Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Ernstige gevolgen bij het gebruik van het antidepressivum clomipramine

blog- Ernstige gevolgen vAN

Hallo, ik ben een man van 43 jaar. Vanaf mijn 18e ben ik in behandeling in de psychiatrie. Vorige week verscheen er een blog van mijn hand over (de gevaren van) medicatie. In dit blog zoom ik nog een keer in op het antidepressivum clomipramine en mijn gebruik van dit middel.

Sinds het begin van mijn behandeling slik ik al het antidepressivum clomipramine 225mg. Ik had een angststoornis. Die was daardoor redelijk onder controle. Ik heb sindsdien wel een leven vol bijwerkingen en psychisch leed gehad. De dokters zeiden altijd dat het onder het ziektebeeld viel. Het hoorde bij mijn diagnose. Zodoende zijn we nooit gaan afbouwen met het medicijn. Een half jaar geleden ben ik zelf gaan afbouwen met clomipramine. Er ging een wereld voor me open. Ik voelde me herboren en was eindelijk van de vervelende bijwerkingen af.

Onderzoek naar het antidepressivum clomipramine

Mijn omgeving wist niet wat ze meemaakten, ze zagen een andere Meindert. Mijn vrouw en ik hebben veel onderzoek gedaan. We hebben boeken gelezen en podcasts geluisterd. Online hebben we ervaringsverhalen, blogs gelezen en verschillende websites bekeken. Zo zijn we er onder andere achter gekomen dat clomipramine/andere antidepressiva ook veel psychische problemen en andere bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Mijn gevoel zegt ook dat ik altijd veel last heb gehad van de clomipramine. Ik had veel liever mijn angstgedachte op een andere manier behandeld, i.p.v. al die tijd die medicatie te hebben moeten slikken, met al die psychische ellende en bijwerkingen. De dokters hadden anders moeten handelen. Ze hadden me veel eerder moeten laten stoppen met het medicijn. Daar heb ik veel moeite mee.

Ook ben ik in 2016 van mijn eerste manie in mijn eerste psychose geschoten. Dit komt vaak voor in de psychiatrie. Ik kreeg de diagnose manisch depressief en was psychose gevoelig. Nu hebben we ook gelezen dat het gebruik van veel clomipramine/sommige andere antidepressiva op lange termijn een manie kan opwekken. Ik heb altijd de maximale hoeveelheid clomipramine geslikt.

Psychotisch door clomipramine?

Het zou zomaar kunnen zijn dat ik door de clomipramine manisch depressief en psychotisch ben geworden, hierdoor kan ik dus ook zonder een manie in een psychose komen. Nu moet ik waarschijnlijk wel heel mijn leven medicijnen slikken, met de bijhorende bijwerkingen. Ook is het slecht voor je gezondheid en je hebt een 10 jaar kortere levensverwachting.

De combinatie clomipramine/sommige andere antidepressiva wordt ook afgeraden bij manisch-depressief zijn. Bij veel mensen met die combinatie, worden manieën opgewekt. Ook dit hadden de psychiaters moeten weten en ze hadden mij moeten laten stoppen met clomipramine. Ik heb 7 psychoses gehad, vaak na een manie. Dat had voorkomen kunnen worden. Ik ben erg geschrokken van alle verkregen informatie, maar ben blij dat het nu goed gaat. Gelukkig ben ik zelf gaan afbouwen met clomipramine, anders was ik er misschien nooit vanaf gekomen. Ik heb het volste vertrouwen in een mooie toekomst, met een stabiele psychische gezondheid. Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Meindert

Noot van de redactie. Deze blog beschrijft de werking van clomipramine voor Meindert en de mening van Meindert. De werking kan anders zijn voor andere mensen. Voor  informatie over (de werking van) medicatie doet men er goed aan een arts te raadplegen. Of om te kijken op Psychosenet natuurlijk. Raadpleeg bijvoorbeeld de antidepressiva-keuzetool. Of stel een vraag in het spreekuur.

Meindert zit sinds zijn 18e in de psychiatrie en heeft het nodige meegemaakt. Hij wijst op de gevaren van medicatie, in het bijzonder bepaalde antidepressiva.

Foto creative commons (Piqsels)

Meer lezen over medicatie?

Reacties

7 reacties op “Ernstige gevolgen bij het gebruik van het antidepressivum clomipramine”

 1. Ingrid

  Ik slik pas sinds 2 maanden clomipramine. Ben benieuwd wat jullie als bijwerking hebben ervaren

 2. Esmé, Meindert; gelukkig zijn jullie er nog! Jammer dat de schaduwkanten van medicatie vooral alleen door (ex-)gebruikers worden genoemd. En dat mensen die er baat bij zeggen te hebben dat zo vaak opvatten als een aanval.
  Alle goeds voor jullie!

  1. Meindert

   Dank je pauline, het blijft gevaarlijk spul voor een hoop mensen en dat moet bespreekbaar blijven.

 3. Beste Meindert en Esmé, wat vreselijk om allemaal te lezen! Heel erg goed dat jullie je mond opendoen en ik wens jullie allebei het allerbeste!

  1. Meindert

   Komt zeker goed francois, ik voel me herboren zonder die rommel. Het blijft een verdienmodel die psychiatrie. Ik walg ervan

 4. Esmé

  Helemaal mee eens. Ook ik heb clomipramine gebruikt en na een paar weken tijdens gebruik ben ik tijdens een psychose met de auto tegen de boom geknald om suïcide te plegen. Ik was toen 32 jaar en daarvoor nooit psychische problemen gehad. Ben blij dat ik ook gestopt ben nu.
  Psychiaters schrijven van alles voor, maar hebben geen idee wat de gevolgen kunnen zijn.

  1. Meindert

   Wat naar allemaal. Het blijft troep. Fijn dat het nu goed met je gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *