Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Mijn ik mijn dochter thuis laten komen of opgenomen laten?

Vraag

Beste Mr. Corstens,

Mijn dochter werd onlangs opgenomen met een psychose. Het is de 3de psychose op een jaar tijd maar ze weigerde steeds medicatie te nemen. Nu is ze opgenomen in een andere psychiatrische instelling dan de vorige. Ze wil daar weg en van thuis therapie volgen want ze heeft volgens haar zeggen een traumatische ervaring opgelopen bij haar vorige opnames. Smeekt om haar te komen halen. Heeft begin deze week een overdosis medicatie ge nomen en had briefje geschreven dat het om aandacht te trekken op het feit dat niemand naar haar luistert.

Hoe denk jij daarover? Op haar vraag ingaan of opgenomen laten? Is het mogelijk dat ze u depressief is?

Antwoord

Dat moet verschrikkelijk voor u zijn. En nog meer voor haar. Een bondgenoot voor haar vinden is erg belangrijk. Werken er in dat ziekenhuis ervaringsdeskundigen? Dat zou een ingang kunnen zijn.

Op zichzelf is een psychose geen indicatie voor opname, behalve als het ontwrichtend is voor iemand zelf en diens omgeving. Maar in therapeutische zin heeft men vaak niet veel meer te bieden dan medicatie. Dat helpt soms wel wat, maar soms ook niet. Of u ze weer naar huis moet halen kan ik niet beoordelen. Maar ze vindt het daar wel verschrikkelijk, dat moge duidelijk zijn. U zult moeten beoordelen of u met haar kunt samenleven in deze omstandigheden. Ook thuis kun je zorg organiseren via een PGB bijvoorbeeld.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Naasten

Lees ook