Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Russel Cummins

Russel Cummins is ervaringswerker, persoonlijk begeleider, kwartiermaker ervaringsdeskundigheid, teamcoach en organisatie adviseur in de GGZ.

Regel één bij trauma’s: Praat erover – wat gebeurt er als dat niet mag?

praten inhoud psychose

Het meest dodelijke broodje aap van de laatste honderd jaren psychiatrie is: de aanname dat praten over de inhoud van iemands psychose, een hogere kans op dodelijke afloop tot gevolg heeft voor die persoon. Men veronderstelt dat herbeleving een nieuwe psychose kan triggeren.

Het gevolg hiervan, had juist een averechts effect. Doordat de inhoud van de psychose altijd onbespreekbaar is geweest, zijn veel mensen de dood in gegaan of gedreven.

Vrijwel iedere psychose heeft soms ernstige traumatiserende ervaringen in zich.

Regel één bij trauma’s: praat erover. Maar wat gebeurt er als dat niet mag?

Bovendien denk ik dat onder zo’n 70-80 % van alle psychoses één of meerdere ernstige trauma’s zit. Recent onderzoek heeft aangetoond dat zowel EMDR als exposure therapie succesvol kunnen zijn. Zelfs een indringend intakegesprek bij de controlegroep bleek al een genezende effect te hebben.

Vooral dat laatste vond ik erg interessant. Dus iemand diep raken en zodanig dus valideren, kan al genezend zijn? Dit staat rechtlijnig tegenover het hierboven beschreven broodje aap.

Zo kan iemand die een psychotische episode heeft (gehad), vaak niet met een behandelaar waar/onwaar en het grijze gebied daartussen, scheiden. Volgens mij is het trauma de trigger van de gevoeligheid en de psychose slechts het zeer ernstige symptoom.

Nu worden mensen alleen chemisch ingesteld op medicatie, zonder op de reden of inhoud van de psychose in te gaan

Dat lukt dus niet altijd en vervolgens wordt de medicatie verhoogd. Tot aan het invaliderende toe. Voor sommige mensen is de gangbare realiteit onaanvaardbaar geworden; zij stappen eruit, worden vervolgens psychotisch en/of gaan dood. Ik heb gemerkt dat er opmerkelijk veel overeenkomsten zijn tussen de psychotische beelden bij verschillende personen, terwijl juist voor velen zo’n periode tot de eenzaamste en meest geïsoleerde periodes in hun leven behoort.

EMDR werkt, exposure werkt, praten erover(!) werkt.

Het succes van mijn herstel heeft, denk ik, voor ongeveer 25% uit (weliswaar essentiële) medicatie bestaan. Het gaat allemaal om contact en dingen een plek geven, verwerken en elkaar werkelijk zien.

photo credit: pexels

Reacties

8 reacties op “Regel één bij trauma’s: Praat erover – wat gebeurt er als dat niet mag?”

 1. Lizzie

  Klopt zo enorm met mijn ervaringen! Bedankt voor dit artikel

  1. Jeroen Zwaal

   Fijn om te lezen Lizzie!

 2. Liesbet

  Klopt volledig volgens mij… bedankt voor je blog! Een lotgenote en eveneens ervaringswerker.

 3. russel cummins

  Deze theorie verklaart gelijk waarom “open dialogue” zo helend kan zijn.

 4. russel

  Mogelijk format voor een psychose praat-verwerkingsgroep;
  Groep voor bijzondere mensen

  Groepscontract, 1e opzet;
  -Psychose=ervaring
  -Het besprokene blijft in de groep, tenzij het om leven en dood gaat.
  -niet elkaar veroordelen op uitspraken.
  -geen verplichting om te vertellen waar wij nog niet aan toe zijn.
  -Onze belevingen blijven privé, tenzij wij dat met jouw toestemming mogen bespreken.
  -Iedereen heeft recht op evenveel ruimte in de groep.
  Thema sessie 1;
  -Wat heb je meegemaakt.
  Thema sessie 2;
  -Hoe kunnen wij onze ervaringen een plek geven in ons leven.
  Thema sessie 3;
  -Wat vragen wij ons af over wat wij hebben meegemaakt.
  Thema sessie 4;
  -Hoe nu verder.
  2 ervaringsdeskundigen en max 4 overige deelnemers

 5. Felix

  Het verbaasd me enorm te lezen dat deze aanname er is. Ik ben heel nieuwsgierig naar meerdere herstel verhalen, wat nu het essentiële punt is waardoor mensen stelselmatig genezen van een psychose. Ik lees meestal dat herstel komt door afleiding en een nieuw levensdoel of passie. Ik heb het heel anders aangepakt, ik heb juist mijn negatieve overtuiging uitgedaagd en daardoor ingezien dat mijn overtuiging een waan is, en dit vervangen met positieve nieuwe overtuigingen die logischer zijn en daarbij ook nog eens de oude negatieve overtuiging nog meer afzwakken. Dit is juist de inhoud aanpakken. Ik denk juist als je niet op de inhoud ingaat, het in feite nooit “oplost” er altijd een hoger risico blijft bestaan voor een mogelijke terugval. Dit is mijn ervaring en mening, ben daarom zeer benieuwd of anderen zich volledig/sterk hersteld voelen door middel van een aanpak die niet berust op de inhoud van hun psychose..

 6. Don Asser

  Je hebt dit mooi verwoord en in de kernen geraakt.

 7. Joris

  Hiep hiep hoera! Helemaal eens met dit artikel.
  Met iemand over zijn of haar belevingen praten bij een psychose werkt zeker. Bevestig alleen nooit iemands wanen. Probeer met goede argumenten te komen dat bepaalde dingen niet kunnen kloppen.
  maar blijf wel in gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *