wreck this Journal’ vond ik een aangenaam boek. Tip tien gaat over ambities:

Leg de lat precies hoog genoeg

Hoge eisen stellen en ingewikkeld denken kunnen je verlammen om iets te ondernemen. Je hoeft niet per se meteen nieuwe tenniskleren voordat je tennis gaat uitproberen, je wilt drie keer per week sporten maar een wandeling is ook al een mooie eerste stap.

Dat schilderij hoeft geen Picasso te zijn. Ga niet hardlopen als het hard regent, slaap een keer uit, doe een tukje, verveel je een keer. Discipline hoeft niet altijd en overal en door te schieten tot in het oneindige. De behoefte aan controle en grip moet niet tegen je gaan werken. En daarmee zijn we aangekomen bij de laatste samenvattende tip:

Wees ook aardig voor je zelf

De laatste ervaring die ik belangrijk vind om te delen: Achteraf voelt het vaak beter dan ervoor. Al is het maar dat het beter voelde dan niks doen en ik voor even een beetje in beweging was.

Hoe vul jij je dag en wat beweegt jou?


Guus

Reacties

3 reacties op “Eerste hulp bij thuiszitten met psychische klachten”

 1. Emma

  Bedankt voor deze goede tips bij psychiatrische klachten! Mijn nichtje is zit niet goed in haar vel momenteel. Ik zal dit artikel naar haar doorsturen, wie weet kan het haar helpen. Het is een goede tip om de lat precies hoog genoeg te leggen, tegelijk is het ook een uitdaging. Daarnaast is het denk ik belangrijk om te onthouden dat er altijd hulp beschikbaar is, mocht dat nodig zijn. https://www.lister.nl/

 2. Rudy

  Ik ben de laatste 2 jaar serieuzer bezig met fitness. Je bent niet in 1 keer in vorm dus ben ik veel bezig met het leren hoe en opbouwen van oefeningen. Het is niet makkelijk om bezig te blijven met steeds diezelfde herhalingen van bewegingen, maar als je niet opgeeft dan word het (?) vanzelf leuk en verslavend zelfs. Ik ben er zo’n 40 uur per maand mee bezig nu.
  Ik heb hiervoor veel plezier gehad met games en kan het vergelijken zelfs met het ‘levelen’ Je begint met een oefening en het gaat niet erg makkelijk maar na weken of maanden gaat het makkelijker en je ziet je de resultaten in de spiegel.

  Ik voel me ook veiliger nu ik sterker ben geworden. Ik was altijd erg mager hiervoor.

  Ik hoop dit jaar een serie aan oefeningen waar ik nog moeite mee heb te kunnen meesteren.. Misschien durf ik in de toekomst in een nieuw lichaam ook wat meer op het sociaal vlak.

  Oh, Ik train thuis.

 3. May-May

  Ha Gastblogger,
  Wat goed dat je je aanbevelingen deelt met ons. En dat het voor jou werkt om op tijd op te staan. Ik ga het ook weer eens proberen, dat lukt nog niet altijd. Verder heb ik ook ondervonden dat je interesse achterna gaan helpt. Als antwoord op je vraag hoe vul jij je dag: ik werk (heb een vredesorganisatie opgericht), ga sporten met een vriendin (op vaste avonden inderdaad), zorg voor mijn 11-jarige zoon (co-ouderschap) en ga zo nu en dan wat drinken met vrienden. En als ik niks te doen heb ga ik het huishouden doen en werken, maar goed, ik heb het geluk dat ik weer kan nadenken. Toen ik dat niet kon verveelde ik me inderdaad behoorlijk en was behoorlijk eenzaam. Ik ging wandelen en deed vrijwilligerswerk op een manege, op een boerderij en bij een welzijnsorganisatie. Maar dat was eigenlijk te weinig, ik voelde me ontzettend ellendig. Enfin, er is dus hoop :-).
  Alle goeds gewenst!
  May-May

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *