Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Het nut van in jezelf praten

Het nut van in jezelf praten

Tijdens een opname leert Roelof door een mede-cliënt, F, het belang van in jezelf praten. “Juist door het een paar keer alvast hardop te hebben uitgesproken was hij opgewassen tegen een andere bazige medebewoner.”

In jezelf praten

Een paar dagen geleden las ik op PsychoseNet.nl een bijdrage over hoe goed het kon zijn om in jezelf te praten. Ik heb daar in 1991 iemand mee bezig gezien die daar erg veel voordeel bij had. Sindsdien ben ik het zelf ook gaan doen.

Toen ik in dat jaar in dagbehandeling was in een psychiatrisch ziekenhuis leerde ik F kennen. Iedere keer, een kwartier voordat we naar huis gingen (F naar zijn sociowoning op het terrein van het ziekenhuis, ikzelf naar mijn eigen flatje) begon hij hardop in zichzelf te praten. Steeds weer de woorden:

“Ik maak zelf wel uit of ik mijn schoenen uittrek. Ik maak zelf wel uit of ik naar boven ga.”

In die omgeving was volkomen onduidelijk waar dat op sloeg en waarom hij dat zei

Een paar jaar later was ik zelf opgenomen in het ziekenhuis en kwam ik in dezelfde sociowoning te wonen waar F altijd al gewoond had. In die woning woonde ook een zekere W die over iedereen de baas probeerde te spelen. Ik maakte het daar meerdere malen mee dat F thuiskwam van therapie en dat hij de wind van voren kreeg van W:

“trek je schoenen uit, ga maar naar boven.”

En F reageerde door te zeggen:

ik maak zelf wel uit of ik mijn schoenen uittrek. Ik maak zelf wel uit of ik naar boven ga.”

Wat in het therapiegebouw een volkomen onzinnige reactie leek was bij thuiskomst van F juist een heel goede reactie.

F moest zijn reactie klaarzetten door het een paar keer hardop voor zichzelf te zeggen

Anders kon hij niet tegen W op en hij had geen zin om zich altijd maar door W te laten vertellen wat hij moest.

Sindsdien ben ik dat gaan overnemen van F.

Als ik een tijdje alleen ben oefen ik regelmatig voor situaties waarvan ik weet dat ze een keer gaan komen

Gewoon om niet meteen met de mond vol tanden te staan als iemand een keer iets heftigs tegen mij zegt. Net als F heb ik in veel gevallen mijn reactie al een beetje klaar staan.


Roelof is tot 25 jaar geleden ongeveer 7,5 jaar min of meer permanent psychotisch geweest. Sindsdien is hij goed hersteld, is hertrouwd, werkt weer voor halve dagen en heeft hobby’s en vrijwilligerswerk. Hij is nog steeds geïnteresseerd in PsychoseNet.

Meer informatie:

Mogen we je helpen?

Heb je een vraag voor een psychiater of ervaringsdeskundige over GEM? Wil je chatten met een chatprofessional met eigen ervaring? Of zoek je contact met lotgenoten?

De hulplijnen van PsychoseNet

Klik op een button voor meer informatie.

Reacties

2 reacties op “Het nut van in jezelf praten”

 1. Roelof

  Beste Sander,

  Ik heb ook de ervaring dat het niet verstandig is om in jezelf te praten als er anderen bij zijn. Of er therapieën zijn om je te helpen hiermee om te gaan weet ik niet,

  Groeten,
  Roelof

 2. Sander Steman

  Goedeavond,
  Ik wil graag reageren op “het nut van in jezelf praten.”
  Vanaf kinds afaan was ik een eenzaam kind. In die periode bleek ook dat ik aanleg had om uitgebreide fantasie verhalen mij rust en veiligheid boden. Helaas kwam ik erachter dat mijn verhalen echter werden als ik hard op de ik figuur liet spreken. 25jaar later zorgt dit hardop denken ervoor dat ik in een isolement zit en ik gepest word of dat ze me fysiek iets willen aandoen. Toch blijf ik dit hard op denken gewoon doen.
  Is hier een therapie of training voor?
  Gr Sander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *