Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht.

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Jim van Os schreef deze toegankelijke boeken:

Trauma Begrijpen in 33 vragen

Psychose Begrijpen in 33 vragen

Neurodiversiteit Begrijpen in 33 vragen

We zijn God niet

Mag een psychiater beginnen over euthanasie als jij daar zelf niet aan denkt?

Mag een psychiater beginnen over euthanasie als jij daar zelf niet aan denkt? Euthanasie is namelijk geen behandeling of standaardoptie.

PsychoseNet is aangesloten bij de ISPS – de International Society for Psychological and Social Approaches to Psychosis – en die organisatie luidde onlangs de noodklok over de situatie in Nederland. In een stevige internationale verklaring stelt de ISPS dat het toestaan van euthanasie bij psychisch lijden bij jonge mensen, zoals dat toenemend het geval is in Nederland, een gevaarlijke ontwikkeling is.

Op de site van de ISPS vind je de gehele ISPS-verklaring

Psychisch lijden is niet statisch of ongeneeslijk

De verklaring waarschuwt: psychisch lijden is niet statisch of ongeneeslijk, het is veranderlijk, gelaagd en vaak het gevolg van trauma, uitsluiting of langdurige eenzaamheid. De wil om te sterven is meestal het gevolg van wanhoop, niet van een onomkeerbare aandoening. En dan is het juist de taak van behandelaren om hoop te bieden – niet om die hoop vroegtijdig op te geven.

En dus maken wij ons bij PsychoseNet ook zorgen

Want we horen steeds vaker zorgwekkende verhalen. Met name van jonge mensen, vaak jonge vrouwen, die zich totaal uit het veld geslagen voelen. Ze zochten hulp voor hun wanhoop, voor het gevoel dat het leven even geen uitweg meer bood. En dan begon de psychiater… over euthanasie. Terwijl die gedachte bij de persoon zelf helemaal niet leefde. Geen wens, geen plan – soms juist het tegenovergestelde: een wil om te leven, maar gewoon totaal niet meer weten hóe.

En dan ineens die opmerking: “We kunnen het ook hebben over euthanasie.”

Bam.

Voor sommige mensen voelt dat alsof er een ravijn opengaat. Alsof je bevestigd wordt in het diepste gevoel dat je er eigenlijk niet mag zijn. Dat je inderdaad uitzichtloos bent, een last – en “uitbehandeld”. En dat zelfs je psychiater je dood misschien als een reële optie ziet. Tja, hoe moet je daar dan nog met vertrouwen terugkomen?

Laten we duidelijk zijn. Euthanasie is geen behandeling. Het is nooit bedoeld geweest als standaardoptie binnen het behandelmenu. Het is een uiterst, moreel geladen besluit dat alleen in een zorgvuldig proces aan bod mag komen – als er geen hoop meer is, na jarenlange pogingen tot verlichting, en als iemand daar zélf, herhaaldelijk en consistent, om vraagt.

Toen de Nederlandse euthanasiewet werd opgesteld, dacht men niet aan jongeren met psychisch lijden, met een levensverwachting van nog vijftig, zestig jaar. Niet aan mensen met trauma of neurodiversiteit, of aan mensen die gewoon stukgelopen zijn in een zorgsysteem dat soms afwijst in plaats van omarmt.

En toch gebeurt het

Steeds meer signalen bereiken ons van psychiaters die euthanasie actief ter sprake brengen bij jonge mensen, zonder dat er een doodswens aan voorafging. Dat roept grote vragen op. Want wat zegt het over onze samenleving als de dood sneller op tafel komt dan een leefplan?

Soms lijkt het alsof er een medische tunnelvisie ontstaat – een soort biologisch-deterministisch pessimisme rond “uitbehandeld” zijn – en die tunnel leidt naar het einde. Terwijl juist bij psychisch lijden de betekenis van wanhoop diep verweven is met context, geschiedenis, verwaarlozing, en het ontbreken van steun. Dat is geen ‘ziekte’ in klassieke zin – dat is existentieel lijden, en het vraagt om nabijheid, om tijd, om iemand die naast je gaat staan. Niet om een formulier en een ‘laatste uitweg’.

En laten we eerlijk zijn: in de GGZ is het soms een chaos. Jarenlange wachtlijsten, overwerkte behandelaren, en een productiesysteem dat gericht is op afvinken in plaats van verbinden. In die context is euthanasie geen keuze – het is een aanklacht.

De ISPS stelt terecht dat we een grens overgaan wanneer we medisch-ethische verantwoordelijkheid verwarren met individuele autonomie. Autonomie bestaat niet los van verbinding. Iemand die lijdt aan psychisch isolement kan geen ‘vrije keuze’ maken tot de dood – niet zolang de samenleving faalt in het bieden van leven.

Wat wij zien bij PsychoseNet is dat deze ervaringen mensen juist verder het systeem uit duwen. Het maakt dat het vertrouwen in de GGZ afbrokkelt. De psychiater dreigt niet meer te worden gezien als een bondgenoot, maar als een potentiële bedreiging. Sommige mensen stoppen met behandeling. Anderen zwijgen – bang om eerlijk te zijn over hun wanhoop, want straks begint de dokter weer over euthanasie.

De gevaren van medicalisering en tunnelvisie

Er zijn redenen om voorzichtig te zijn. Uit de bij ons bekende verhalen blijkt dat:

  • Sommige psychiaters onvoldoende vaardig zijn in het herkennen van trauma- en hechtingsdynamieken die onder een doodswens liggen, zoals bij cliënten met vroegkinderlijk misbruik of complexe PTSS. Euthanasie in zo’n context kan een herhaling worden van destructie, waarin de arts wordt ‘gerekruteerd’ tot dader van een innerlijk gevecht.
  • Bij neurodivergente mensen het lijden soms ten onrechte wordt gereduceerd tot medische taal, terwijl het in wezen gaat over sociale uitsluiting, eenzaamheid en gebrek aan passende ondersteuning. Dit is existentieel lijden, geen ziekte.
  • De euthanasie criteria zoals wilsbekwaamheid en uitzichtloosheid bij jongeren met psychisch lijden niet eenduidig objectief vast te stellen zijn – bij psychiaters is hier geen enkele consensus over.

Kortom, het ontbreekt in Nederland aan bescherming voor jonge, kwetsbare mensen, zoals opgemerkt door het United Nations Committee on the Rights of Persons with Disabilities, in hun rapportage over Nederland vorig jaar. Ze dreigen te worden meegezogen in een euthanasie die ze niet zelf in gang hebben gezet. In Canada werd om deze reden euthanasie bij psychisch lijden onlangs voor minstens 3 jaar on hold gezet – men was bang dat de praktijk aan het afglijden was naar social murder.

Herken je onze zorgen? Laat het ons weten!

Een ruime meerderheid van de psychiaters in Nederland is gelukkig zeer behoedzaam als het op euthanasie aankomt. Zo deed de psychiater Esther van Fenema onlangs een dringende oproep om euthanasie bij psychisch lijden voor het dertigste levensjaar on hold te zetten. Maar er is ook een groep psychiaters die lijkt te radicaliseren in een biologisch-deterministische tunnelvisie en goed denkt te doen aan het actief pushen van de euthanasiegedachte.

Daarom willen we het gesprek open trekken

Heb jij, of iemand die je kent, meegemaakt dat een hulpverlener begon over euthanasie zonder dat daar een expliciete wens voor was? Wat deed dat met je? Wat had je eigenlijk nodig gehad?

Laat het ons weten

Jouw ervaring telt. En jouw leven telt. Mail je verhaal naar: jim@psychosenet.nl.

We moeten durven praten over hoop – zelfs als die op het eerste gezicht nergens te bekennen is. We moeten erkennen dat de grenzen van de psychiatrie niet per se samenvallen met de grenzen van het leven. En we moeten weigeren om het leven van jonge mensen te reduceren tot een lijdensverhaal zonder perspectief.

Want, zoals Cicely Saunders, de grondlegger van de hospicebeweging al zei: “Als er niets meer gedaan kan worden, is er nog altijd veel te doen.”

Nb: Heb je een andere vraag en wil je deze graag aan mij stellen? Dat kan! Ik beantwoord vragen via het eSpreekuur van PsychoseNet.

Meer lezen van Jim van Os?

Meer lezen over euthanasie?

Heb je een vraag voor Jim van Os?

Jim is expert bij Psychosenet. Hij beantwoordt jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Reacties

5 reacties op “Mag een psychiater beginnen over euthanasie als jij daar zelf niet aan denkt?”

  1. Ja, bij dit afgrijselijke verhaal hoort een ‘on hold’ gezet te worden. En: ik begrijp er niets van… hoe voor zo’n visie plaats gemaakt kan worden. Bij jonge mensen, maar ook bij ouder dan 30 jaar.

    Ik vond de uitspraak ‘ongeneeslijk ziek’ – en nog nooit is één persoon op deze globe hiervan genezen – ook al onverteerbaar. Ik had ook bij de diagnostiek het gevoel de schuld in de schoenen geschoven te krijgen. Terwijl elk van de gezinsleden (onbewust) teerden op mijn krachten feitelijk. En: dat stopt niet, niet voordat je je informeert over hoe zo’n narcistisch vlechtwerk in elkaar steekt. Loodzwaar.

    Ik heb mij gevoegd naar de diagnostiek, en had dit nooit mogen doen. Weg van de eigen innerlijke kompas. Het omgekeerde van een steunsysteem… Zij willen niet dat jij je weg beweegt van jouw plek in het systeem! Het mijden, wegkijken en normaliseren is deel van het super-self van de dynamiek. Ik voel nu, dat zij meer ‘slachtoffer’ zijn, dan ik eigenlijk. Compassie.

    De psychiater was op sommige vlakken enorm kundig. Zij mag natuurlijk niet de oude moeder diagnosticeren. Zal wel een protocol zijn. Ze gaf aanduidingen, maar ik begreep ze niet. Nog nooit van narcisme gehoord, nu barst het web er bijna van uit elkaar. Ik had 20 jaar ‘gespaard’ bij een adequate behandeling. En nazorg, die afwezig was. Nu verstrikte ik mij keer op keer. Had iemand mij euthanasie geboden, ik had het zeker weten overwogen.

    Uiteindelijk is maatgevend hoe in het brein van de psychiater ‘de mens’ in elkaar steekt, denk ik. Gereduceerd op breinfuncties? Hilarisch! Daaruit zouden de korte bochten wel verklaarbaar zijn, lijkt me.

    Een kennis van mij zei ooit, dat ik op basis van mijn verhaal, heel andere neuronen verbindingen heb aangemaakt. Is dat een fenomeen dat bekend is?

    We go on… 🫤

  2. Renée van der Veen

    Ondanks dat ik flinke kritiek heb op traditionele GGZ-hulpverlening; en me er zelfs flink door beschadigd weet; ik alle hulpverleners ken als mensen met ook fouten: Dit stuk shockeerd me. De gedachte dat onder dat soort omstandigheden een psychiater zou beginnen over euthanasie is zelfs voor mij onvoorstelbaar. Wel heb ik de ervaring dat een huisarts bij fysieke ziekte enthousiast en geheel uit eigen beweging over euthanasie begon…..weet niet zouden er echt psychiaters zo fout bezig zijn? Geweldig dat het onderzocht wordt!

  3. Hoe vreselijk dat psychiaters ongevraagd euthanasie opperen.

    Ik schreef ‘Je bent niet goed bij je hoofd – tegen ggz-euthanasie (bij jongeren)’.

    Het is een verstandelijke verkenning van twijfels. Kan inspireren je ver van de euthanasie-optie te houden.
    Hoewel het onderwerp zwaar is, probeer ik er toegankelijk, soms zelfs luchtig, over te schrijven.
    Het voorwoord is van Wilma Boevink.

    Info/bestel https://www.boekenbestellen.nl/boek/je-bent-niet-goed-bij-je-hoofd/9789465113791

  4. Wouter van den Hooff

    Als doorgewinterde inmiddels 64-jarige ”schizofreen” kan ik je met volle overtuiging mededelen dat ”de ellende” na het overlijden gewoon doorgaat.
    Net als de Boeddhistische leer adviseer ik dan ook deze complexe en lastige materie tijdens de levenstijd onbaatzuchtig te aanschouwen. Na je overlijden is je tijd geschreven.

    Het menselijk lichaam is een eigenaardig huwelijk.

    m.v.g. Wouter van den Hooff

  5. bea

    Beste Jim,

    Wat een zeer goede en heldere uiteenzetting!

    Ik had net onderstaande tekst in gedachte en toen kwam zelfs het woord van jouw social murder langs,gedurfd!:

    Al die Bam psychiaters zouden eens naar de documentaire film ,die 1 mei op het Illuminatie film festival in Santa Barbara in Premiere gaat en nu al 3 Awards heeft:
    Het heet:Suffering into Gold. Het is gemaakt met Shared Crossing Research Initiatieve en een patient met ALS,Fysiek en psychisch lijden, maar medisch
    goed in te delen in eindstadia. De patient vroeg zelf om euthanasie en dit pad.Middels de pathways van William Peters kregen meerdere familieleden SDE s.Consciouness survives. Bam psychiaters ,dit handelen van U gaat ook iets met uw consciousness doen! Zoals Jim van Os het verwoord, zo voel ik het ook.
    Ook onderstaande tekst van Jim van Os is zo mooi:

    Want, zoals Cicely Saunders, de grondlegger van de hospicebeweging al zei: “Als er niets meer gedaan kan worden, is er nog altijd veel te doen.”

    Hoe SDE s en het UnIversum ook jonge vrouwen kunnen helpen.Medici hebben niet de wijsheid in pacht!

    Bea

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *