Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Gekkies en 5G

Gekkies en 5G

In deze blog beschrijft Anna haar kijk op de komst van 5G in relatie tot het coronavirus. Anna: “Als in Nederland de contacten tussen de mensen weer normaliseren, is er minder stress en neemt de hevigheid van deze variant van complotdenken wel weer af”

Met regelmaat gaat er een zendmast in de brand, mogelijk vanwege een complottheorie over het coronavirus en de komst van 5G zendmasten. Inmiddels is er een derde verdachte opgepakt.

Internet staat vol vermeende complotten, dat was al zo

Nu is de collectieve waanzin dat het coronavirus in verband staat met 5G, terwijl er in Nederland amper masten zijn met 5G. Iedereen is verplicht om thuis te zijn, en wat doe je dan met deze interesse? Je zoekt elkaar op met de moderne middelen en je kijkt de hele dag naar filmpjes die jou gelijk bevestigen. Het resultaat is bekend, een hele grote Facebookgroep en een aantal zendmasten die naar de vernieling zijn gegaan.

Deze mensen, de feiten en de waarheid vertellen, helpt niet en kan averechts werken. Als de overheid daar de nadruk op legt, trekken complotdenkers zich terug in hun digitale bolwerk.

Complotdenken is in zijn ergste variant psychiatrie

Het hoort bij achterdocht en paranoia. Onder stress gaan deze mensen betekenis hechten aan toeval, zo werkt het brein nu eenmaal. Omdat de hele samenleving onder druk staat, zijn er meer mensen angstig en vatbaar voor deze collectieve waanzin

Een jaar lang was ik mantelzorger van mijn beste vriend (54), hij is overleden aan een hersentumor. Hij was voor zijn deze ziekte al beroemd en berucht vanwege zijn overtuiging dat de aarde plat is.

Maar nieuw voor mij was zijn angst voor chemtrails

Tijdens een wandeling in het voorjaar was hij echt helemaal van slag van de condenssporen van vliegtuigen tegen een strakblauwe lucht. We zijn gelukkig wel goed thuis gekomen. Hij was een uiterste in complotdenken, maar mensen met minder last, hebben dezelfde trekken. Je moet daar vatbaar voor zijn, hier hapert het gezonde verstand .

Ik weet uit ervaring dat hem de waarheid vertellen niet werkte, en dat hem respecteren wel

Als hij tien minuten wilde vertellen, dat de aarde plat was, luisterde ik, klaar. Het was een echte obsessie en vooral aanwezig bij hevige stress. Dan kan je beter de stress inzichtelijk maken dan in discussie gaan over de feiten. De prettige bijwerking was dat daarmee de angel er al bijna uit was, ik had zeg maar minder last dan de mensen die maar in discussie bleven gaan.

Als we in Nederland klaar zijn met ophokken en de contacten tussen de mensen normaliseren, is er minder stress en neemt de hevigheid van deze variant van complotdenken wel weer af. Maar ik weet niet hoe dit uitwerkt op de brandstichters, de helden die mogelijk de wereld denken te redden.

Dat ze de feiten van de overheid wantrouwen, begrijp ik

De gekkies vallen op, maar ze zijn niet dommer dan de rest van ons vaderland. Er zijn voorbeelden van stoffen die als veilig werden geïntroduceerd, denk als asbest en transvetzuren in bewerkt eten, en toch schadelijk waren. Complotdenkers nemen een voorschot op het bewijs dat er ooit wel zal komen.

De 5G complotdenkers zien een verband tussen corona, Wuhan, en 5G. Het ligt niet voor de hand, maar onder stress doe je gekke dingen.

Hier zitten hele kwetsbare mensen tussen

De politiek praat deze dagen graag over kwetsbare mensen. Handel daar dan ook naar, niet met feiten, maar met gezond verstand en mededogen. Want het gaat om angst en wantrouwen, laat de regering daar aan werken.


Anna van Arkel (pseudoniem)

Meer informatie:

Fotocredits: pixabay.com

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *