Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Innovatie in de Hulpverlening – eSpreekuur & Chat

In de GGZ is continue innovatie in de hulpverlening cruciaal. Bij Psychosenet.nl dragen we met ons online eSpreekuur en de chatdienst.

In de wereld van geestelijke gezondheidszorg is continue innovatie in de hulpverlening cruciaal. Bij Psychosenet.nl hebben we hier getracht aan bij te dragen met twee nieuwe hulpverleningsvormen: ons online eSpreekuur en de chatdienst.

Deze methoden hebben de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt. Met gemiddeld 350 eSpreekuur contacten per maand en meer dan duizend herstelondersteunende chatgesprekken, bewijzen ze hun waarde dagelijks.

Anonimiteit als Kracht

Onze ervaring toont aan dat anonimiteit in hulpverlening extra mogelijkheden biedt. Het breekt barrières af, maakt hulp laagdrempelig en veilig. Geen wachttijden, bureaucratie, of rigide richtlijnen; onze benadering is menselijkheid, empathisch luisteren, en het kanaliseren van mentale ervaringen.

Directe Toegang tot Hulp

Psychisch lijden is vaak een zware strijd. Wat men het meest nodig heeft, is directe toegang tot deskundige, herstelondersteunende hulpverleners.

Onze anonieme hulpverlening, beschikbaar 7 dagen per week, vormt een cruciaal complement voor de vaak overgeorganiseerde en ontoegankelijke traditionele zorg.

Empowerment via Chat

Op de chat hebben we expertise ontwikkeld in het herkennen van signalen en het empoweren van mensen in hun herstelproces. Deze vorm van hulpverlening staat niet op zichzelf maar is een complementaire, flexibele aanvulling op face-to-face zorg, vrij van wachttijd en bureaucratische hindernissen.

Klantgerichte Interactie

Het unieke van onze chat- en eSpreekuurservice is de klantgerichtheid. Gebruikers kunnen elk moment de interactie stopzetten als deze niet voldoet aan hun behoeften. Dit zorgt ervoor dat onze medewerkers uitermate klantgericht zijn en aansluiten bij de werkelijke zorgbehoeften van individuen. Strakke, top-down richtlijnen voor ‘evidence-based interventies’ zijn hier minder relevant; wat telt is de werkelijke behoefte van de persoon.

Breed Spectrum van Problemen

We behandelen een breed scala aan problemen: van stemmen horen en trauma’s tot medicatie-gerelateerde kwesties en zelfbeeldproblematiek. Opvallend is de neiging van mensen om psychisch lijden te medicaliseren en onwetendheid over de risico’s van chronisch medicatiegebruik en niet-medicamenteuze strategieën.

Trots en Hoop

Ik ben trots op wat onze medewerkers dagelijks bereiken onder uitdagende omstandigheden. Deze vorm van flexibele, mensgerichte hulpverlening heeft potentieel voor verdere groei in Nederland. Het is een essentiële vernieuwing, die buiten de traditionele GGZ-structuur valt, en tegemoetkomt aan een groeiende behoefte.

Psychosenet.nl heeft zich ontwikkeld van een informatieve website naar een brede beweging met flexibele hulpverleningsopties. Deze vooruitgang is een reflectie van ons geloof in vernieuwing en verbetering in de geestelijke gezondheidszorg. Met hoop en vastberadenheid blijven we werken aan deze essentiële missie.

Meer lezen over innovatie in de hulpverlening ?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

7 reacties op “Innovatie in de Hulpverlening – eSpreekuur & Chat”

 1. Linda

  Nooit gedacht dat ik het zou durven, maar eind vorig jaar had ik het zo moeilijk dat ik het maar gewaagd heb een chatgesprek aan te vragen. Alhoewel ik heel achterdochtig was (je kunt de mensen immers niet zien, met wie spreek je eigenlijk?) heeft het me zeker door iets lastigs heen geholpen.

 2. Mabel

  Een medewerkster heeft mij door n angstige herbeleving heen geholpen , met veel geduld en alle tijd .

  Het was zo fijn dat er iemand aan de lijn was en bleef , dat ik niet alleen was, dat voelde zoveel veiliger.

  Heel er bedankt en heel waardevol !

  1. Jim van Os

   Wat goed om te horen Mabel, dank voor reactie!

 3. Patsy

  Hallo, ik heb ge-chat en het is mij enigzins duidelijk maar het leven is voor mij anders dan anderen wist ik altijd al, net als het nastreven van een baan, werk, studie, geld en hetgeen als een relatie, gezin al. Ik ben namelijk geboren met defecten en chronisch ziek wat nog meer diagnoses opleverde tot nu ben ik helemaal gestopt met al mijn medicatie, de afkick verschijnselen waren niet mis. Tevens ben ik helemaal alleen en moet veel doen hetgeen voor anderen zo van zelf sprekend is juist wat ik wist, dat is voor mij te moeilijk. Nu, kent niemand mij nog, helaas kan ik geen mensen velen en de situatie is er nog steeds niet naar. Kan prima opsommen wat ik nodig heb maar dat is het dan. Nu, is het tijd om aan de avond te beginnen. Niks is gelukt en is verlammend. Helaas, mijn diagnoses, Het hele pakket, ik. Moet weer opnieuw ieder moment van de dag om het voor elkaar te krijgen en dat is dus wat mij nog nooit is gelukt zeker nu ik “oud” ben en nog jaren moet leven wat als nu slachtoffer al onmogelijk is. Het kan niet, ik kan niet, ben niets en nooit pretenties gehad iets voor te stellen zeker als men je als afdank-afzeik-gebruiksvoorwerp ziet en toch probeerde ik het nu duidelijk niemand gaat mij helpen dus ik help niemand meer, ik kan mijzelf niet eens vooruit krijgen. Uren tjidverdrijf dat dan weer wel. Gaf telkens aan chat leidende dat het zo niet werkt voor mij, iets anders kan ik niet doen. Nu, gebeurd er niets meer, verlamd voor altijd. Met autisme en eerder al zo geboren met de mankementen, productie fout mens. Afkeur van de wereld berg. Begint hier!

 4. Uitstekende ontwikkeling Jim bedankt!

 5. Beste Jim,

  ik wil iedereen die Psychosenet.nl mogelijk maakt hartelijk bedanken en feliciteren!

  Jullie maken pijn daadwerkelijk minder. Nou, wat is er mooier dan dat? (Als ze dat straks op mijn grafsteen zetten, ben ik gelukkig.)

  Een vogeltje zegt me dat ik niet negatief mag zijn, en dus draai ik het om: voor mensen met depressie is de beste site niet wat je misschien zou denken, maar … Psychosenet.nl!

  1. Dank François – zeer geapprecieerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *